Bursalı Taksiciler: Yapılan zam olumlu ama yetersiz

Bursa'da taksi ücretlerine yapılan yüzde 50’lik zam oranının yeterli olmadığını belirten taksiciler, giderlerinin çok olduğunu belirterek daha yüksek biz zam oranı beklediklerini belirttiler.

Ekleme: 17.06.2023 15:45:10 / Güncelleme: 17.06.2023 16:00:25 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Geçtiğimiz günlerde Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, taksi ücretlerine yüzde 50 zam yaptıklarını açıkladı. Bursa'da taksi ücretlerine yapılan zam, taksici esnafını memnun etmedi. Giderlerinin yüzde 100'den fazla arttığını dikkat çektiler.

Yeni zamlı fiyatla taksilerde 2 kilometre olarak belirlenen indi-bindi ücreti 25 liradan 37 liraya, kilometre ücreti 9 liradan 12 liraya, açılış fiyatı ise 10 liradan 13 liraya yükseldi.

Bursa'da taksi ücretlerine yapılan zam yarın yürürlüğe girecek.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan taksiciler, zammı beklediklerini ama yapılan zammın da yeterli olmadığını belirttiler.

"Yüzde 50 zam gelmiş ama yetmez"

Mert Efe

Yapılan zamda geç kalındığını belirten taksici esnafı Mert Efe, "Açılışı 9 TL'den başlatıyoruz. İndi-bindi 25 TL. En düşük ücret Bursa'da var. Diğer şehirlerin taksi ücretleri daha fazladır. On yıldır taksicilik yapıyoruz. Zam çok geç geliyor. Zamları bekliyorduk. Ama geç kalındı. Yüzde 50 zam gelmiş ama yetmez. Biz daha fazla zam yapılmasını bekliyoruz. Biz taksicilere en son bir yıl önce zam yapıldı. Asgari ücretle bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Çünkü beklenen bir zamdı. Vatandaşların şikâyeti vardır. Dolmuşa binerim daha karlıyım deyip bizi tercih etmiyorlar." dedi.

"Aldığımız ücret giderlerimizi karşılamıyor"

Arif Akkuzu

Yapılan zammı normal karşıladıklarını belirten Arif Akkuzu, "Gelmesi gerekiyordu. İndi-bindi ücretleri biraz azdı. Taksi ücretlerimiz dolmuş ücretlerinden daha azdır. Normal ve iyi karşıladık. Daha resmi olarak yürürlüğe girmediği için vatandaşın tepkisi henüz yok. Zam beklentimiz vardı. Yapılan zam beklentimizi karşıladı sayılır. En son sekiz ay önce zam yapıldı. Yakıta zam geldiği zaman gelirimiz düşüyor. Aldığımız ücret giderlerimizi karşılamıyor." şeklinde konuştu.

"Zam olması gerekiyordu"

Ali Korkmaz

Böyle bir zammı beklemediklerini belirten esnaf Ali Korkmaz, "İyi olur inşallah. Müşteri potansiyelimizin de iyi olmasını istiyoruz. En son zam 6-7 ay önce yapıldı. Vatandaşın tepkisi henüz yok. Zam yürürlüğe girdiği zaman vatandaşın tepkisi o zaman belli olacak. Zam olması gerekiyordu. Mazot 23-24 TL olmuş. Arabanın yağ, bakım ve sigorta ücretleri de artmış durumdadır. Bursa'nın trafiği de biraz sıkıntılıdır. Çark dönmüyor. Böyle bir zam gerçekleşmesi halinde iyi olur." diye belirtti.

"Bizler bu işin içinden nasıl çıkacağız"

Hüseyin Özdemir

Bir litre yakıtın 23 TL olduğunu söyleyen bir diğer esnaf Hüseyin Özdemir, "Bunun içinden nasıl çıkacağız? Bu arabaya kasko yaptırmak için 45 bin TL vermen gerekir. On beş bin TL sigortasına gidiyor. Yüz elli bin TL'lik arabayı beş yüz elli bin TL'ye aldım. Bu işin içinden çıkmam için taksimetre indi-bindi elli TL olması gerekiyor." dedi.

"Vatandaşlar bu zammı normal karşılayacaktır"

Enes Ayişi

Yüzde elli zammı az bulduklarını belirten Enes Ayişi, "Asgari ücret altı ayda bir zamlanıyor. Piyasanın durumu ortadadır. Taksimetreye verilen zam çok aşağıda kalıyor. Dolmuş ücretleriyle hemen hemen aynı paraya denk geliyor. %60-70 gibi bir zam beklentimiz vardı.  Buna da şükür yapacak bir şeyde yoktur. Zam az yapıldı. Daha fazlasını bekliyorduk. Mazotun hali ortadadır. Bundan sonra inşallah gelmez. Yakıt zamları gelmeye devam ederse yapılan zam da erimiş olur. Vatandaşların tepkisinin olacağını zannetmiyorum. Vatandaşlar bu zammı normal karşılayacaktır." diye konuştu.(İLKHA)

İlgili Galeriler