Bu sene Kurban Bayramı’nda küçükbaşa rağbet arttığını belirten TÜDKİYEB Başkanı Çelik, bu sene küçükbaş kurban sayısının 3 buçuk milyon olarak beklediğini söyledi.
Vatandaşlara kurban kesme konusunda uyarılarda bulunan Çelik, hayvan keserken İlmihal kurallarına riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Çelik, “Tüm vatandaşlara şimdiden hayırlı bayramlar diliyoruz. Bu yıl özellikle bizim aldığımız duyumlara ve birlik başkanlarımızdan, temsilcilerimizden gelen haberlere göre küçükbaşa her senekinden daha çok büyük ilgi ve talep var. Dolayısıyla stoklarımızda da 5 milyonun üzerinde satışını bekleyen küçükbaş var. Bugün Gölbaşı Belediyesi'nin hazırlamış olduğu ve vermiş olduğu bu hizmetler bizim için çok önemlidir ve geçen yıla göre bu sene fazla talep olduğu için küçükbaş yerlerinin sayısını da artırmıştır. Dolayısıyla biz bu sene 3 buçuk milyon küçükbaş hayvanın kurban edilmesini bekliyoruz.” dedi.
“Hayvanlarımız incitmeden kurban edilsin”
Vatandaşların kurban alırken ve keserken dikkat etmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulunan Çelik, “Küçükbaş hayvanda özellikle ilmihal kitaplarımızda kurbanların ne zaman ne şekilde yapılacağı ne şekilde pay edileceği açık bir şekilde yazılmıştır. Kurban bir yaşında olacak. 1 yaşında olmazsa da 6 aylık ise bile o annesinin boyunda ve fiziğine eşdeğer olacak, o görüntüye sahip olacak. 6 aylıktan daha düşük bir hayvanın kurbanlık olma imkanı söz konusu değildir. Bu hayvanlarda özellikle kulak memesi ve dişinin tam olması lazım. Özürlü ve hastalıklı olmaması lazım. Kurban kesen vatandaşlarımıza buradan çağrımız; özellikle kurbanlar kesim sırasında birbirlerini görmesin, bıçağı görmesin, hayvanlarımız incitilmeden kurban edilsin. Bizim beklentimiz bu yöndedir.” ifadelerini kullandı.
“Adresi belli olmayan dernek ve vakıflara kimse itibar etmesin”
Son olarak insanların kendi kurbanlarını kendisinin almasını, beğenmesini, pay etmesini ve özellikle bu vacip olan dini görevini ve vazifemizi, bu bayramı anlamıyla yaşaması uyarılarında bulunan Çelik, “Pay ederken de özellikle önce yakınındaki eş, dost, akraba, 2'inci payını fakir fukara, yardıma muhtaç insanlara ulaştırsın. Diğer payı da kendisine alsın. Çünkü biz bu ibadetin özelikle kurbanın maneviyatına uygun adımların atılmasını istiyoruz. Birileri sadece para toplayarak bu ibadeti dine dönüştürmesin. İnsanlar kendi emeğine, kendi hakkına sahip çıksın, kendi ibadetini de kendi eliyle yapsın. Bakıyorsun her gün bir ilan verip 'Kurbanlık bin lira ya da 2 bin lira hizmeti veriyoruz istiyorsanız size kesim videosunu da gönderelim.' diyorlar. Hayvanın kesildiğini görüyorsun ama şeklini ve şemalini göremezsin. Etinin niteliğini de bilemezsin. Video hangi tarihte, hangi ülkede ne zaman çekilmiş onu da bilemezsin. Dolayısıyla insanlar özellikle ismi cinsi belli olmayan ve aldığı hayvanı pay etmeden dağıtmadan hayali derneklere para vermesin. Deprem bölgesinde binlerce mağdur insanımız vardır götürüp onlara pay etsinler. Bu vesileyle adresi belli olmayan dernek ve vakıflara kimse itibar etmesin. Onların belirlediği rakamlarla hindi bile alamaz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)