Tarihte bugün: 18 Haziran

18 Haziran’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 18.06.2023 03:30:00 / Güncelleme: 18.06.2023 03:30:05 / Tarihte Bugün
Destek için 

1550: Süleymaniye Camii’nin temeli atıldı. Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına, 1551-1558 yılları arasında İstanbul’da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir. (Süleymaniye Camii’nin temeli atıldı)

1830: Fransa Cezayir’i işgal etti. Osmanlı’nın güç kaybını fırsat bilen Fransa, uzun sürecek olan ve Müslüman Cezayir halkına acı, kıyım ve fakirlik getiren bir sömürgeleştirmeye girişti. Fransa’nın Cezayir halkı üzerindeki dış baskıları ve müdahaleleri halen devam etmektedir. (Fransa Cezayir’i işgal etti)

1953: Mısır’da 74 yıllık İngiliz egemenliğinin sona ermesiyle cumhuriyet ilan edildi. Bundan sonra İngilizler başa geçirecekleri diktatörler vasıtasıyla sözde özgür Mısır’da tahakkümlerini sürdüreceklerdi. (Mısır’da darbeler dönemi başladı)

1985: Yeni trafik yasası yürürlüğe girdi. Bu kanunla puan uygulaması getirildi, 100 puanı dolduran sürücünün ehliyeti 1 sene geri alınacaktı. (Ehliyette puanlama sistemi başladı)

1988: Başbakan Turgut Özal, Ankara Atatürk Spor Salonu’nda yapılan ANAP Büyük Kongresi’nde, Kartal Demirağ’ın silahlı saldırısında elinden yaralandı. (Başbakan Turgut Özal’a suikast girişimi)

1992: Maddi imkânları az olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmalarını öngören ‘yeşil kart’ yasası Meclis’te kabul edildi. (‘Yeşil kart’ yasası Meclis’te kabul edildi)

1993: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey, Bakü’yü terk etti. Haydar Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı oldu. (Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ülkeyi terk etti)

1995: Çeçen lider Şamil Basayev, Budyon novsk kenti hastanesine baskın yaptı; Bin'den fazla Rus'u rehin aldı. Böylece Rusya, savaşı durdurma ve görüşmeleri başlatma taleplerini kabul etti. (Çeçen lider Şamil Basayev 1000'den fazla Rus'u rehin aldı)

2019: Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, yargılandığı sözde mahkemede fenalık geçirerek şehid oldu… Uzun yıllar Mısır dikta rejimine karşı mücadele vermiş olan Mursi, 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından hapsedilmiş ve diğer ihvan üyeleri gibi işkencelere maruz kalmıştı. (Muhammed Mursi şehid oldu)