KAYBEDİNCE BİRBİRLERİNE DÜŞTÜLER

Seçimde büyük hezimet yaşayan muhalefet birbirine düşmeye başladı. İlk turda da ikinci turda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan büyük fark yiyen muhalefet cephesi Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na istifa çağrısında bulunuyor. Dün kendisini yere göğe sığdıramayan yalaka grubundan dahi istifa etmesi istenen Kılıçdaroğlu, tüm eleştirilere rağmen istifa etmemekte diretiyor.

Ekleme: 31.05.2023 05:00:43 / Güncelleme: 31.05.2023 05:01:02 / manşetler
Destek için 

HABER MERKEZİ

Milletvekili seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük hezimet yaşayan muhalefet cephesi birbirine düştü. Düne kadar ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında tuvalet terliği olsa oy veririz’ diyen güruh, bugün kaybetmenin faturasını Kemal Kılıçdaroğlu’na kesmeye çalışıyor. Kılıçdaroğlu ise tüm ısrarlara rağmen istifa etmemekte diretiyor.

HAKARET VE İFTİRA SİYASETİ KAYBETTİ

7’li masa ortakları seçim dönemi boyunca siyaset üretmek yerine hakaret ve iftira siyaseti yapmayı tercih etti. Topluma hiçbir vaatte bulunmayan masa ortaklarının ana hedefi ise HÜDA PAR olmuştu. İftira, karalama ve yalanlarla HÜDA PAR’a saldıran masaya rağmen HÜDA PAR halk nezdinde daha iyi tanınmaya, değer görmeye başladı. Masa ortaklarının ve tabanlarının bir diğer hedefi ise depremzedeler oldu. İlk turda deprem bölgesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüksek oy çıkmasını hazmedemeyen güruh, depremzedelere hakaret etmeye, saldırmaya başladı. Bazı CHP’li belediyeler depremzedelere verdikleri yardımı durdurdu. Tüm bu saldırgan tutum sonrası deprem bölgesinden yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüksek oy çıktı. Hakaret ve iftira siyaseti bir kez daha kaybetti.

KILIÇDAROĞLU’NA İSTİFA ÇAĞRILARI

7’li masanın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçim akşamı yaptığı konuşmadan önce partisinin kurmaylarıyla kısa süren bir toplantı yaptı. Edinilen bilgiye göre toplantıda, bazı MYK üyeleri, “Ortada bir başarısızlık var, sorumluluk gereği istifa edelim” önerisi getirdi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun, yetkili kurul sürecini işaret ederek, şimdilik böyle bir girişime gerek olmadığını ifade ettiği öğrenildi.

“ORTADA GENEL BAŞKANIMIZ VE PARTİMİZ AÇISINDAN TAM BİR BAŞARISIZLIK VARDIR”

CHP'nin eski İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, seçim sonuçlarına ilişkin “Ortada Genel Başkanımız ve Partimiz açısından tam bir başarısızlık vardır” dedi. “Yerel seçimler yaklaşıyor bu konuları konuşmayı erteleyelim demek Partiye ve ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür” diyen Hamzaçebi'nin seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirme şöyle; “Seçim sonuçları ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Oyunu kullanan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimi için çok çaba göstermişse de başarılı olamamıştır. Partimiz milletvekili genel seçiminde de başarısız olmuştur. Buna göre milletvekili sayımız 2018’e kıyasla ciddi şekilde düşmüş, Partimizin oy oranı da Sayın Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olarak girdiği ilk seçim olan 2011 seçimlerindeki seviyesinin altına inmiştir. Kimse bu sonuçlardan bir başarı öyküsü yaratmaya kalkışmasın. Ortada Genel Başkanımız ve Partimiz açısından tam bir başarısızlık vardır. Erdoğan yönetimindeki Türkiye’de yoksulluk ve yolsuzlukta artış, milli gelirde düşüş, mütemadiyen panik halinde bir ekonomik ortam ve kapıda bekleyen ekonomik kriz, otoriter rejim uygulamaları ve daha birçok olumsuzluğa rağmen seçimleri kazanan Sayın Erdoğan ve Cumhur İttifakı olmuştur.

“BİZ ANLATTIK HALK ANLAMADI, ANLAYIŞI DEMOKRASİYE EN BÜYÜK SAYGISIZLIKTIR”

Biz anlattık halk anlamadı, anlayışı demokrasiye en büyük saygısızlıktır. Bilelim ki bu seçim, kampanya da dahil olmak üzere seçim stratejisinin yanlışlığı nedeniyle kaybedilmiş, Erdoğan ve Cumhur İttifakına adeta hediye edilmiştir. Böylece Erdoğan’a çeyrek yüzyılı aşacak bir iktidarın yolu açılmıştır. Bu durum bir açıklamayla geçiştirilemez. Ciddi bir değerlendirme zorunludur. Seçim sonrasında yapılan ilk açıklamalar sonuçların doğru değerlendirilmediğini, milletin verdiği mesajın algılanmadığını göstermektedir. Seçim sonuçları doğru değerlendirilmediği ve bunun gereği yapılmadığı takdirde gelecek bugünden daha kötü olacaktır. Yerel seçimler yaklaşıyor bu konuları konuşmayı erteleyelim demek Partiye ve ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Seçime ve yapılması gerekenlere ilişkin ayrıntılı görüş ve değerlendirmelerimi daha sonra kamuoyuyla paylaşacağım. Saygılarımla.”

FATİH PORTAKAL: GİT TORUN SEV

Muhalif kesimden çoğalarak gelen çağrılara son olarak Sözcü TV sunucusu Fatih Portakal'dan destek geldi. Portakal sunduğu ana haber bülteninde CHP Genel Başkanı'na istifa çağrısında bulundu. Sert ifadeler kullanan Portakal, Kılıçdaroğlu'nu "Her seçime giriyorsunuz ve kaybediyorsunuz" ifadeleriyle eleştirdi. Kılıçdaroğlu'na "Git torunlarınla ilgilen" sözleriyle tepki gösteren Portakal şu ifadeleri kullandı: "Artık siz bu partiden gitmelisiniz ve siz yerel seçimde o seçimde, bu seçimde diyerek ertelememeniz gerekiyor ve bir kan değişikliğine ihtiyaç var. Bakınız seçime giren değil kazanan bir lider olmanız gerekiyor artık. Her seçime giriyorsunuz ve kaybediyorsunuz. Bu önemli bir seçimdi sizin için ve bu önemli seçimi kaybettikten sonra bir daha şansınızın olmaması gerekiyor. Sizin ayrılıp çocuklarınıza eşinize, torunlarınıza vakit harcamanız gerekiyor. Başka insanlara bu koltuğu vermeniz gerekiyor."

KILIÇDAROĞLU VE EKİBİNİN DERHAL İSTİFA ETMESİ LAZIM

Hukukçu Ersan Şen ise Kılıçdaroğlu'na şu sözlerle yüklendi: "Seçimin iki ayağı var. TBMM'yi ve cumhurbaşkanı seçimlerini gösterdiği üstün başarıyla kaybetmiş sayın Kılıçdaroğlu ve ekibinin derhal istifa etmesi lazım. Bu tam bir hezimettir. Sayın Erdoğan'ın yanındakilere laf edenler, önce kendi yanında olup da, kendisini havalara sokup seçimi yüzde 10 farkla kazanacağını anlatıp, onun da inanması suretiyle varılan sonuç bu. Millet, gençler memleketlerinde gurbetçi oldular. Bu hafta depresan ilaçlarının tüketimi artarsa sebebi Kılıçdaroğlu olacak.”

ÖZDAĞ, ''SEÇİM SONUCUNA SAYGIM YOK'' DEDİ!

Sığınmacılar hakkında ötekileştirici açıklamalar yapan ve halkın iradesine saygı duymadığını açıkça ifade eden Ümit Özdağ, "Sığınmacı tehlikesini herkes görüyor. Cumhur İttifakı'na oy veren seçmen hariç. Seçim sonucuna politik olarak saygım yok. Çünkü yanlış bir tercih kullanıldı. Ülkesinin işgal edilmesi, kaynakların soyulması ve Türkiye'nin iç savaşa sürüklenmesi sonucunu doğuracak şekilde oy kullanıldı" ifadelerini kullandı.

EKREM İMAMOĞLU DEĞİŞİM İSTEDİ

CHP’de 12. yenilgiye rağmen koltuğunu bırakmayan Kılıçdaroğlu’na karşı ‘değişim’ sesleri yükseliyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Unutmayın, değişmeyen tek şey değişimdir; her sahada, her ortamda değişim. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık” diyerek harekete geçen ilk isim oldu. Gazeteci Yılmaz Özdil de sosyal medyada yaptığı paylaşımda şunları dile getirdi; “Hala seçimi kaybettik zannedenler var, halbuki, size “kazanacak aday” diye pazarlanan, aynı şekilde Ekmelettin’i de size pazarlayan aynı politbüro ve aynı medya aparatları bilinçli yanlışlarla büyük bir zafer daha kazandı, RTE’yi bir dönem daha iktidarda tuttu.” Öte yandan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP’li Mehmet Sevigen ve Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal önceki akşam Kılıçdaroğlu’nu istifaya davet etmişti.

ALTILI MASAMECLİSE GİREMEDİ

14 Mayıs seçim sonuçları TBMM’de benzerine az rastlanır bir tablo da oluşturdu. Meclis’e çok sayıda parti girmesine karşın önemli sayıda parti ‘lidersiz’ temsil edilecek. 6’lı Masa’yı oluşturan CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Parti’nin genel başkanları yeni dönemde TBMM’de olmayacak. Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında seçim yarışına giren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu milletvekili adayı olmadığı için yeni dönemde TBMM’de yoklar. Söz konusu liderler, seçim sürecinde varılan mutabakat çerçevesinde aday olmayıp seçimin kazanılması durumunda cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklardı.

BAZI PARTİLERİN GRUP BAŞKANI DA BULUNMAYACAK

TBMM’de 213 milletvekili ile temsil edilen Millet İttifakı bileşenleri genel başkanlarının milletvekili olmaması TBMM’de başka durumları beraberinde getirecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parti liderleri olarak Meclis’te grup toplantılarına başkanlık edebilecek. CHP ve İYİ Parti dışındaki ittifak ortaklarından SP, DP, DEVA ve Gelecek partileri bireysel olarak grup kurma çıtasından çok geride kaldığı için onların grup başkanı da bulunmayacak.