Halk artan kira fiyatlarından şikayetçi

Fahiş oranda artan kiralar uzun süredir gündemdeki yerini korurken bu durumdan mağdur olan halk yetkililerden çözüm bekliyor.

Ekleme: 10.06.2023 14:15:04 / Güncelleme: 10.06.2023 14:28:30 / Ekonomi / Siirt Haberleri
Destek için 

Konut ve kira fiyatlarının son 1 yıl içerisinde 2 kat artması dar ve orta gelirli aileleri kara kara düşündürürken İnşaat girdi maliyetlerinin artması ile birlikte ev fiyatlarında artış yaşanıyor. Ev fiyatlarının yükselmesine paralel olarak da kira fiyatları da yükselmeye devam ediyor.

Kira ödemelerinin kendilerini mağdur ettiğini belirten halk, yetkililerin bu konuda bir çözüm bulmasını bekliyor.

Kira fiyatlarının hem çok fahiş hem de abartılı bir oranda artığını ifade eden Tarık Baran, Kira ilanlarına bakıldığında 1+1 dairelerin dahi 4 liradan aşağı verilmediğine dikkat çekti.

"Asgari ücret ile ev kiraları karşılaştırıldığında yaşanan mağduriyet görülecektir"

Tarık Baran

Baran, "Ev sahiplerinin yüzde 20'sinde ancak insaf var diyebiliriz ama herkes fırsat peşinde, kimse kimseyi düşünmüyor. Asgari ücret ile ev kiraları karşılaştırıldığında baya bir fark olduğu görülecektir. Bir asgari ücretli nasıl yaşamını idame ettirecek? Devlet yetkililerinin bir el atması gerekiyor, yoksa millet perişan olacak. 1+1 daireye 2 kanepe atıp 4 bin lira para istemek hiçbir vicdana sığmaz. Adam 2 milyon liraya ev almış kirasını daha yüksek isteyebilir, ona eyvallah deriz ama eski ev için de 4 bin lira para istiyorlar. Bu zalimliktir, fırsatçılıktır. Mahkemeye verin diyorlar ama o da bir çözüm olmuyor ki ev sahibi ile kiracı düşman oluyorlar, çözümün nasıl olacağını ben bilemiyorum." şeklinde konuştu.

"Evin değerine bakıldığında ev sahibi kiracının gelirine bakıldığında kiracı haklı"

Muhittin Özmen

Evlerin değerine bakıldığında Kira fiyatların yüksek olmadığını ama kiracılar açısından alınan ücretlere bakıldığında ise kiraların yüksek olduğuna dikkat çeken Muhittin Özmen, "Bir evin değeri 2-3 milyon liraysa 5-6 bin kira yüksek değil, aslında mal sahibi zararda oluyor ama ödeyen kiracı eğer asgari ücret alıyorsa ödeyemez ve bu durum batıda aynıdır. 15 bin liradan aşağı kira yok ama bir evin değeri de 4-5 milyon lirayı buluyor. Evin fiyatı yüksek ise kirası da yüksek olur. Özal döneminde de böyle olmuştu, 7-8 sene sonra düzeldi. Şimdi de 8-10 sene sonra herşey dengeye gelir ve fiyatlar düzelir." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret maaş alıyorum hesaplıyorum ama hiçbir hesap tutmuyor"

Hasan Özdemir

Ülke olarak çok kötü bir dönemden geçildiğini ve kiraların 3-4 bin lirayı bulduğunu ifade eden Hasan Özdemir, "Sözde en uygun kirayı ben ödüyorum ama yine de çok pahalı, 20 gün sonra kirama zam gelecek. Asgari ücret maaş alıyorum, hesaplıyorum ama hesap tutmuyor. Kirayı mı vereceğim, market alışveriş mi yapayım bilemiyorum. Borcumu kredi alıp o şekilde ödüyorum ve benim gibi milyonlarca insan var. Kiracı ve ev sahibi karşı karşıya geliyor. Ev sahibi kendi açısından baktığı zaman haklı ama ben de kendi açımdan baktığımda haklıyım." dedi.

"8 bin 500 asgari ücret alan 5 bin lira kiraya verirse adam ne yiyecek ne içecek"

İbrahim Tutcan

Devletin fahiş kira oranlarına karşı bir önlem alması gerektiğini dile getiren İbrahim Tutcan, "Güneydoğu Anadolu bölgesinde 4-5 bin lira ev kirası sizce çok değil mi? 8 bin 500 asgari ücret alan 5 bin lira kiraya verirse adam ne yiyecek ne içecek, okula giden çocukları ne yapacak? Ev sahibi de bir yandan haklı ama iş yok, çoğu insan asgari ücretle çalışıyor, amelelik yapanlar var.  Ev sahibi de kiracı da haklı ama ne yapabiliriz ki? Devlet buna bir çözüm bulmalı." şeklinde konuştu.

"Bu sorun çözülmeli fırsatçılara da fırsat verilmemeli"

Akif Erdoğan

Ev kiralarının fahiş oranda yükseldiğini ifade eden Akif Erdoğan, asgari ücretli bir çalışanın ev kirası, elektrik ve su gideri dahi hesaplandığında elinde hiçbir şey kalmadığını ama sokakta, çadırda kalmak yerine gelirinin yarısını kiraya vermek zorunda kaldığını, bu sorunun çözülmesi gerektiği ve fırsatçılara da fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

Bahattin Alanç

Ev sahibini yatırım amaçlı ev aldığı için bir kazanç beklemesinin normal olduğunu belirten Bahattin Alanç, bunun yanında kiracının da kazancı oranında bir kira beklentisi olduğunu ve en kısa sürede her iki tarafı da memnun edecek bir çözüm bulunmasının gerekliliğine dikkat çekti. (İLKHA)

İlgili Galeriler