Kurban olarak kesilecek hayvanın sütünden ve yününden istifade edilebilir mi?

Fetva Kurulu, kurban için özel bir hayvan tayin edilmişse belirlenen hayvanın sütünden, yününden ve doğan yavrusundan istifade etmenin uygun olmadığını belirtti.

Ekleme: 27.06.2023 14:40:04 / Güncelleme: 27.06.2023 14:40:38 / Güncel
Destek için 

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Kurban olarak kesilecek hayvanın sütünden ve yününden istifade edilebilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Kurban için özel bir hayvan belirtilmemişse yani seçilip kesilmesi kararlaştırılmamışsa sürü içerisinde bulunan hayvanlardan her türlü şekilde istifade edilebilir. Bu durumda kişi kurban günü geldiğinde hayvanlardan birini seçip keser. Eğer kurban için özel bir hayvan tayin edilmişse belirlenen hayvanın sütünden, yününden ve doğan yavrusundan istifade etmek uygun değildir. Hanefî mezhebine göre kurban kesen kişi ister fakir olsun ister zengin, hayvanın sütünü sağıp içmesi ve yününden istifade etmesi tahrimen mekruhtur. Şafiî mezhebine göre koyunun yavrusundan arta kalan ya da sağıldığı takdirde etinin eksilmesine sebebiyet vermeyen sütten istifade edilebilir. Yünüyle ilgili hüküm de aynıdır; eğer yünün kırpılması daha faydalıysa alınmasında bir sakınca yoktur. Kendisi kullanabileceği gibi, tasadduk etmesi daha faziletlidir (el-Mevsûatü'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye V, 96)." (İLKHA)