Üniversite tercihi yapılırken kriterler ne olmalıdır?

Üniversite sınavında olduğu kadar sınav sonrası tercih döneminde de doğru kararlar vermenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, tercihler yapılırken dikkat edilecek hususlar konusunda uyarıyor.

Ekleme: 24.06.2023 17:40:03 / Güncelleme: 24.06.2023 18:10:15 / Röportaj / Ankara Haberleri
Destek için 

Üniversite adaylarının doğru tercihte bulunması için tavsiye ve uyarılarda bulunan Uzman Psikolojik Danışman Dr. Melek Altunel, tercih verilirken mutlaka danışman öğretmenlere danışılması avantajlı olacağını söyledi.

Altunel, "Üniversite tercihleri yapılırken öncelikle adayın ilgisini yani neyi sevip sevmediğini yeteneklerini neyi başarıp başaramayacağını becerilerinin ne yönde olduğunu ve neye değer veriyor. Toplum içerisinde verdiği değerlerin yeri nelerdir. Bunların birleşimi şeklinde tercih yapılmalıdır. Türkiye'de genç yaşta tercih sistemi tüm hayatı belirliyor. Bu nedenle de sistemin daha başarılı olabilmesi için adayın çok yönlü düşünmesi gerekiyor. Bunu bilen rehber öğretmenlerle, dershaneye gitmişse dershanelerle, eğer dershaneye gitmemişse bu süreçten geçmiş deneyimli ve güvenebileceği insanlarla danışması avantajlı olacaktır." dedi.

"Anne babanın tercih ve istekleriyle çocukların tercih ve istekleri farklı olabiliyor"

Ebeveyn ile çocukların tercih ve isteklerinin farklı olabileceğine vurgu yapan Altunel, devamında şunları söyledi:

"Anne babanın tercih ve istekleriyle çocukların tercih ve istekleri farklı olabiliyor. Bunun mantıksal bir çerçevede değerlendirilmesi gerekiyor. Bir insanın meslek seçimi üniversiteyle başlar. Üniversite meslek seçimindeki yapacağı eğitimdir. O yüzden kişinin sevmediği işlerle uğraşacak olması tüm hayatını zehir eder. Çünkü hayatta iş seçimi ve eş seçimi dönüm noktalarıdır. Bu yüzden ailelerin aile içerisinde birbirlerini anlayış ile karşılayarak doğru yöne yönlenmeleri gerekiyor. Yani çocuklarının istek ve arzularının yanında gençlerin de anne ve babaların kaygılarını anlayarak doğru bir yönlenmede bulunmaları gerekmektedir. Bazı durumlarda bu çatışmalar olabilir. Bu çatışmaların olduğu durumlarda da ailelerin kendilerinin güvendiği kişilere danışıp sonradan kendi aralarında karar vermeleri daha mantıklıdır."

"Ailelerin çocuklarına destek olacak şekilde davranmalarında yarar var"

Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Altunel, "Ancak bazı durumlarda kriz anlarında çok yanlış yönlendirilmelerle birlikte gençlerin sonradan 'ailemin dediğini yapsaydım' şeklinde pişmanlıkları da olabiliyor. Bunun olmaması için önceden söylediğim gibi iletişimde ailenin içerisinde tercih edilecek bölümler ve şehirlerin araştırılması ve karar verilen bölümlerin derinlemesine araştırılarak imkanların bilinmesi hangi bölümlerin hangi mesleklere daha iyi yönleneceği ve gelecekte nasıl bir kariyer çizmek istediği konusunda gence yardımcı olmalı, aile karar vermemelidir. Çünkü çok iyi bir bölüm olsa bile kendi bölümüm açısından bunu söyleyebilirim. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) okurken bizim bölümümüzden üniversiteyi yarıda bırakıp PDR'ye devam eden arkadaşlarımız vardı. Yani yeniden üniversite sınavına girmiş yeniden tercih yapıp PDR yazmış. Hep bunu istiyormuş ama aile mühendis olmasını istemiş başka bölümler seçmesini istemiş buda çocuklarda krize ve zaman kaybına sebep olabiliyor. O yüzden ailelerin de çocuklarına destek olacak şekilde davranmalarında yarar var." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)