Türkiye, Güney Kore, Rusya ve Çin ile görüşüyor!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin birinci ünitesinde sona yaklaşılırken, Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için Rusya ve Güney Kore ile, Trakya Bölgesi'nde yapılacak üçüncü nükleer santral için ise Çin ile görüşülüyor.

Ekleme: 21.06.2023 18:08:43 / Güncelleme: 21.06.2023 18:08:43 / Güncel
Destek için 

Dünya genelinden birçok nükleer enerji firmasının yer aldığı 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da başladı.

RUSYA VE GÜNEY KORE İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Fuarın açılış oturumunda konuşan Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Salih Sarı, ikinci nükleer santralin inşa edilmesi planlanan Sinop sahasında gerekli etütlerin tamamlandığını belirterek "Bu sahaya yönelik şu anda Güney Kore ve Rusya Federasyonu ile görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.

"DÖRDÜNCÜ BİR NÜKLEER SANTRALE YÖNELİK SAHA ARAŞTIRMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Trakya bölgesinde yapılacak üçüncü nükleer santralle ilgili çalışmalara ilişkin de bilgi veren Sarı, "Ayrıca Trakya bölgesinde üçüncü bir santralin kurulumuna yönelik de Çin hükümetiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bunların yanı sıra ABD, İngiliz ve Fransız şirketleriyle SMR'lara (küçük modüler reaktör) yönelik yakın temas içindeyiz. Ek olarak dördüncü bir nükleer santrale yönelik saha araştırmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

AKKUYU NGS'DE BİRİNCİ ÜNİTEDE SONA YAKLAŞILDI

Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko da Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ilk reaktörün faaliyete geçme süresine ilişkin "Bu yıl bitmeden birinci ünitenin inşaat ve montaj işlerini tamamlamak üzere sahadaki çalışmalara devam etmektir. Birinci ünitede sona yaklaştığımızı net bir şekilde anlıyoruz, bununla birlikte diğer üç ünitenin de önünü açıyoruz." diye konuştu.

"ROSATOM, TÜRKİYE İLE YENİ İŞ BİRLİĞİ YOLLARINI GÖRÜŞMEYE HER ZAMAN AÇIKTIR"

Dedusenko, Türkiye ile ortaklıklarına büyük değer verdiklerini ve bu ortaklığın gelişmesi için büyük bir potansiyel gördüklerine işaret ederek "Rosatom, Türkiye ile yeni iş birliği yollarını görüşmeye her zaman açıktır. Elbette bu, büyük kapasiteli NGS inşası için yeni projeleri de içerebilir." değerlendirmesini yaptı.

"TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ BİR NÜKLEER ENERJİ ÜLKESİ OLACAĞINA İNANIYORUZ"

Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi Türkiye Projesi Başkanı Wang Xiaohang ise Çin ve Türkiye'nin ortak çabasıyla yerli firmalarla enerji alanında geniş çaplı iş birlikleri yürüttükleri söyledi.

Türkiye'nin nükleer enerji alanında adımları hayranlıkla takip ettiklerini aktaran Wang, "Gelecek on yıllarda Türkiye'nin önemli bir nükleer enerji ülkesi olacağına inanıyoruz." dedi.