Jeoloji Mühendisi Necmettin Karabulut, son günlerde artan artçı depremler ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
Karabulut, 2'lik, 3'lük ve bazen 4-5 arasında artçı depremlerin meydana gelebileceğini ifade ederek, artçıların 1 yıldan daha fazla devam edebileceğini söyledi.
Bingöl'de sıkışmaların artmasından dolayı Bingöl'de deprem beklediklerini belirten Karabulut, Bingöl'deki depremin 7 veya üzeri olabileceğini dile getirdi.
Karabulut, Bingöl depreminin Maraş ve Hatay'da meydana gelen deprem gibi özellikle çevre illeri etkileyeceğini söyleyerek bu konuda uyarılarda bulundu.
Orta ve az hasarlılarda özellikle bina güçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Karabulut, dere yataklarına ve zeminin sağlam olmadığı bölgelere yapı inşa edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Kuzey Anadolu Fay Hattında İstanbul üzerinde büyük bir enerji birikmesinden dolayı İstanbul'da yıkıcı bir depremin olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Karabulut, depremin ne zaman olacağının bilinmeyeceğini ama önlem almak zorunda olunduğunun altını çizdi.
"Artçıların 1 yıldan uzun süreceğini söylemiştik"
Jeoloji Mühendisi Necmettin Karabulut
Artçıların süreceğini söyleyen Karabulut, "Büyük depremden sonra depremlerin ve artçıların olacağını, uzun süre devam edeceğini defalarca söylemiştik. Bazen şiddetlerini arttıracak bazen duraksama dönemine geçecekler, küçük depremler meydana gelecek. 2lik 3'lük büyüklüğünde bazen de 4-5 arasında depremler meydana gelecek. Bunlar uzun bir süre devam edecek. 1 yıldan uzun süreceğini söylemiştik." dedi.
"Bingöl depremi 7 ve üzeri bekleniyor"
Bingöl'de bir deprem beklentisinde olduklarını belirten Karabulut, "Artçıların devam edebileceğini söyleyebiliriz. Yaşanan artçılar büyük bir depremin habercisi değil. Büyük depremi yaşadık. Bundan sonra sadece artçılar belli bir süre devam edip giderek yavaşlayacak. En fazla Bingöl depremini beklemekteyiz. Bingöl'de sıkışmaların arttığını biliyoruz. Bingöl depremi 7 ve üzeri bekleniyor. Bingöl depremi, Maraş ve Hatay'da meydana gelen deprem gibi özellikle çevre illeri etkileyecektir. Maraş ve Hatay'da oluşan depremde etkilenen iller daha fazla etkilenebilir; çünkü oradaki yapılar hasarlı, ağır hasarlı ve orta hasarlı olmak üzere az hasarlılarda daha fazla, orta hasarlılarda daha büyük yıkımlar meydana getirebilir." diye konuştu.
"Zeminin sağlam olmadığı bölgelerdeki yapılardan uzak durun"
Vatandaşlara uyarıda bulunan Karabulut, "Ağır hasarlıların yıkımına başlandı. Orta hasarlı ve az hasarlılarda özellikle bina güçlendirmeleri, mümkünse binayı yeniden yıkıp yapmaları, riskli bölgelerde, dere yataklarında ve zeminin sağlam olmadığı bölgelerdeki yapılardan uzak durmaları gerekir. O tür bölgelerde yapı inşa etmemeleri daha doğru olur." ifadelerini kullandı.
"Şanlıurfa'da bilinen iki fay hattı var"
Şanlıurfa'da 2 tane fay hattının olduğunu vurgulayan Karabulut, "Şanlıurfa'da bilinen iki fay hattı var. Biri Bozova fay hattı, bir de son dönemlerde Eyyübiye ilerisinden başlayıp Balıklıgöl ve Sigorta tarafından devam eden bir fay hattı tespit edildi. Bunlar büyük depremler oluşturur mu, oluşturmayacağını söyleyebiliriz. 2-3-4 aralığında depremler oluşturur. Daha büyük depremler oluşturacağını tahmin etmiyoruz. Ağır hasarlı binalar haricinde yıkıma sebep olmayacağını düşünmekteyiz." şeklinde konuştu.
"Depremin ne zaman olacağını hiçbir zaman bilemeyiz"
İstanbul'da enerji birikiminden dolayı yıkıcı bir depremin söz konusu olduğunu ifade eden Karabulut, "Kuzey Anadolu Fay Hattında şu an İstanbul üzerinde büyük bir enerji birikmektedir. İstanbul depremiyle ilgili profesörlerimizin de dediği gibi İstanbul'da enerji birikmesi var. İstanbul'da bir depremin meydana geleceği ve yıkıcı bir depremin olacağını tahmin etmekteyiz. Kuzey Anadolu Fay Hattı Maraş ve Hatay tarafında kırılmalar tamamen oluştu. Şu an orada büyük bir deprem beklemiyoruz. Sadece Bingöl tarafında bir deprem beklemekteyiz. ama önlem almak zorundayız." dedi.
Karabulut son olarak şunları söyledi:
"Jeologlar olarak özellikle son dönemlerde belediyelerden ve Çevre Şehircilik Bakanlığından jeoloji mühendislerinin alınması, jeoloji mühendislerinin istihdamının fazla yapılması gerekiyor. Deprem üzerinde çalışmaların giderek artması, binaların temellerinde özellikle sağlam yapıların oluşturulması, dere yataklarında bina yapılmaması gibi önlemler alınarak depreme daha hazırlıklı hale gelebiliriz." (İLKHA)