Cizreliler: Cizre il olmayı çoktan hak etti

Son dönemlerde Türkiye'de il sayısının değişeceği gündeme gelirken bu ilçeler arasında il olacaklar listesinde Cizre'de bulunuyor. Cizreliler geçmişi hatırlatırken Cizre'nin il olması için verilen sözün yerine getirilmesini istiyor.

Ekleme: 27.06.2023 13:35:04 / Güncelleme: 27.06.2023 13:36:34 / Güncel / Şırnak Haberleri
Destek için 

Mezopotamya'nın en önemli şehirleri arasında yer alan tarihi 10 bin yıla dayanan ve İslamiyet'in gelişi ile "yarımada" anlamına gelen Cezire adı verilen, Cumhuriyet döneminde ise ismi Cizre olarak değiştirilen ilçe, 1990 yılına kadar Mardin'e bağlı kaldı. 1990'da Siirt'in ilçesi olan Şırnak'ın vilayet yapılmasıyla Mardin'den ayrılarak Şırnak'a bağlanan ancak yıllardır il olma özlemi çeken Cizre'de yaşayan vatandaşlar, Cizre'nin il olmasını istiyor.

Son dönemlerde gündeme gelen 100 il ve 1000 ilçe önerisi ile Türkiye'de il sayısını 100, ilçe sayısını 1000 olarak yükseltilecek.

Yapılacak düzenleme ile il olmayı bekleyen Cizreliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Cizre’nin zaten tarihi olarak şehir merkezi olmayı hak ettiğine dair sözünü hatırlatarak Cizre'nin il olması için verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor.

"İl olmakla ilgili çıkan haberler bizleri tekrar heyecanlandırdı"

Cizre'nin il olması gerekliliği tarih boyunca dile getirildiğine vurgu yapan Araştırmacı Yazar Abdülaziz Bilge, "Cizre tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış çok kadim bir şehridir. Hz. Nuh (as.) tarafından kurulan bu kadim şehir aynı zamanda stratejik bir konuma sahip bir yerdedir. Dicle Nehrinin buradan geçmesi ve asırlar boyunca ticaretin ana yollarından birisi olan İpekyolu’nun da Cizre'den geçmesi, Cizre'yi devamlı cazibeli bir şehir haline getirmiştir. Tarihiyle köklü bir medeniyete sahip olan Cizre, yıllardan beridir devamlı il olmayı bekliyor. Eski Cizre müftüsü ve aynı zamanda dedem rahmetli Mahmut Bilge 1960'larda yaptığı açıklamada Cizre'nin il olması gerektiğini ifade etmişti. Bunu ifade ederken de Cizre'nin merkezi konumda olduğunu, stratejik ve kozmopolitik bir noktada bulunduğunu ifade ederek Cizre'nin neden il olması gerektiğini dayanaklarla ispat ediyordu. Cizre'nin il olması çok eskiye dayanan bir taleptir. Bu talebimizi tekrar dile getiriyoruz. İnşallah bu talebimiz artık gerçekleşir. Bu şekilde ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Esnaf Edip Ataç, "Cizre'nin il olması hem sosyal hem kültürel açıdan çok önemli olacaktır. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız Cizre'nin il olacağını söylemişti. Cizre'nin il olması için her türlü fedakârlığı yapacağını söylemişti. Cizre'nin il olması çok geç kalınmış bir karar. Cizre'nin il olması bizleri sevindirecek." diye konuştu.

Cizre'nin il olması gerektiğini belirten esnaf Abdullah Kurami: "Cizre; tarihiyle, kültürüyle çok eski bir medeniyete sahip olması itibariyle, nüfus ve coğrafi konumu ile çoktan il olmayı hak etmiştir. Cizreliler olarak daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Cizre için vermiş olduğu il sözü vardır. Bizim bu il sözünün yetine getirilmesi talebimiz vardır. Cizre; ilmin beşiği olarak tanınan bir yerdir. Cizre'nin çoktan il olma özelliğini hak ettiğini biliyoruz ve tüm Cizreliler olarak bu konuda böyle bir beklentimiz vardır." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler