Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

Vatandaşların sağlıklı bir bayram geçirmeleri için uyarılarda bulunan Diyetisyen Birsen Alak, Etin sindirimini kolaylaştırmak için limonlu yeşilliklerle sofrayı süslemek sağlığımızı korumada bize fayda sağlayacağını söyledi.

Ekleme: 26.06.2023 14:15:05 / Güncelleme: 26.06.2023 14:17:11 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kurban Bayramı ile et tüketiminin artacağı şu günlerde mideyi yormamak için beslenmeye dikkat etmek büyük önem taşıyor.

Hafif yemekler tercih etmek ve bol su içmek gereken Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda ne gibi noktalara dikkat edilmesi hususunda Diyetisyen Birsen Alak, önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Alak, "Kurban Bayramı yaz aylarına denk geldiği için bu sağlıklı saklama koşulların önemli bir tık daha artmaktadır. Etleri 0-4 derece arası buzdolabında muhafaza etmeye dikkat edelim. Eti en azından 10-12 saat kadar dinlendirmeyi tercih edelim. Etin sindirimini kolaylaştıracak limonlu yeşilliklerle sofranızı süslemek sağlığınızı korumada size fayda sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

"Et pişirirken haşlama, fırında ve ızgara yöntemleri kullanılmalıdır"

Eti pişirme konusunda önerilerde bulunan Alak, "Ülkemizde bayramda güne kavurma ile kahvaltıya başlıyoruz maalesef. Bunun yanında kahvaltı et yerine yumurta, taze yeşillikler, peynir ve tam tahıllı ekmek gibi besinler tercih etmeliyiz. Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de ete kuyruk yağı ve iç yağı eklemektir. Yemeğe lezzet katmak adına yapılan bu işlem kalp ve damar sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir. Et pişirirken haşlama, fırında ve ızgara yöntemleri kullanılmalıdır. Mangalda et tüketimi birçok kesim tarafından tercih edilecektir. Eti pişirdiğimiz ateşi özenle hazırlanmalı ve eti ateşe koymadan önce muhakkak köz halini almasına dikkat edelim. Et ile köz arasından minimum 10-11 santim kadar aralık olması gerekir. Aksi takdirde etimiz yanar ve o yanık kısımlar kanserojenik bileşiklerdir. Sağlığımız için bunların yenilmemesi gerekir." diye konuştu.

"Kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları bu dönemde risk altındadır"

Etin yanında sindirimi kolaylaştıracak besinlerin tüketilmesi gerektiğini ifade eden Alak, "Etin ateşe çok yakın olması etin içerisinde bulunan B1- B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına da neden olmaktadır. Etin yanında sindirim sistemimizin çalışmasına yardımcı olacak yüksek posa içeriğine sahip taze sebze, tam tahıllı ekmek, probiyotik yoğurt gibi besinleri tercih etmeniz hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de problemlerle karşılaşmamak için yardımcı olacaktır. Bu önemli günlerde egzersizin önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Günde 30,40 dakikalık yürüyüşler enerji harcamanıza katkı sağlayacak ve gün içinde sindiriminize yardımcı olacaktır. Özellikle kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları bu dönemde risk altındadır." dedi.

Son olarak Alak, "Sağlıklı bireyler bile dikkatli beslenmediğinde sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirler." diye ekledi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar