Afganistan'da bir milyon yetimin yardıma ihtiyacı var

Afganistan'da dramlar bitmek bilmiyor. Bir yanda ambargoların kıskacında bırakılmış mazlum bir halk dururken, diğer yanda ise bir bir milyona yakın yetim bulunuyor.

Ekleme: 02.07.2023 09:35:05 / Güncelleme: 02.07.2023 09:37:10 / Dünya
Destek için 

İstediklerini alamayan emperyal güçler onları açlık ve yoklukla imtihan etmek istese de Afganistan halkı gelecek nesilleri salih ve dindar yetiştirebilmek için büyük çaba harcıyor.

Bunu yaparken de başta Türkiye Müslümanları olmak üzere hayırseverlerin desteğini bekliyor.

Afganistan'ın tüm bölgelerinde toplanan yetimler medreselerde yetiştirmeye çalışılıyor.

Onlara dini ilimler başta olmak üzere fenni ilimleri de veriliyor ve dindar ve Salih bir birey olarak yetişmeleri için bütün imkanlar kullanılıyor ancak barınma ve sağlık ihtiyaçları için çok büyük harcamalar oluyor ve bu harcamalar için hayır sahiplerinin desteği gerekiyor.

Afganistan'ın şu anda dünyada en çok fakir barındıran ülke konumunda olduğunu, bir milyona yakın yetimin bulunduğunu ifade eden Avrupa Yetim Eli Yetkilisi Nizamettin Aygan, bu şekilde binlerce mazluma ulaştıklarını kaydetti.

"Afganistan şu anda dünyada en çok fakir barındıran ülke"

Avrupa Yetim Eli Yetkilisi Nizamettin Aygan (sağdaki)

Kurban dağıtımını ardından yetimhaneleri gezdiklerini ifade eden Aygan, "Yetimlerin ihtiyaç duyduğu kırmızı eti kendilerine ulaştırdık. Burada binlerce ailede dul kadın ve çocuk, büyük bir mağduriyet ve yokluk çekiyor. Her çaldığımız kapının ardından böyle dramlara şahit oluyoruz. Biz buraya kurban için geldik ama başka bir tablo ile karşılaştık." şeklinde dile getirdi.

"Medreseler Afganistan'da yetimler için hayatta kalma sebebi ve bir umut"

Başta Türkiye olmak üzere tüm Müslümanlara çağrıda bulunan Aygan, "Burada büyük bir mazlumiyet var. Dağıttığımız kurban etleri 1-2 gün sonra bitecek ama acı ve dramları devam edecek. Bu nedenle sizden destek bekliyoruz. Kur'an yetimlerin üzerinde durur ve yetimleri gözetip onlara sahip çıkmamız gerektiğini emreder. Medreseler yetimleri barındırıyor, yalnız imkanları el vermediği için kapanıyorlar. Yetimler sokaklarda çöp toplamak zorunda kalıyorlar. Yetimlerin bu hale düşmemesi için onlara destek çıkmamız gerekiyor. Medreseler yetimler için hayatta kalma sebebi ve bir umut bu nedenle hayırsever kardeşlerime yetimlere sahip çıkmalarını istiyorum." çağrısında bulundu.

"Yetimlerin dindar ve Salih bir birey olarak yetişmeleri için elimizden geleni yapıyoruz"

Ubey bin Ka’b yetimhanesi Müdürü Maliyar Habibi (ortadaki)

Ülkede yetimlere bakan medreselerin genel durumu hakkında bilgi veren Ubey bin Ka’b yetimhanesi Müdürü Maliyar Habibi, "Medresemizde 140'a yakın yetim bulunmaktadır. Bu yetimler Afganistan'ın tüm bölgelerinde topladığımız yetimlerdir, onları yetiştirmeye çalışıyoruz. Onlara dini ilimler başta olmak üzere fenni ilimleri de vermeye çalışıyoruz. Onların dindar ve Salih bir birey olarak yetişmeleri için elimizden geleni yapıyoruz ancak barınma ve sağlık ihtiyaçları için çok büyük harcamalar oluyor ve bu harcamaları hayır sahiplerinin desteğiyle yapıyoruz. Bizim Medresenin kendi imkanları yok, yardım gelmeyince ciddi manada sıkıntı yaşıyoruz." bilgisini paylaştı.

"Afganistan'da ne var diyorlar? Şunu bilin ki Afganistan'da çok sayıda yetim, fakir ve çok sayıda perişan insan var"

Medrese ve yetimhanede okuyan çocukların hepsi yetim olduğu için hem diğer aile fertleri hem de kendilerinin ihtiyaç içerisinde olduklarını ifade eden Habibi, "Yetimlerin aile durumları iyi olsaydı belki bizler onların ailelerinde bir katkı alabilirdik ama maalesef aileler de çok kötü bir durumda Türkiye'den gelen Yetimler Vakfı bize zaman zaman yardımlarda bulunuyor. Geçen kış çocuklarımıza bot ve mont verdiler. Bazı zamanlarda bize et, gıda paketleri veriyorlar. Onların yardımlarıyla yetimlerin geçimini sağlamaya çalışıyoruz. Müslümanların bu gayret ve çabası çocukların yetişmesine katkı sağlayacak. İnsanlar acaba Afganistan'da ne var diyorlar? Şunu bilin ki Afganistan'da çok sayıda yetim, fakir ve çok sayıda perişan insan var. Bu insanlara katkıda bulunmak hepimizin görevi, elimizden geleni yapıyoruz anca çocukların terbiye ve eğitimleriyle ilgilenebiliyoruz. İmkanlarımız olmadığı için çocuklara bir şey veremiyoruz. Bunu için hayır kurumları ve hayır sahipleri bizi görmeli bu acımıza derman olmalı." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler