Elinde bir bardak tutan heykelciğin sırrı çözüldü

On yılı aşkın süredir Ordu Müzesinde sergilenen ve ancak ziyaretçilere nerede bulunduğuna dair bilgi aktarılamayan Balbal heykelciğin sırrı çözüldü.

Ekleme: 04.06.2023 10:15:01 / Güncelleme: 04.06.2023 10:15:01 / Kültür & Sanat
Destek için 

Yaklaşık 10 yıldır, Ordu Müzesi'ni gezenler etnografik, arkeolojik ve tarihi eserler arasında dikkat çeken bir Balbal heykelinin orada ne aradığını merak ediyorlardı. Ancak heykelin nerede, ne zaman bulunduğuna dair bilgi sergilendiği alanda yer almıyor ve o an müzede bulunan görevlilerin verdiği cevaplar da belirsizlik içeriyordu.

Balbal heykelciğin 2010 yılında Altınordu İlçesindeki yol çalışmaları sırasında bulunduğu ortaya çıktı. Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nde yayınlanan makaleye göre heykelciğin İskitlere ait olabileceği öne sürüldü. Hatta makale yazarlarına göre Elinde bardak tutan balbal, İskitlerin Karadeniz Bölgesi'nde yaşamış olduklarına dair önemli bir kanıt ve bulunduğu yerde kazı yapılmalı.

Yayınlanan bilimsel makale ile heykelin hangi tarihte ve nerede bulunduğu ortaya çıktı. Balbal'ın orada ne aradığı sorusunun yanıtının ise İskit bağlantısı ile açıklanabileceği öne sürüldü.