Uzmanlardan Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimine ilişkin tavsiyeler

​Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek önemli tavsiyelerde bulundu.

Ekleme: 26.06.2023 16:35:06 / Güncelleme: 26.06.2023 16:40:06 / Sağlık / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Kurban Bayramı ile et tüketiminin artacağı şu günlerde mideyi yormamak için beslenmeye dikkat etmek büyük önem taşıyor.

Çevik, Kırmızı etin bolca tüketildiği Kurban Bayramı'nda etin muhafaza koşullarından pişirme şekline, miktarından tüketim vaktine kadar sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlatarak önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Kesilen kurban etinin hangi ortamda ne kadar süreyle saklanması gerektiği hakkında bilgiler veren Çevik, tüketilecek etin pişirilme şeklinin dahi sağlık açısından oldukça önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi.

Bayram günlerinde nasıl ve ne kadar tüketmek gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Çevik, özellikle kalp damar ve kolesterol hastalarının dikkat etmesi gereken hususları da dile getirdi.

"Kırmızı et C vitamini barındırmadığı için sebzeli yemeklerle tüketilmeli"

Kırmızı etin protein açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, "Kırmızı et protein açısından zengin bir besindir. Aynı zamanda vitamin ve minareleri de barındıran bir besindir. Kırmızı etin pişirme yöntemleri çok kıymetli oluyor. Daha çok vitamin ve minarel değerleri kaybetmemek adına pişirme yöntemlerimiz daha çok haşlama, ızgara ve fırınlama olması gerekiyor. Aynı zamanda etin içerisinde C vitamini barındırmadığı için sebzeli yemeklerle pişirmemiz ya da sebze ile tüketmeliyiz. C vitaminden zengin besinleri aldığımız zaman sindirimini daha güzel desteklemiş olur." şeklinde konuştu.

"Et, en az 12-24 saat buzdolabı koşullarında bekletilmesi lazım"

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik

Kurban eti kesildikten sonra hemen pişirilmemesi gerektiğinin altını çizen Çevik, "Kurban Bayramı'nda kurbanlıklar kesildikten hemen sonra etin tüketilmemesi gerekiyor. Tüketildiği zaman kişide hazımsızlık ve mide sıkıntılarına sebep oluyor. Çünkü ölüm katılığı dediğimiz ette katılık oluşuyor ve bekletilme süresi olması gerekiyor. Et, en az 12-24 saat buzdolabı koşullarında bekletilmesi lazım. Bekletildikten sonra tüketilmesine geçilebilir. Pişirme yöntemleri ne kadar kıymetliyse yüksek ısıda pişirildiği zaman hem besin değerini kaybediyor hem de kanserojen maddelerin oluşmasına sebebiyet veriyor. Yani yararından çok zararından nasiplenmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.  

"Bir kişinin alması gereken et miktarı 4-5 kuşbaşı kadardır"

Çevik, "Kırmızı etin sindirimi zordur. Zor olduğu için Kurban Bayramı'nda fazla tüketildiği zaman hazımsızlık ve mide sıkıntılarına sebebiyet veriyor. Sadece bir kişinin alması gereken et miktarı 4-5 kuşbaşı kadardır. Eğer kişide kalp damar hastalığı, kolesterol sıkıntısı gibi sağlık problemi varsa onun et tüketimi 15 günde bir olması lazım. Et tüketildiği zamanda yanında bol bol salata tüketilmesi gerekiyor ki sindirimi desteklesin." diye belirtti. (İLKHA)