Peynir satıcıları: Besici sayısının azalması peynir fiyatlarını yükseltiyor

Peynirde bir üretim artışı olduğunu fakat hayvancılığın azalması ve maliyetlerin artmasından dolayı peynir fiyatlarında yüzde 40'lık bir fiyat artışının olduğunu belirten peynir satıcıları, artan fiyatlara rağmen halkın sofralarından peyniri eksik etmediğini ifade ettiler.

Ekleme: 21.06.2023 10:50:04 / Güncelleme: 21.06.2023 10:50:04 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için 

Yağışların iyi olması, dağ ve çayırlardaki otlak alanların daha fazla yeşermesinin hayvanlardaki süt verimini artırdığını belirten peynir satıcıları, bu durumun peynirde yüzde 25'lik bir üretim artışına neden olduğunu söyledi.

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirde verimin artması, besicilerin maliyetlerden dolayı fiyatları yükseltmesine engel olamadı. Peynir satıcılarında yaş taze peynir 90 ila 120 liradan başlayan fiyatlarla alıcısını buluyor.

Herkesin bütçesine göre peynir almaya devam ettiğini belirten peynir satıcıları, kiloyla alanlar olduğu gibi tulumla peynir alan vatandaşların da olduğunu belirtti.

Sadece bölgede değil tüm Türkiye'de peynir veriminde bir artış yaşadığını söyleyen peynir satıcısı Mehmet Ali Yanaç, ancak son üç ayda peynirde yüzde 40'lık bir fiyat artışının olduğuna dikkat çekti.

"Peynir sofraların vazgeçilmez bir ürünüdür"

Mehmet Ali Yanaç

Yanaç, "Bu sene peynirde bayağı bolluk var. Bu bolluğun nedeni ise yağışların iyi olmasıyla çayır ve bayırlarda otların daha fazla yeşermesindendir. Sadece bölgemizde değil tüm Türkiye' de peynir veriminde bir artış var. Peynir çok olmasına rağmen fiyatı gene de artıyor. Son üç ay içerisinde peynir fiyatının üstüne ortalama yüzde 40 zam geldi. Peyniri bize getiren köylü e her şeyde yaşanan fiyat artışını göstererek peynirde fiyat artışı yaptıklarını söylüyorlar. Peynir sofraların vazgeçilmez bir ürünüdür. Fiyatı ne kadar pahalı olursa olsun gene de millet alıyor. Peyniri kiloyla da alan var, tulumla da alan var. Herkes ihtiyacına ve bütçesine göre alıyor. Bizde olan peynirlerin fiyatı 90 lira ile 170 lira arasında değişiyor." dedi.

"Yağışlardan dolayı yeşilliğin bol olması süt verimini artırdı"

Sadullah Türk

Geçen seneye göre peynir üretiminde yüzde 25 artış olduğunu belirten peynir satıcısı Sadullah Türk, "Bu sene yağan yağışlardan dolayı yeşilliğin bol olması süt verimini artırdı. Diğer senelere oranla süt veriminde neredeyse yüzde 25 artış yaşandı. Örnek olarak aynı hayvan sayısıyla 80 kilogram peynir elde eden besici bu sene 110 kiloya yükseldi. Vatandaş ta istediği kadar peynir bulabiliyor. Yalnız fiyatlar biraz yükselmiş olabilir. O da diğer ürünlerde yaşanan fiyat artışlarına göre değerlendiriliyor. Şu an taze peynirin kilosu 110 ile 140 lira arasındadır. Kuru inek peyniri ise 100-110 lira arasındadır. Koyun ise 140-160 lira arasındadır. Peyniri kiloyla da alan var, tulumla da alan var." ifadelerini kullandı.

"Besici sayısının azalması peynir fiyatlarını yükseltiyor"

Hikmet Şenses

Artan maliyetlerden dolayı birçok besicinin hayvanını satmak zorunda kaldığına dikkat çelen bir diğer peynir satıcısı Hikmet Şenses, besiciliğin azalmasıyla peynir fiyatlarının daha fazla artacağını ifade etti.

"Bu sene yağmurun iyi yağması, çayır ve bayırda otların iyi yeşermesi, hayvanlar için çok iyi oldu. Ama yöremizde hayvan sayısı azalmış durumdadır. Tanıdığım birçok besici artan maliyetlerden dolayı hayvanlarını sattılar. Geçen sene bu zamanda bir kilo peynirin fiyatı 60 lira civarlarındayken bu sene taze peynirin fiyatı 120 liradır. Kuru peynirin fiyatı ise 140 ile 150 liradır. Hatta bir ay sonra 200 liraya peynir bulamazsınız. Fiyat artışından dolayı geçen sene 100 kilo alanlar bu sene 50 kiloya, 50 kilo alanlar ise 25 kiloya düşürdü." (İLKHA)

İlgili Galeriler