Unutulmuş sünnetler: Mezarlık ziyareti, sıla-i rahim ve komşuluk hakkı

Peygamber Efendimizin sünnetleri gün geçtikçe ihmal edilerek unutulmuştur. Unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden bazıları; mezarlık ziyareti, sıla-i rahim ve komşuluk hakkıdır.

Ekleme: 27.06.2023 13:05:05 / Güncelleme: 27.06.2023 13:05:05 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

İslam'ın temel kaynaklarından biri olan sünnetler içerisinde bazı ibadet ve yaklaşımlar toplum içerisinde önemini korurken mezarlık ziyareti, sıla-i rahim ve komşuluk hakkı gibi bazı ameller ise eda edilmemekle beraber unutulmaya yüz tutmuş durumda.

İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Nazım Şimşek, peygamber Efendimizin sünnetlerine tabi olduğumuz sürece güçlü ve kuvvetli olacağımızı belirterek, madden ve manen birçok kazanım elde edeceğimizi söyledi.

Peygamber Efendimizin tavsiyeleri üzere akrabalarımızı ziyarette bulunmak ve komşularımızla iyi bir ilişki içerisinde olmamız hususunda tavsiyelerde bulunan Şimşek, Kurban Bayramı'nı fırsat bilerek icra etmemiz gerektiğini altını çizdi.

Unutulmuş ve terk edilmiş mezarlık ziyareti sünnetine de değinen Şimşek, yakınlarımız ve üzerimizde hakları olanların mezarlıklarına gidip ziyaret ederek tefekkür ve istiğfarda bulunmamız tavsiyesinde bulundu.

Molla Nazım Şimşek

"Kurban Bayramı bir fırsattır, akrabalarımızı ziyaret veya telefon ederek iletişimimizi devam ettirmeliyiz"

Şimşek, " Bize Peygamber gönderilmesi ve Peygamberle beraber yüce Kur'an-ı Kerim'in gönderilmesi Allah Celle Celaluhu'nun lütfu keremindendir. Bu Peygamber Sallallahu Aleyhi Veselem, Kur'an-ı Kerim kaynağından bize bazı yollar çizmiş ve sünnetler bırakmıştır. Bu sünnetlere tabi olduğumuz sürece güçlü ve kuvvetli olacak, madden ve manen birçok kazanım elde edeceğiz. Peygamber Efendimiz hayatımızı aydınlatacak bazı sünnetler bırakmış ve biz bu sünnetleri terk ettiğimiz ve uymadığımız için bazı zaaflar ortaya çıkmıştır. Peygamber Efendimiz sünnetinden bize yol gösterecek, önümüzü aydınlatacak, güçlü ve kuvvetli kılacak sünnetlerden bir tanesi akraba ziyaretinde bulunmaktır. Peygamber Efendimiz bu konuda ümmetine birçok tavsiyede bulunmuş ve bizzat kendisi bu konuda çok hassas davranmıştır." şeklinde konuştu.

Akraba ziyaretinin önemine vurgu yapan Şimşek, "Peygamber Efendimiz bu konuda hassas olduğuna dair birçok örnek mevcuttur. Efendimiz, tebliğ yaparken ilk önce akrabalardan başlayarak yapmıştır. Bu konuda yapmamız gereken Peygamber Efendimizin tavsiyeleri üzere akrabalarımızı ziyaret etmemiz, onları gözetmemiz ve zor anlarda onların yanında olmamızdır. Sıla-i rahim, Allah'ın isminden türetilmiştir. Önümüzde Kurban Bayramı var ve bu bir fırsattır. Bu vesileyle akrabalarımızı ziyaret etmemiz, onları sormamız, uzak bir yerlerde ise gidemiyorsak en azından bir telefon açarak onlarla iletişimimizi devam ettirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Komşularımızla iyi bir ilişki içerisinde olmalı, onları ziyaret edip üzerimizdeki hakları yerine getirmeliyiz"

