Afganistan İslam Emirliği Lideri Ahundzade: İslam ümmetinin sorunlarının çözümü birlikten geçer

Afganistan İslam Emirliği Lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade, Kurban Bayramı vesilesiyle yayımladığı mesajda, Filistin'de yaşanan zulümlere dur demek ve diğer İslam beldelerindeki tefrikanın önüne geçmek için yegâne çözümün "Vahdet" olduğuna vurgu yaptı.

Ekleme: 26.06.2023 11:25:04 / Güncelleme: 26.06.2023 11:32:39 / Dünya
Destek için 

Siyonist işgal rejiminin Filistin'de yaptığı katliamları durdurmak için uluslararası toplumu, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet eden Mevlevi Ahundzade, Sudan'da yaşanan ihtilafların bir kenara bırakılarak birlik ve kardeşlik içerisinde meselelerin çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu.

Bayramların; Müslümanları Allah yolunda birleştiren ve dayanışma içerisinde hareket etmeye davet eden bir ibadet ve kardeşlik günleri olduğunun altını çizen Ahundzade, başta Afganistan halkı olmak üzere tüm dünya Müslümanlarının bayramını tebrik ederek yapılan hayırların, hizmetlerin ve İslam yolunda sarf edilen tüm çabaların Allah katında makbul olması temennisinde bulundu.

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid'in kendi sosyal medya hesabından paylaştığı Kurban Bayramı mesajında, Afgan halkına seslenen Mevlevi Ahundzade, ülkede İslam nizamı ile yönetilmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, her yerinde huzurun hâkim olduğu bir memlekette bayramı karşılıyor olmanın bahtiyarlığını bahşeden Cenâb-ı Hakk'a şükretmek gerektiğini söyledi.

"Afganistan'ın toprak bütünlüğü muhafaza altına alınmıştır"

Ahundzade, bayram mesajında şu ifadelere yer verdi:

"İslam Emirliği yönetimi altında İslam sistemi kurulmuş, İslam şeriatı kanunu uygulanmış, dini merkezlerin güçlendirilmesi için somut adımlar atılmıştır. Kanun yapma, yönetişim, yargı, ekonomi, kültür ve diğer ilgili alanlarda reformlar devam etmektedir. Uğruna savaştığımız ve büyük fedakarlıklar yaptığımız hedefler ve değerler bunlardır.

Ulusal düzeyde Afganistan'ın bağımsızlığı bir kez daha tesis edilmiş, kardeşlik ve ulusal birlik pekiştirilmiş, ırk, dil ve bölge gibi her türlü önyargı ortadan kaldırılmış, ülkenin toprak bütünlüğü muhafaza edilmiş ve tüm sınırlar kesinlikle savunulmakta ve korunmaktadır. Gümrük ve gelirler, madenler, devlet arazisi, ormanlar ve diğer ortak varlıklar gibi Afganistan'ın ulusal varlıkları beytül mal olarak kabul edildiğinden, şahsi mülkiyetten çıkarılıp devlet tarafından koruma altına alınmıştır."

"Kadının özgür ve onurlu insan statüsü yeniden tesis edilmiştir"

Kadınların zorla evlendirilmesinin önüne geçmek için yeni düzenlemeler getirildiği belirtilen mesajda, "İslam Emirliği yönetimi, kadınları zorla evlendirme dahil olmak üzere birçok geleneksel baskıdan kurtarmak için somut önlemler almış ve şeriata dayalı haklarını koruma altına almıştır. Ayrıca toplumun yarısı olan kadınların İslam şeriatına göre rahat ve müreffeh bir yaşam sürmeleri için gerekli adımlar atılmıştır. 20 yıllık işgalin etkisinden dolayı kadınların tesettürlerindeki yozlaşma ve İslami ahlaktan uzaklaşmaları gibi olumsuz durumlar sona ermek üzere. Altı maddelik kadın hakları KHK'sı çıkarılarak, kadının özgür ve onurlu insan statüsü yeniden tesis edilmiş ve tüm kurumlar, evlilik, miras ve diğer haklarının güvence altına alınmasında kadınlara yardım etmekle yükümlü kılınmıştır." diye belirtildi.

