Afganistan İslam Emirliğinden BM raporuna tepki

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Afganistan hakkında son raporunun taraflı ve gerçeklerden uzak olduğunu söyledi.

Ekleme: 11.06.2023 21:15:06 / Güncelleme: 11.06.2023 21:19:01 / Dünya
Destek için 

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, yaptığı yazılı açıklamada, BMGK Yaptırım Komitesi izleme ve analiz ekibinin Afganistan'daki durum, İslam Emirliği yetkilileri ve bunun dünya barışı ve güvenliği üzerindeki etkilerine ilişkin 14'üncü raporunun taraflı ve gerçeklerden uzak olduğunu söyledi.

BMGK yaptırımlarının ve bu tür raporların devam etmesini önyargılarla dolu, bağımsızlık ve müdahalesizlik ilkelerine aykırı olduğunu belirten Mücahid,  buna son verilmesi çağrısında bulundu.

Mücahid, "Raporda Afgan Hükümeti liderleri arasında görüş ayrılıkları olduğu, Afganistan'ın teröristler için güvenli bir merkez haline geldiği, uyuşturucu kaçakçılığının resmi görevliler tarafından yürütüldüğü, hükümette etik gruplar olmadığı ve benzeri suçlamalar ifade edilmiştir.  Afganistan İslam Emirliği, suçlamaları asılsız ve Afganistan halkına karşı bariz bir düşmanlık olarak nitelendirmektedir. Özellikle İslam Emirliğinin liderleri arasındaki anlaşmazlık söylentileri, son 20 yılın asılsız propagandasının bir tekrarı niteliğindedir." dedi.

"İslam Emirliği önemli bir mesafe kat etmiştir"

Raporun, İslam Emirliği'nin komşu ve bölge ülkelerinin muhaliflerine yardım ettiği veya Afganistan topraklarını diğer ülkelere karşı kullandığı değerlendirmesini şiddetle reddettiklerini belirten Mücahid, şunları kaydetti:

"Görünüşe göre ya raporu yazanların bilgiye erişimi yok ya da gerçekleri kasıtlı olarak çarpıtıyorlar ya da İslam Emirliğinin kaçak muhaliflerinde bilgi almışlar.

Afganistan İslam Emirliği taahhütlerinde kararlı, Afganistan topraklarından bölgeye, komşularına ve dünya ülkelerine herhangi bir tehdit bulunmadığını garanti etmekte ve topraklarının kimseye karşı kullanılmasına izin vermemektedir.

İslam Emirliği'nin yaklaşık iki yıllık hakimiyetinin de iddiamızı ispatladığını belirtmekte fayda vardır ki bunun sonucunda Afgan hükümetinin komşu ve bölgenin önemli ülkeleri ile ilişkileri her geçen gün gelişmekte olup, bu konuda İslam Emirliği önemli bir mesafe kat etmiştir. Bu, karşılıklı güvenin sonucudur.

İslam Emirliği uyuşturucu ekimi, üretimi ve kaçakçılığının benzeri görülmemiş bir şekilde düştüğünü ve en son yayınlanan uluslararası medya raporlarının da bunun açık bir kanıtı olduğunu belirtmektedir.

İslam Emirliği, Güvenlik Konseyi'nin bu tür taraflı ve mesnetsiz raporlar yayınlamasının Afganistan'a ve uluslararası barış ve güvenliğe bir faydası olmadığını, aksine halkın endişesini artırıp Birleşmiş Milletlerin bağımsızlığından ve tarafsızlığından yana şüphe uyandırıp, güvenilirliğini ve itibarını zedelediğini belirtir. Afganistan İslam Emirliğinin tüm kararları İslami kanunlar çerçevesinde, ikili ve çok yönlü taahhütler ve ulusal çıkarlar ışığında alınır ve ortak kaygıları göz önünde bulundurarak uluslararası toplumla etkileşimini sürdürür." (İLKHA)