Uyku problemi yaşayan insanların uyku ilacı kullanırken kesinlikle düzensiz ve danışılmadan kullanmaması gerektiğini belirten Günaydın, kullanmadan önce uzman bir doktora veya eczacıya danışılması gerektiğinin altını çizdi.
Uyku ilaçlarının insanın sinir sistemine etki ederek etkisini gösteren ilaçlar olduğunu belirten Günaydın, “Özelikle beyin sinir hücrelerinin çalışma sürelerini, çalışma hızlarını ve aynı zamanda onların kimyasal düzeylerine etki ederler. Tabi ki uykusuzluk dediğimiz olgunun da birçok etki nedeni vardır. Tek bir sebebi yoktur ve tedavinin de buna göre yapılması gerektiğini vurgulamak gerekiyor. Fazla mavi ışık ekranına maruz kalma, stres, kaygı bozukluğu, uyku apnesi veya kronik uykusuzluk dediğimiz durumlardan dolayı uykusuzluk hastalar tarafından çekebilmektedir. Tabi ki bu kadar çok sebep varken tek bir tedavi yöntemine tedavi edilmez. Birden çok tedavi yöntemi de vardır.” dedi.
“Uyku ilaçları, gerekmedikçe kesinlikle kullanılmaması gerekir”
Uyku ilaçlarının zorunlu durumlarda kullanılması gereken ilaçlar olduğunu ifade eden Günaydın, “Gerekmedikçe kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ilaçların da kimisi kısa etkili kimisi uzun etkili olabiliyor. Kısa etkiden kastımız şu; kimi ilaçlar hastanın daha rahat bir şekilde uykuya dalmasını kolaylaştırırken kimi ilaçlar ise gece boyu uzun süreli uyku rahatlığını sağlamak için kullanılan ilaçlardır. Bazı durumlarda uyku ilaçlarının kullanılması gerektiğini önerebiliriz. Mesela jet lag dediğimiz birçok zaman diliminin aşıldığı uçuşlarda gece uykuya dalmayı rahatlatmak için bu uyku ilaçlarından faydalanılabilir ve istifade edilebilir. Ya da vardiyalı sistemlerde insanlar uyku problemini aşması için uyku ilacı kullanabiliyor veyahut az stresin yoğun olduğu zamanlarda uyku ilacı kullanılabilir. Ama uyku ilaçları kesinlikle ama kesinlikle bir uzmana danışılmadan kullanılmaması gerekir. Uzman bir doktora ve reçetesiz satılan uyku ilaçları için de uzman bir eczacıya danışmakta fayda var. Çünkü uykusuzluğun temel nedenin altında farklı hastalıklar, farklı sorunlar yatabilir. Uyku ilacı kullanarak siz bu hastalığı baskılayabiliyorsunuz. O yüzden kesinlikle uyku ilaçlarının düzensiz ve danışılmadan kullanılmaması gerekiyor. Uyku ilaçları ise en iyi etkilerini genelde haftada 3 kereden daha az kullanıldığı zaman gösterir. Uzun süreli kullanımlık olanlarda o ilaca karşı bir bağımlılık meydana gelebilir ya da ilaç etkisini ve tesirini göstermeyebilir.” ifadelerini kullandı.
“Gebelikte kullanılan uyku ilaçları bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor”
Eczacı Murat Günaydın
Son olarak gebelerin uyku ilaçlarını kullanmasını tavsiye etmediğini belirten Günaydın, “Çünkü bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bunun yerine tavsiye olarak şunu söyleyebiliriz; özelikle geç saatlerde ağır yemeklerin yenilmemesi ve uykudan birkaç saat öncesine kadar sıvı tüketiminin azaltılması ve kafein içeren kahve, çay gibi ürünlerin de kullanımın azaltılmasını tavsiye edebiliriz. Aynı zamanda gebelik zamanında, gebelik anında hastalarda huzursuz bacak sendromu meydana gelebiliyor. Bunun da gece vakti uykuyu bölme, rahatsız etme ve yarıda bırakma gibi durumlar meydana gelebilir. Bunun önlenmesi için de kalsiyum değeri yüksek besinlerin tüketilmesini öneriyoruz ve demir takviyesi ile demir içeren ilaçlar veya besinleri kullanılarak bu sorunun ortadan kaldırabileceğini de belirtmek gerekir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)