2022-2023 eğitim-öğretim de Türkiye'de okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan milyonlarca öğrenci, karnelerini alarak tatile girmenin sevincini yaşadı. Siirt genelinde ise 91 bin 207 öğrenci karne heyecanı yaşayarak yaz tatiline girdi.
Karne sevincinin en heyecanlı, duygulu ve anlamlı olanı ise özel gereksinimli öğrencilerin bulunduğu Siirt 14 Eylüllü Ortaokulunda yaşandı.
Öğrencileri sevindirmek amacıyla gerçekleştirilen karne törenine katılan Siirt il Mili Eğitim Müdürü Deniz Edip, okul idarecileri, öğretmenler, öğrencilere karnelerini vererek velilerle birlikte sevinçlerine ortak olup kendilerine başarılar dilediler.
"Bizlerde öğrencilerle aynı heyecanı yaşadık"
Bülent Yüksek
18 milyona yakın öğrencinin büyük bir heyecan yaşayarak karne aldığını ve bu heyecanı da kendileri de yaşadığını ifade eden özel gereksinim öğretmeni Bülent Yüksek, "Özellikle Korona ve deprem süreciyle öğrencilerimizle bir ayrılık yaşadık ve maalesef eğitim büyük darbe aldı ama buna rağmen toparlanma sürecine girdik. Öğrencilerimiz karnelerini aldı. Orta, iyi ve kötü alan öğrenci karne heyecanını ona göre yaşıyor. Velilerin de o heyecanını gözlerinden okuduk. Hayırlı olmasını diyorum." ifadelerini kullandı.
"Sosyal medya, internet, oyun çocuğu kötü etkilediği gibi anlama kapasitesini de aşağı çekiyor"
Özel gereksinimli öğrencilerin ailelerine önemli tavsiyelerde bulunan Yüksek, "2 veli profilimiz var 'bir duyarsız, bir de aşırı sıkan' veli profilleri. Bu 2 profil de öğrenciye zara veren veli profilidir. Bu noktada öğrenciye itidalli bir şekilde davranmak lazım. Öğrencinin ne çok üzerine gideceksiniz ne de çok serbest bırakacaksın. Bütün öğrencilerimize tavsiyemiz bu tatili kitap okuyarak geçirsinler. Bir kitap okumak ders çalışmak değildir. Bu şekilde zihinlerini geliştirirler. Günümüzde okuduğunu yaşama ve kavrama üzerine bir dünyada yaşıyoruz ve bizim en büyük sıkıntımız kitap okumamak. Sadece sosyal medya, internet ve oyun çocukları çok kötü etkilediği gibi anlama kapasitesini de aşağı çekiyor. Velilere tavsiyemiz ilk, orta veya lise fark etmiyor çocuklara kitap okutsunlar. İkinci olarak ta çocuklar beton yığınları içinde yaşıyorlar. Köye gitme imkânları, bahçeleri varsa çocuklar toprağa bassın, enerjisini toprağa versin, toprağı da bahçeyi de bilsin." diye belirtti.
"Çocuğum bütün derslerde iyi bunu hocalarımıza borçluyum"
Öğrenci velisi Cihangir Sezgin
Çocukların 3,5 yaşından itibaren okuma-yazma öğretmek için büyük bir çaba içerisine girdiklerini ama meyvesini de aldıklarını ifade eden öğrenci velisi Cihangir Sezgin, "Matematik olsun Türkçe olsun bütün derslerde çocuğum oldukça iyidir. Bunu en büyük payı olan hocalarımıza borçluyuz kendilerine teşekkür ediyoruz. Gelinen seviyeden çok memnunuz. Velileri çocuklarının başarısı için mutlaka eğitimlerinin üzerine gitmeli, çocuklarla çocuk olmalı ki o zaman bütün sıkıntıları alt ederler. Benim çocuğum daha beterdi. En hırçın çocuğumdu ama şimdi en uysal çocuk oldu." şeklinde konuştu.
Karnelerini aldıkları için çok mutlu ve heyecanlı olduklarını belirten Özel Gereksinimli Öğrencilerden Hidayet sezgin, Ali Hurşit Elçiçek ve Enes Şavlı, karnelerinin çok iyi olduğunu, bütün derslerden de büyük başarı elde ettiklerini ifade ettiler. (İLKHA)