FRANSA KAOSA TESLİM

Batı Dünyası için sembolik önemi olan 1789 tarihli ‘Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’nin her gün ihlal edildiği bir dönemi yaşayan Fransa’daki kaos dalga dalga yayılmaya devam ediyor. Önce çevre ülkelerden Belçika ve İsviçre’ye sıçrayan protestolar son olarak Fransa sömürgesi altındaki adalarda görülmeye başlandı.

Ekleme: 04.07.2023 05:30:00 / Güncelleme: 04.07.2023 05:30:05 / Dünya
Destek için 

Fransa’nın birçok kentinde 3 Temmuz'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen protestocular sokakları birbirine katmaya devam ediyor. Paris'in doğusunda bir belediye binası ateşe verilirken araçların kundaklandığı ve dükkânların yağmalandığı bilgisi verildi.

Öte yandan şiddet olaylarının bir Avrupa ülkesine daha sıçradığı bildirildi. Fransa'da kontrolü kaybeden Macron’un, protestoları yatıştırmak için Fransa özel kuvvetleri devreye sokacağı belirtiliyor.

GIGN KOMANDOLARI SAHAYA İNİYOR

Fransız hükümeti ülkedeki ayaklanmayı kontrol altında tutabilmek için 45.000 polis ve jandarmayı seferber etti. İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan bilgilere göre alınan önlemlerin kapsamı genişletiliyor ve kuşatma altındaki polisi desteklemek için seçkin GIGN komandoları (Fransa Özel Kuvvetleri) sahaya iniyor.

ZIRHLI ARAÇLAR VE HELİKOPTERLER GÖNDERİLDİ

Uluslararası ajansların geçtiği son bilgilere göre polis özellikle turistlerin yoğun olduğu bölgelerde güvenlik önlemlerini artırdı. Marsilya'ya güvenliği desteklemek için zırhlı araçlar ve helikopterler gönderildi.

Ülkenin dört bir yanındaki yerel makamlar gösterilerin yasaklandığını duyurdu, toplu taşımaya akşamları durdurma kararı getirildi ve bazıları bölgelerde gece sokağa çıkma yasakları uygulandı.                                                      

PROTESTOLAR SEBEBİYLE 45 BİN KOLLUK KUVVETİ GÖREV ALACAK

 Fransa'da polisin bir genci öldürmesinin ardından protestolar nedeniyle  gece 45 bin polis ve jandarmanın görev alacağı belirtildi.

Nanterre kentinde polisin 17 yaşındaki Nahel M. isimli genci öldürmesine tepki gösteren gençler her gece sokağa iniyor.

Fransız basınındaki haberlere göre, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin öğleden sonra yönettiği güvenlik toplantısında gösteriler kapsamında ülke genelinde 45 bin kolluk kuvvetini görevlendirme kararı aldı.

Darmanin, bu toplantı sırasında talimatlarını kesin bir şekilde yineleyerek, mümkünse yeni gözaltılar yapılmasını talep etti.

Fransa genelinde 30 Haziran ve 1 Temmuz'da da 45 bin polis ve jandarma görevlendirilmişti.

BELEDİYE BAŞKANLARINA GÖSTERİ ÇAĞRISI

L'Hay-les-Rose Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun'ın evine gece yapılan saldırı sonrası, Fransa Belediye Başkanları Derneği Başkanı David Lisnard, yarın tüm belediye başkanlarını ve vatandaşları belediye binalarının önünde toplanmaya çağırdı.

Lisnard, son saatlerde 147 belediye binasının veya belediyeye ait binaların saldırıya uğradığını belirterek, bunun ülke tarihinde bir ilki teşkil ettiğini vurguladı.

Öte yandan, soyadı belirtilmeyen Nahel'in büyükannesi Nadia, eylemcilere sakinlik çağrısında bulundu.

MARSİLYA'DA GÖSTERİ DÜZENLEMEK YASAKLANDI

Bu arada, gösterilerin en sıcak geçtiği kentlerden olan Marsilya'da gösteri düzenlemek yasaklandı. Marsilya'da toplu taşıma seferleri yerel saatle 18.00'den itibaren iptal edildi.

Nanterre kentinde öldürülen 17 yaşındaki genç için çıkan isyanda tansiyon düşmüyor. 6 gün boyunca sokaklara çıkan halk, ülkeyi adeta ateşe verdi. İşte Fransa'dan eylem kareleri...