Komşularımızla iyi bir ilişki içerisinde olmamız gerektiğini söyleyen Şimşek, "Allah, Nisa suresinin ilk ayetlerinde 2 şeyden bizi sakındırmıştır. Birincisi kendisine karşı gelmekten, ikincisi sıla-i rahimi kesmekten. Biz, sıla-i rahimi kesersek Allah'ın bize emretmiş etmiş olduğu bir şeyi terk etmiş olacağız. Bu konuda Kur'an'da pek çok ayet-i kerimeler var. Biz sosyal bir varlığız. Bize en yakın olanlar akrabalarımızdır ve onların haklarına riayet etmemiz gerekir. Bu, Allah'ın bir emri ve Peygamberimizin bir sünnetidir. Aynı zamanda dikkat ve riayet etmemiz gereken hususlardan bir tanesi de komşularımızla iyi bir ilişki içerisinde olmalıyız. Onları ziyaret edip üzerimizdeki haklarını yerine getirmemiz lazım." diye belirtti.

Şimşek, "Önümüzdeki Kurban Bayramı bunun için bir vesiledir. Bu şekilde komşularımıza giderek bayramlarını tebrik edip hâl ve hatırlarını sormalıyız. Tabi ki bunu sadece Kurban Bayramı ile sınırlandırmamalıyız. Kurban Bayramı'nı bir vesile kılarak bundan sonraki hayatımızda da komşularımızla iyi geçinmeli, onları gördüğümüzde selam vermeli, hatırlarını sormalıyız. Bu; köydeki, binadaki veya mahalledeki komşumuz olabilir. Bütün komşularımızla iyi geçinmemiz gerekiyor. Komşuların birbirinin üzerindeki hakları çoktur. Onların haklarına riayet ve ziyaret etmemiz, hastalar varsa sormamız, gördüğümüzde selam vermemiz gerekir." dedi.

"Kurban Bayramı'nı vesile kılarak unutulmuş mezarlık ziyaretini yapmalıyız"

Kurban Bayramı'nı vesile kılarak unutulmuş mezarlık ziyaretini de yapılması hususunda uyarılarda bulunan Şimşek, "Diğer bir husus ise bizim için çok fayda getirecek bir sünneti de maalesef bugün terk edilmiş. O da mezarlık ziyaretidir. Yakınlarımız ve üzerimizde hakları olan birçok insan bu dünyadan göçüp gitmişler ve bunlar ahiretin kapısı olan mezarlıkta defnedilmişler. Bizim onlara karşı bir vefa borcumuz vardır. Mezarlarına gidip ziyaret etmemiz, onlara bir selam vermemiz, onlar için bir istiğfarda bulunmamız lazım. Önümüzdeki Kurban Bayramı'nı vesile kılarak bu sünneti ihya edebiliriz. Sünneti ihya ettiğimiz zaman sünnetle beraber toplum olarak ihya olmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

Şimşek, "Peygamber Efendimizin bu konuda çok tavsiyeleri var ve kendisi bizzat bunu yapmıştır. Yani kendisinden önce vefat etmiş ashabını kabirlerini ziyaret etmiş, onlara selam vermiş, onlar için dua ve istiğfarda bulunmuş. Hatta bazen geceleri kalkar gider orada ziyarette bulunurdu. Peygamber Efendimiz cahiliye alışkanlıklarının devam ettiği dönemde kabir ziyaretini bir ara yasaklamış, ancak bunu daha sonra serbest bırakarak, 'Size kabir ziyaretini yasaklamıştım. Artık kabirleri ziyaret edebilirsiniz. Çünkü bu size ahireti hatırlatır.' diye buyurmaktadır. Yani biz insanlar bu dünyada sanki kalıcıymış gibi bakıyoruz. Ancak mezarlığa gittiğimizde bu dünyanın kalıcı olmadığını, ondan sonra bir hayatın olacağını ve dünyadaki akıbetimizin burası olduğunun bilincine varmış olup bunun üzerine tefekkür edeceğiz. Allah'u Teala bu sünnetleri ihya eden ve bu sünnetlerle beraber ihya olanlardan eylesin. Allah'u Teala kurbanlarınızı kabul etsin ve Kurban Bayramı'nı kaynaşmamıza ve birliğimize vesile kılsın." şeklinde konuştu. (İLKHA)