"Ekonomik çöküş önlenmiştir"

Ülkenin ekonomik çöküşü ve krizi öngörüsünün yanlış çıktığını belirten İslam Emirliği lideri, "İslam Emirliği'nin akıllı tedbirleri, samimiyeti ve şeffaflığı sayesinde ekonomik çöküş önlendi. Yakın tarihte ilk kez Afganistan ekonomik olarak kendi kendine yeterli hale geldi. Ayrıca rehabilitasyon, yeniden yapılanma, tarım, madencilik ve diğer ilgili sektörlerde somut adımlar atıldı ve atılıyor.

İslam Emirliği, ulusal yatırımcıları ve iş adamlarını, ülkenin ekonomik sektörünün daha da gelişmesi ve mevcut sorunların ortadan kaldırılması için çeşitli alanlara yatırım yaparak ülkenin kalkınmasında yapıcı rol oynamaya çağırıyor. Afganistan İslam Emirliği, güvenliklerini sağlamayı taahhüt eder ve tüm devlet kurumları, ülkenin büyümesine ve ekonomik kalkınmasına zemin hazırlamak için yatırımcılara gerekli kolaylıkları sağlamakla sorumludur." ifadelerine yer verdi.

"Uyuşturucunun hem ekimi hem de kullanımının önüne geçilmiştir"

Uyuşturucu maddelerinin ülkede ekiminin yasaklanmasına atıfta bulunulan mesajda şu ifadeler kullanıldı:

"İslam Emirliği'nin devam eden çabaları sonucunda ülkede haşhaş ekimi kökünden kazınmış, çiftçiler alternatif ekim ürünlerine yönlendirilmiş ve yasal ürünlerin ekimi yaygınlaştırılmıştır. Başta gençler olmak üzere birçok vatandaş bu zararlı alışkanlıklardan kurtulmuştur. Şu anda İslam Emirliği'nin birçok kurumu, son 20 yılda bağımlı hale gelenleri tedavi etmek için çalışıyor ve onları normal hayata döndürmek için çalışmalar yapılıyor."

"Zorbalar tarafından gasp edilen araziler hak sahiplerine iade edilmiştir"

İşgal zamanlarında güçlü olanların el koyduğu arazi ve diğer devlet varlıklarının yeniden asıl sahibine tevdi edildiği belirtilen mesajda, "İşgal döneminde çok sayıda insan, haklarından mahrum bırakıldı ve güçlü kişiler tarafından ulusal varlıklara el konuldu. Afganistan İslam Emirliği, gasp edilen arazilerin iadesi için özel bir komisyon kurdu. Şimdiye kadar yüzbinlerce dönüm arazi hırsızlardan kurtarılarak devlet arazisi haline getirildi." denildi.

"Tüm dünya ülkeleriyle olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz"

İslam Emirliği'nin, başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmak istediğini belirten Ahundzade, bu konuda ülke olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Başka ülkelerin iç işlerine karışmadıklarının altını çizen Ahundzade, başkalarının da kendi iç işlerine karışmasına izin vermeyeceklerini bir kez daha yineledi.

"İslam ümmetinin sorunlarının çözümü birlikten geçiyor"

Siyonist işgal rejiminin yaptığı katliamlara dikkat çeken Ahundzade, "Filistinli kadınlara, çocuklara ve savunmasız Müslümanlara yönelik vahşi eylemi şiddetle kınıyor, diğer ülkelerden bu büyük insanlık suçunu ve zalimane mezalimi önlemek için üzerlerine düşeni yapmalarını rica ediyorum." çağrısında bulundu.

Mesajında, Sudan'da yaşanan çatışmalı duruma da değinen Ahundzade, "Sudan halkı ve hükümetinin farklılıklarını bırakıp birlik ve kardeşlik içinde çalışmasını, daha doğrusu İslam ümmetinin sorunlarının çözümünün birlikten geçtiğini her Müslümanın samimiyetle yerine getirmesi gereken bir yükümlülük olduğu gerçeğini dikkate almasını rica ediyorum. Böyle yapmak komploları ortadan kaldıracak ve Müslümanlar birlik ve İslam kardeşliği nimetini yaşayacaklardır." dedi. (İLKHA)