Haziran ayının gelmesiyle birlikte mobilyacıların gözü kulağı düğün yapacaklarda ve ev yenileyeceklerde oldu. Ancak seçimden sonra piyasaların genel durgunluğu mobilya piyasasında da kendini gösteriyor.
Bu durgunluğun sebebi olarak fahiş fiyat artışlarını gösteren mobilya üreticileri, son 2 yılda ürünlerin yüzde 150 ila 200 arasında zam yediğine dikkat çekti.
Ayrıca hükümetin esnafa verdiği desteklerin faizli olmasından dolayı yararlanamadıklarını dile getiren mobilyacı esnafı, devletten bu konuda bir düzenleme bekledikleri ifade etti.
"Alım gücü düşük kaldığı için insanlar ya eskileriyle idare etmeye çalışıyor ya da düşük kalitede malzeme almak durumunda kalıyor"
Muhammed Burak Şavli
Dedelerinden ve babalarından devraldıkları mesleği devam ettirdiklerini belirten mobilya ustası Muhammed Burak Şavli İLKHA mikrofonlarına şunları söyledi:
"Mardin'de mobilya imalat ve dekorasyon işiyle uğraşıyoruz. Mesleği babalarımızda, dedelerimizden gördüğümüz şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. Eskiye nazaran bir düşüş söz konusu. Elhamdülillah durumlar şu anlık iyidir. Bizi burada etkileyen etken piyasanın hepsinde olduğu gibi zamlardır. Gelen zamları müşteriye yansıttığımızda ister istemez bir düşüş yaşandığını gözlemleyebiliyoruz. Satışlar eskiye nazaran düşük. Özellikle de şu an sezon olmasına rağmen satışlar düşük seviyededir. Alım gücü düşük kaldığı için insanlar ya eskileriyle idare etmeye çalışıyor ya da düşük kalitede malzeme almak durumunda kalıyor. Bundan 3-4 yıl önceye göre ürünlerde yüzde 150-200 artış söz konusu. 9-10 bin TL'ye alınan yatak odası takımı şu an 30-35 bin TL'ye alınabiliyor. Tüm ürünlerde durum aynı diyebiliriz. Dolayısıyla bu durumda insanların alım gücünü etkiliyor."
"Devletin verdiği desteklerin çoğu faizli olduğu için biz hiçbir destekten yararlanamıyoruz"
Zor durumda olan küçük esnaf olarak faize sarılmamak adına çaba sarf ettiklerini dile getiren Şavli, "Mobilya imalatında bizim kendi kullandığımız malzemeler MDF'dir, hazır mobilyalar ise genel sunta malzemeden yapılır. Aramızda ufak bir fark olsa dahi kaliteyi yani MDF'yi her zaman tavsiye ediyoruz. Uzun ömürlü oluyor. Allah'ın izniyle 5-6 yıl içinde dökülen bir malzeme yerine 20-25 yıl giden bir malzeme almış olunuyor. Alım gücü düşük bu sebepten ötürü insanların ikinci bir alım şansı yok. Sağlam malzemeyi alıp bir daha düşünmemek en iyisi. Stokçuluk da büyük bir engel. Devletin elindeki tüm gücü bunun için seferber etmesi gerekiyor. Çünkü malzeme piyasadan çekilince fırsatçılar malzemeyi daha yüksek fiyata vermeye başlıyor. Biz her zaman faizden kaçınmaya çalışıyoruz, çünkü bu Allah'ın bizlere bir emridir. Devletin verdiği desteklerin çoğu faizli olduğu için biz hiçbir destekten yararlanamıyoruz. Esnaf ve sanatkârlardan verilen destekler var, Esnaf Kredileri var bunlar faizli olduğu için yararlanamıyoruz. Ben kendi iş yerimde şu an stajyer öğrenci çalıştırmama rağmen faizsiz kredi isteğimiz geri çevrilmiştir. Bu konuda bir iyileştirme gerekiyor. Özellikle insanların alım gücü az olduğu için kredi kartlarının farksız bir şekilde esnaflara yansıtılmasını istiyoruz." dedi.
"Evlilik ve bayram arifesinde olduğumuzdan dolayı ufak bir hareketlilik söz konusu ancak satışlar düşük"
Ali Şavli
25 yıldır mobilyacılıkla uğraşan Ali Şavli ise piyasada ufak bir hareketlenmenin olduğunu ancak sezona göre çok düşük olduğunu belirtti.
Şavli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mobilyacıyım. Çocukluktan itibaren baba ve amcalarımızdan öğrendiğimiz mesleğimizi icra ediyoruz. 25 yıldır bu meslekteyiz diyebilirim. Piyasada çok ufak bir hareketlilik var. Bu zamlardan önceki dönemde piyasa daha hareketliydi. Zamlardan dolayı müşteri çekiniyor. Evlilik arifesinde, bayram arifesinde olduğumuzdan dolayı ufak bir hareketlilik söz konusu ancak eskiye nazaran satışlar düşük. Fiyatlar günden güne yükseliyor. Eskiden 10 bin TL'ye ev döşenirken şu an 50 bin TL'ye ev döşenilmiyor. Daha önceleri 5-6 bin TL'ye mermer dahil mutfağı bitirirdik. Ancak bugün bir mutfağı ancak 35-40 bin TL civarında yapabiliyoruz. Yatak odası, oturma odası hakeza. Küçük esnafa destek verilmeli. Ayrıca faiz konusundan da bahsetmek istiyorum. Hem esnafa hem de müşteriye olumsuz etkisi çok fazla. Ne ölçü de olursa olsun destek verilmeli. Hamd olsun eskiye nazaran zayıf düzeyde imalat yapabiliyoruz. Ne ölçüde olursa olsun faiz oranları düşürülse iyi olur. Peşin fiyatına 5 bin TL'ye yapılabilecek bir dolap işin içine kredi kartı girdi mi 6-6 bin 500 TL'lere varabiliyor."
"Fiyatlar 2-3 katına çıktığından dolayı halk da alamamaktan şikayetçi"
Ömer Şavli
3-4 nesildir mobilyacı olduklarını belirten bir diğer usta Ömer Şavli, düğün sezonu olmasına rağmen hareketlilik olmadığı söyleyerek, devletten destek talebinde bulundu.
Şavli, "Bu bizim dede mesleğimiz. 3-4 nesildir bu işle uğraşıyoruz. Ne yazık ki düğün sezonu gelmiş olmasına rağmen bir hareketlilik göremiyoruz. Özellikle bu zamlar küçük esnafı çok kötü etkiliyor. Bunun nereye kadar süreceği de belirsiz. Çok umutsuz. Fiyatlar 2-3 katına çıktığından dolayı halkta alamamaktan şikayetçi. Bizler hem malzeme tedariğinde hem de satış yaparken sıkıntı çekiyoruz. Bu yıl geçen yıla nazaran daha sıkıntılı geçiyor. Geçen yıl bu dönemler satışlar daha iyiydi. Mesela yatak odası takımları 30 bin TL'den başlıyor. Bu bahsettiğim yatak odası takımı 2 yıl önce 6-7 bin TL civarındaydı. Cumhurbaşkanımızdan bir ricada bulunmak istiyorum. Fiyat istikrarsızlığına bir çözüm bulunmalı. Faizden kaçmak isteyen küçük esnafa yönelik yardım edilirse memnun oluruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)