İsyancılar, günlerdir süren eylemlerinden geri adım atmıyor.

Polis kurşunuyla öldürülen 17 yaşındaki Müslüman Nahel M. isimli genç için sokaklara dökülen halk, ülkeyi adeta ateşe verdi.

Günlerdir gerilimin tırmanmaya devam ettiği ülkede, güvenlik güçleri de sert müdahalelere başladı.

Birçok bölgede polis ve göstericiler karşı karşıya gelirken, dün eylem süresince ilk ölüm gerçekleşti.

20 yaşındaki gencin çatışmalar sırasında bir mağazanın çatısından düştüğü, polisin genci bilerek hedef almadığı belirtildi.

Krizi sürdürenlerin yaş ortalamasının 17 olduğu belirlendi. Öfkeli gençlerin silahlandığı da kameralara yansıdı.

Bu süreçte çok sayıda da gözaltı oldu. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, kente takviye ekiplerin geldiğini 80'den fazlası Marsilya'da olmak üzere 270 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Ülkeyi yangın yerine çeviren protestoları bastırmada kolluk kuvvetleri yetersiz kalınca devreye zırhlı araçlar girdi.

Birçok kentte protestoların şiddet sarmalına dönüştüğü Fransa'da her an farklı bir noktada bir olay patlak veriyor.

KAOS BÜYÜYOR; AŞIRI SAĞCILAR DA SOKAĞA ÇIKTI!

Fransa Nanterre'de bu hafta Nahel M'nin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından gösteriler devam ediyor.

Neuilly-sur-Marne kentinde gergin anlar yaşanırken, polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

Lyon kentinde eylemciler özel polis timine yabancı cisim fırlattı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, bir grup aşırı sağcı belediye binasının önünde bir araya geldi. Polis grubu biber gazı kullanarak dağıttı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, aşırı sağcı bir grup eylemci Lyon sokaklarında, "Fransa, Fransızlara ait" sloganları atmıştı.

Göçmenleri tehdit eden aşırı sağcıların da sokağa çıkması iç savaş endişelerini artırıyor.

FRANSA'NIN ADALET BAKANI AİLELERİ TEHDİT ETMİŞTİ!

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti,  Fransa'da şiddet sarmalına dönüşen ve her an ülkenin bir noktasında patlak veren şiddet olaylarına ilişkin ülke basınına açıklamalarda bulundu.

Ebeveynlerin yaşanan olaylarda sorumluluklarının bulunduğuna işaret eden Dupond-Moretti, "(17 yaş altı) Çocuklarıyla ilgilenmeyen, onları, nereye gideceklerini bilerek geceleri dışarıya bırakan ebeveynler, 2 yıl hapis ila 30 bin euro para cezası ile karşı karşıya kalacaklar." dedi.

ALMANYA'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth, Fransa'da istikrarın tehlikede olduğunu belirtti. Roth, Alman Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Fransa'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Polisin genç bir sürücüyü öldürmesi ve ardından çıkan olaylara değinen Roth, "Gençlerin amaçsızca her şeye ve herkese karşı yönelttiği bu sınırsız yıkıcılık korkunç bir tırmanış. Devlet bu konuda tüm gücüyle harekete geçmeli. Çok sayıda kişinin güvenliği ve ülkenin istikrarı tehlikede." ifadesini kullandı.

"ASLA MÜSAMAHA GÖSTERİLMEMELİ"

Roth, Fransa'da yaşananların münferit bir vaka olmadığını, bunun pek çok Avrupa ülkesinde bölünme, yabancılaşma, hatta mala ve insana yönelik şiddeti artırdığına dikkati çekerek, "Buna asla müsamaha gösterilmemeli. Birbirimizle daha fazla konuşmalı, çok geç olmadan birlikte çözüm aramalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

"FRANSA DERİN BİR ŞEKİLDE BÖLÜNMÜŞ"

Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Andreas Jung da şiddetin patlak vermesinin nedenini toplumsal bölünmede gördüğünü belirterek, "İyi bir ekonomik gelişmeye rağmen, Fransa derin şekilde bölünmüş bir ülke. Birçok genç Fransız kendini geride bırakılmış hissediyor ve geleceğe dair korkuları var." dedi.