Mecliste yemin töreni var GÖZLER YENİ KABİNEDE

Seçim süreci geride kalırken gözler Meclis ve yeni kabinede. Yüksek Seçim Kurulu'nun 28. Dönem Milletvekili Kesin Sonuçlarını ilan etmesini takip eden 3'üncü gün olan bugün Meclis Genel Kurulu toplanacak. İlk birleşimde milletvekilleri yemin ederek görevlerine başlayacak. Yemin törenini takip eden 10 günlük süreçte ise 28'inci Dönem Meclis Başkanı yapılacak seçimle belirlenecek. Yeni kabinenin ise milletvekili yemin töreni öncesi belli olması bekleniyor.

Ekleme: 02.06.2023 05:30:03 / Güncelleme: 02.06.2023 05:30:05 / manşetler
Destek için 

FARUK KUZU / DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından devletin zirve kadroları ve yeni kabine eş zamanlı bir şekilde şekillenerek iş başı yapacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını açıklaması sonrası, milletvekilleri 2 Haziran Cuma günü Meclis Genel Kurulu’nda yemin edecek ve Meclis Başkanı seçimi için 5 günlük adaylık süreci başlayacak. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı yemini için ise iki farklı taslak program hazırlandı. Buna göre, Erdoğan ya 2 Haziran Cuma günü milletvekili yeminlerinin ardından TBMM’de Cumhurbaşkanı andını içerek göreve başlayacak ya da 6 Haziran Salı günü yemin edip, hemen ardından yeni kabinesini açıklayacak.

GENEL KURULU BAHÇELİ YÖNETECEK

Meclis Genel Kurulu'nun 28'inci dönem ilk birleşimini iç tüzük gereği en yaşlı üye yönetecek. O isim de 1 Ocak 1948 doğumlu olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olacak. Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla Genel Kurul'da ilk yemini de Devlet Bahçeli edecek. Bahçeli'nin ardından ise milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabetik sırasına göre sırayla ant içecek. Milletvekilleri yemin etmelerinin ardından resmen göreve başlamış olacak. Herhangi bir sebepten ilk birleşime katılamayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimde yemin edecekler. İmtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatlarından kaynaklanan haklardan yararlanamayacaklar.

YENİ KABİNEDE KİMLER OLACAK?

Yaşanan bu süreçte gözler yeni kabinede olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da aralarında bulunduğu tüm kabine üyeleri milletvekili oldu. Kabine üyelerinin görevleri Meclis Genel Kurulu'nda yemin etmelerinin ardından sona erecek. Bu nedenle yeni kabinenin milletvekili yemin töreninden önce oluşması bekleniyor. Kabinenin nasıl şekilleneceği konusunda ise iki seçenekten söz ediliyor. Birincisi, Erdoğan’ın mevcut kabinede yer alan ancak milletvekili seçilen bazı bakanları yeniden kabineye alabileceği yönünde. Bu çerçevede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilmesi beklenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanı Murat Kurum, kabinede yer alması olası isimler olarak görülüyor.

ESKİ KABİNE SİL BAŞTAN DEĞİŞEBİLİR

Konuşulan bir başka iddia ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kabineyi sil baştan yenileyeceği ve milletvekili seçilen bakanların hiçbirisini kabineye almayacağı ve kabinenin tamamen yeni isimlerden oluşacağı yönünde. Bu görüşü savunanlar Erdoğan’ın, milletvekilliği seçiminde üç dönem kuralını istisnasız uyguladığını, bir kişinin kabineye yeniden alınması halinde “kırılma oluşturabileceği”ni belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sil baştan değişim stratejisini uygulayabileceği” görüşünü dile getiriyor. Ayrıca, yeni dönemde sandalye sayısının 268’e düşmesi nedeniyle, komisyon çoğunluğunun ancak MHP desteğiyle sağlanabildiği, geçen dönemde olduğu gibi milletvekili seçilen isimlerin bakan olarak atanmasının sıkıntı oluşturabileceği düşünülüyor.

MEHMET ŞİMŞEK KABİNEYE DÖNEBİLİR

Önümüzdeki günlerde kurulacak yeni kabine öncesi bazı isimlerin adı geçmeye başladı. Mehmet Şimşek de yeni kabinede adı geçen isimlerden birisi oldu. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kalın, “İsim kompozisyonu her şekilde olabilir. Yeni millette karşılığı olan, Türkiye Yüzyılı'na yakışır genç dinamik bir Kabine kuracağını Cumhurbaşkanımız söylemişti. Şimşek bu sürece makamdan ayrı her zaman destek vereceğini söyledi. Önümüzdeki günlerde daha da şekillenir. Kabinede olur olmaz ama Mehmet Bey bizim ekonomi politikalarımıza katkı vermeye devam edecek.” ifadelerine yer verdi.

AK PARTİ'DEN MEHMET ŞİMŞEK AÇIKLAMASI: TAKDİR CUMHURBAŞKANIMIZIN

Mehmet Şimşek Kabine'de olacak mı sorusunu yanıtlayan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik şu ifadeleri kullandı: "Mehmet Bey yakın bir arkadaşımız. O açıklamayı yaptığımız gün reddetti deniyordu biz o arada odamda kahve içiyorduk. Sonra açıklama yapalım dedik. Mehmet Bey partimizin içinde bir arkadaşımız. Bu sürece katkı vermek istiyor. Kabine konusu cumhurbaşkanımızın takdirindedir. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşürken süreçlere katkı vermek için görüşüyorlar."

"CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ YÜZYILINA YAKIŞAN BİR KABİNEMİZ OLACAK"

Kabine ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis'in 28. dönem açılışını Devlet Bey'in başkanlığında gerçekleştireceğiz. Devlet Bey daha önce böyle bir şeyi kabul etmemişti. Ricada bulunduk ve kabul etti. Parlamentoyu açacağız ve süreci başlatacağız. Kabine konusunda ise Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yakışan bir kabinemiz olacak. Büyük ve güçlü Türkiye idealimize gönül vermiş kadrolarla yola devam edeceğiz. Kadrolarımızı yenilemekten hiçbir zaman geri durmadık, yine durmayacağız. Dinamik ekiplerle yolumuza devam ettik. Pek çok değerli ismimiz mevcut. Kabinemizde Türkiye Yüzyılı vizyonuna ayak uyduracak isimler olacak." ifadelerini kullandı.