Uzmanlar, bayram tatilinde yola çıkacak olan sürücüleri uyarıyor

Okulların tatil olması ve bayrama sayılı günlerin kalmasıyla birlikte tatilini şehir dışında geçirmek isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı Vedat Şahin, yola çıkacak olan vatandaşlara önemli hatırlatmalar yaptı.

Ekleme: 23.06.2023 14:30:05 / Güncelleme: 23.06.2023 14:33:33 / Röportaj / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İLKHA'ya konuşan Yol Güvenliği Uzmanı Şahin, bayramlarda meydana gelen ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği kazaların bir daha yaşanmaması için sürücülere uyarılarda bulundu.

Bayram tatillerinin dinlenme ve akrabaları ziyaretler için fırsat oluşturduğunu belirten Şahin, gerekli önlemler alınmadığı takdirde tatil öncesi ve sonrasında karayollarında yaşanacak trafik yoğunluğunun, her yıl yaşadığımız acı tabloyla tekrar karşılaşmamıza yol açabileceğini söyledi.

Bayram tatilinde yoğunluğun 5 katına çıktığını belirten Şahin, “Yola çıkan, tatile giden takipçilerimizin mutlaka yola çıkmadan önce hazırlıklarını yapması lazım. Sonra yol boyunca hazırlık davranışlarının olması lazım. Bir de dikkat etmesi gereken hususlar var. Yola çıkmadan önce araçlarının bakımını yaptırmaları lazım. Özellikle hareket halinde fren, far ve sinyaller bu donanımlarının tam olması lazım. Yola çıkarken ve yol sırasında da uyku getirecek, yorgunluk yapacak yiyecekler almaktan kaçınması lazım. Öncesinde bir uyuması lazım. Uykusuz olarak yola çıkmaması lazım. Her iki saatte bir mola vermesi lazım. En az 15 dakika ondan sonra yola devam etmesi lazım. Araç içerisinde ise aracın camlarını açması lazım. Eğer araçta iki sürücü var ise mutlaka değişerek devam etmeleri lazım. Bunun dışında trafik kurallarına tabi ki mutlaka uymaları, emniyet kemerlerini takarak yola devam etmeleri ve yolda sollamalara ve hıza dikkat etmeleri lazım. Şehirlerarası yollarda eğer 2 yönlü yol ise hız 90 kilometredir. 90 kilometreyi aşmamaları gerekir. Bölünmüş yol ise bölünmüş yollarda 110 kilometredir. Otobanda ise maalesef insanlarımız otobana çıktıkları zaman sınırsız bir hız var olduğunu zannediyorlar ve çok basıyorlar. Halbuki saatteki hız, 130 kilometredir. Hız sınırına mutlaka uymaları lazım. Takip mesafesi kuralı çok önemli. Araçları yakın takip etmemesi lazım.” dedi.

“Menzile yaklaştıkça kaza oranı artmaktadır”

Yol Güvenliği Uzmanı Şahin

Kazalar konusunda sürücülere uyarılarda bulunan Şahin, “Menzile yaklaştığı zaman kazalar daha çok artmaktadır. Neden? Kişi yorgun olarak gidiyor, uykusu gelmiş ve yorgun düşmüş ama yarım saat mesafe kalmış evine. 'Yarım saat kaldı nasıl olsa giderim' diyor ve yola devam ediyor. Dolayısıyla menzile yaklaştıkça kaza oranı artmaktadır. Buna aldanmamak lazım. Yorulduğumuz yerde mutlaka durup dışarı çıkıp dinlenmek lazım. Araç içerisinde yeme içme sürücünün yapmaması lazım. Yani dikkatini yoldan ayırmaması lazım. Dikkatini bir iki saniye yoldan ayırdığın da her şey olabilir. Özelikle telefonla konuşmak. Bu maalesef son zamanların kötü bir alışkanlığı. Telefonla konuşarak gidiyor insanlar. Hatta bırakın telefonla konuşmayı, sesli konuşmayı, telefonla yazışarak ya da telefona bakarak araç kullanıyorlar. Bu son derece tehlikeli. Telefonu mümkünse araçta bulunan birine vermeli. Yani kendisi bakmamalı. Araçta bundan diğer bir kişi bakmalı.” ifadelerini kullandı.

“Sürücüler arasında birbirlerine karşı saygı çok önemli”

Yolda iken sakin kalınması gerektiğini belirten Şahin, “Herkesin yapısı farklı, ruhsal yapısı farklı, sorunları farklı. Her şey olabilir. Telefona da onun için bakmamalı. Çünkü telefonda her an üzücü bir haber gelebilir ya da sıkıcı bir haber gelebilir ve dolayısıyla tepki verebilir. Telefonda o tepki sırasında dikkati dağılabilir ve kaza yapabilir. Tartışmalara kesinlikle girmemesi lazım. Sakin olması lazım insanların yolda. Bu bir trafik adabıdır. Sürücüler arasında birbirlerine karşı saygı çok önemli.” şeklinde belirtti.

“Yollarımız kan gölü olmasın”

Son olarak Şahin, “Herkese iyi bayramlar diliyoruz. Yollarımız kan gölü olmasın. Son zamanlarda, son 10 yılda Türkiye'de trafik kazalarında ve ölümlü kazalarda %30'a yakın bir düşüş oldu. Bu sevindiricidir. Demek ki vatandaşlarımız artık kurallara yavaş yavaş uymaya başlamışlar. Bunu duymuş olmaktan, bunu bilmekten çok mutluyuz. O nedenle sakin gidip sakin gelmelerini ve mutlu bir bayram geçirmelerini dilerim.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar