"Yerel medyanın çoğu icralık ve şirketlerini kapattı"

Yerel gazete ve internet haberciliğine ile ilgili İLKHA'ya konuşan Medya Basın Federasyonu (MBF) Genel Başkanı İbrahim Yaman, yerel medyanın çektiği sıkıntılara değindi.

Ekleme: 13.06.2023 13:55:04 / Güncelleme: 13.06.2023 13:58:46 / Röportaj / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tasarruf tedbirleri yerel basına yönelik uygulanmasının yerel basını bitirmek olduğuna değinen MBF Genel Başkanı İbrahim Yaman, halkın sesi ve aynası olan yerel basınına desteklerin artırılması gerektiğini söyledi.

İLKHA muhabirinin "Yerel gazeteler, internet haberciliğine nasıl bakıyor. Bu süreçte çektikleri sıkıntılar neler? Talepleri nelerdir?” gibi sorularını yanıtlayan Yaman, yerel medya sıkıntı günleri elbirliğiyle atlatacağını aktardı.

Yaman, "Gazeteler çok sıkıntılı günler yaşıyorlar. Örneğin en son bu seçimlerde istenen performansı ve ücretleri kazanamadık. İnternet siteleri zaten kazanmıyor. Öyle bir sistem de yok. Kazanmayan bir insan nasıl personel çalıştırsın ve sigortasını versin. Bu manada hem yerel medya hem de internet haberciliğine baktığımızda sıkıntı ve problemler yaşıyorlar. Böyle sıkıntılar yaşadığımızdan dolayı da tek çözümümüz şu; devletimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan himayelerinde İletişim Başkanlığı şu kararları alması lazım. Kararlarda birlik beraberli içerisinde bizleri hafifletmeleri lazım. Ellerinden geldiği kadar bize yardımcı olmaları lazım. 6 aylık veya 1-2 yıllık bir esneklik olması gerekiyor. Esneklikleri de konuşarak görüşerek bizlere yardımcı olmaları lazım. Yerel medyanın sıkıntıları büyük sitelerin sıkıntıları büyük." dedi.  

Yerle medyanın çoğu icralık ve şirketlerini kapattığını söyleyen Yanman, şunları aktardı:

"Medya Basın Federasyon olarak tamamen yerel medya üzerinden çalıştığım için 417 tane üyem var. Bunların bütün sıkıntılarını yaşıyorum. Çoğu icralık çoğu şirketlerini kapattı. Çoğu evinden çalışıyor. Çoğu personel çalıştıracağına çoluk çocuğuyla beraber çalışıyor. Personel çalıştıramıyor. Biz hükümetimizden çok güzel şeyler bekliyoruz. Yeni kurulan hükümette inanıyorum bu işleri tekrar başaracak. Birlik beraber olacağımıza hep beraber işbirliği güç birliği yapacağımıza inanıyorum. Bizlere gelen yerel gazetelerin talepleri kısmen de olsa üyelerimiz arayıp soruyorlar. 57 tane ilde temsilcilerimiz var. Her yerden arayıp sorunlarını aktarıyorlar. Gazetelerin talepleri şu biz basın ilan kurumundan çoğu zaman ilanlarımız istediğimiz gibi yeterli gelmiyor. Geliyor ama ücret bizi kurtarmıyor. Bugün 10 çalışan masrafı büyük bir meblağdır. Bir personelin maliyeti 15 bine mal oluyor. Elemanın parası, yemesi, içmesi, sigortası bizleri sıkıntıya sokuyor. Ondan dolayı biraz daha verilecek paraların elle tutulur daha iyi olması gerektiğini söylüyorlar. Biz bu işi yapıyoruz."

Yaman son olarak "Gelirimiz giderimiz ve çoluk çocuklarımızın ihtiyaçları birbirini tutmuyor. Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığının bize her alanda çözüm bulması lazım. Birlik içerisinde olmamız lazım ondan dolayı da yerel medyanın sıkıntıları büyük. Gazetelerin kağıt fiyatları arttı. Kalıp fiyatları arttı. Her yerden fiyatlar arttığından dolayı da bu işe acilen çözüm bulunması lazım. Kötülemek için söylemiyoruz. Çözüm de şöyle olur birlikte olursak karşılıklı konuşursak çözülür. Bizler medyacıyız halkın aynasıyız. Dinleyeceğiz karşı tarafta İletişim Başkanlığımız, daire başkanlarımız, basın ilan kurumlarımız ve bizlerden sorumlu olan valilikteki ilan müdürlerimiz bu alanda her şeyde yardımcı olurlarsa biz daha rahat çalışır daha iyi hizmet veririz. Okuyucumuza gazetemizi daha güzel ulaştırırız. Dinleyiciye iyi bir radyo yayını yaparız. İzleyiciye güzel programlar yaparız. İnternet sitelerine haberlerimizi ulaştırırız. Her alanda yoğunlaşırız. Çözüm olacağına da inanıyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar