Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar sürüyor: 22 ölü

Sudan'ın farklı bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalarda, bugün 22 kişi hayatını kaybetti.

Ekleme: 18.06.2023 00:09:44 / Güncelleme: 18.06.2023 00:33:43 / Dünya
Destek için 

Başkentin güneyindeki Yermuk semti, kuzeyindeki Bahri kenti ile batısındaki Kuzey Darfur ve Kuzey Kurdufan eyaletlerinde çatışmalar yaşandı.

Hartum'un kuzey ve güneyinde ordu, savaş uçakları ve top atışlarıyla HDK noktalarını hedef aldı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, başkentin güneyinde orduya ait askeri tesislerin de bulunduğu Yermuk Mahallesi'ne düzenlenen hava saldırısında, 17 kişi öldü. Saldırıda 25 ev de yıkıldı.

HDK'den yapılan yazılı açıklamada ise orduya ait savaş uçaklarının, bölgeye yönelik bombardımanında, ölen ve yaralananların olduğu, ayrıca orduya ait MİG tipi savaş uçağının düşürüldüğü iddia edildi.

5 eyaletten oluşan Darfur bölgesi, cumadan bu yana iki askeri güç arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Batı Darfur Eyaleti Valisi Hamis Abdullah Abbeker, 14 Haziran'da konutundan kaçırılıp infaz edilmiş, ordu ve HDK, vali suikastıyla ilgili birbirlerini suçlamıştı.

BM, 15 Nisan'da Sudan'daki çatışmalar nedeniyle Darfur'da insani felaket uyarısı yapmıştı.

Sudan'da 3. ayına giren çatışmalarda yaklaşık bin kişi hayatını kaybetti, 5 bine yakın kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 9 milyon kişi insani yardıma muhtaç duruma geldi, 2 milyon 200 bin kişi yerinden edildi, yarım milyonu aşkın Sudanlı ise komşu ülkelere geçti. (İLKHA)