Karaburun Ildır Körfezi için müsilaj uyarısı!

Karaburun Ildır Körfezi'ndeki kirliliğin en önemli sebebinin kara kökenli kirleticiler olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, hızla harekete geçilmemesi halinde Marmara Denizi'nde görülen müsilajın körfezde görülebileceğine işaret etti.

Ekleme: 19.06.2023 13:54:38 / Güncelleme: 19.06.2023 13:54:38 / Güncel
Destek için 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından 2021 yılından bu yana İzmir'de sürdürülen "Karaburun Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Denizel Biyoçeşitliliğin Araştırılması" projesinde 3 deniz seferi tamamlandı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk koordinesinde yürütülen proje kapsamında "R/V Yunus-S" araştırma gemisiyle temmuz ayında son deniz seferi gerçekleştirilecek ve çalışmanın raporu eylül ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulacak.

Araştırmada şu ana kadar elde ettikleri bulgular konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Öztürk, Karaburun Ildır bölgesinin denizel biyoçeşitlilik açısından zengin olduğunu, bölgede 80'in üzerinde balık, 130'un üzerinde de omurgasız türünün yaşadığını belirtti.

Bölgede Akdeniz foklarının mağaralarının bulunduğuna ve mağara ekosistemlerinin korunmasının önemine değinen Öztürk, şimdiye kadarki bulgularına göre kara kökenli kirleticilerin en olumsuz etken olduğunun altını çizdi.

AA

Etiketler: