Besinler sırf sağlıklı diye çok tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Semira Avcı, gün içerisinde öğün atlanmaması gerektiğini vurguladı.
Kişinin bir anda tüketebileceğinden çok fazla besini aynı anda tüketmeye çalıştığını söyleyen Avcı, yaz aylarında özellikle akşam vaktinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Avcı, gün içerisinde 8 ila 10 bardak su tüketilmesini önererek su yerine başka içeceklerin tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Avcı, "Yaz aylarında iş ve sosyal hayatta oluşan değişiklikler yeme ve içme düzenine de yansımaktadır. Havaların aşırı sıcak olması ve buna bağlı olarak sıvı kayıpları, yaz meyvelerinin tadının ve renklerinin çekiciliği gibi faktörler bu dönemde ortaya çıkmaktadır." dedi.
"Şerbetli tatlılar tüketmek yerine sütlü tatlılar tüketilebilir"
Diyetisyen Semira Avcı
Yaz aylarında özellikle akşam vaktinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, "Gün içerisinde öğün atlamayın. Tatilde uyku düzeninde hep bir problem yaşanabiliyor. Haliyle kişiler kahvaltı öğününü öğle saatine aksatabiliyor. Durum böyle olunca da akşam yemeği de çok geç saatlerde yapılabiliyor. Kişi aslında bir anda tüketebileceğinden çok fazla besini aynı anda tüketmeye çalışıyor. Bu zamanda da sinir problemleri yaşayabiliyor. Bu yüzden yaz aylarında özellikle akşamları çok dikkat etmek gerekiyor. Şerbetli tatlılar tüketmek yerine sütlü tatlılar tüketilebilir. Dondurma tüketilebilir. Bu tatlıların tüketilmesi de kalsiyum içeriğine fayda sağlayacaktır." dedi.
"Sırf sağlıklı diye çok tüketmemek gerekiyor"
Yaz aylarında meyve tüketiminin önemli olduğuna işaret eden Avcı, "Meyveler günlük hayatımızdaki listede olmazsa olmazlarımızdan biri oluyor. Gerek vitamin gerek lif içeriği olsun bunlar önemli durumlardır. Günlük hayatımızda 2-3 porsiyon şeklinde tüketmeliyiz. Yaz meyveleri de aynı şekildedir. Unutulmaması gerekiyor ki sağlıklı diye adlandırdığımız meyveler, yulaf ve süt olsun fazla tükettiğimizde vücutta yağ olarak depolanacaktır. Sırf sağlıklı diye çok tüketmemek gerekiyor. Meyveleri ara öğünde tüketelim. Yanına herhangi bir protein kaynağı ekleyerek de ana öğünlerimizde tüketebiliriz." diye konuştu.
"Bir araç için yakıt neyse insan vücudu için su o derece önemlidir"
Su tüketiminin önemine değinen Avcı, "En önemli konu su tüketimidir. Bir araç için yakıt neyse insan vücudu için su o derece önemlidir. İnsan ter, idrar ve solumun yoluyla sıvı kaybedebiliyor. Benim konuşmam, nefes alıp vermem bile sıvı kaybıdır. İnsanlar günlük hayatta tüketmesi gereken su ihtiyacını belirledikten sonra bunu bir anda tüketmek yerine belirli aralıklarla tüketmesi gerekiyor. Toplumda 'ben terlemediğim için sıvı kaybı yaşamıyorum, susamıyorum.' gibi algı var. Oturduğu yerde çok fazla insanlar da var. Çok ağır sporlar yapmasına rağmen bu kadar sıvı kaybı yaşamayan insanlar da var. Oturan insan çok fazla kalori harcıyor demek olmuyor. Bu tamamen kişinin hormonlarına ve ter bezlerine bağlı bir durumdur. Terlemek çok da sıvı kaybına işaret olmuyor. Yaz aylarında sularımıza meyve parçaları atabiliriz. Bu şekilde suyu daha güzel tüketebiliriz. Suyun enfeksiyonlarla savaşıp vücuttaki toksinleri attığı unutulmamalı." ifadelerini kullandı.
"Gün içerisinde 10-15 dakika aralıklarla su tüketilmeli"
Avcı, suyun yerine geçebilecek hiçbir içeceğin olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Kişinin fiziksel aktivite durumuna, kilosuna göre su ihtiyacı farklılık gösterebiliyor. Kişi sadece ağır egzersizler yapıyorsa suyu arttırmalı. Yaz aylarında ekstra tüketmesi gerekiyor. Mutlaka susamayı beklemeyin. Gün içerisinde 10-15 dakika aralıklarla su tüketilmeli. Ortalama 8 ila 10 bardak su tüketmeli. Susadığında meyve suyu içen, gün içerisinde çok fazla kahve ve çay tükettiği için suya ihtiyaç duymayan çok insan var. Su sudur. Herhangi bir içecek suyun yerini tutmaz." (İLKHA)