Japonya'nın "radyoaktif atık su" planına tepki

Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif suyu denize boşaltma planına ilişkin olarak Güney Kore'den tepki geldi.

Ekleme: 17.05.2023 17:40:04 / Güncelleme: 17.05.2023 17:40:04 / Dünya
Destek için 

Fukişima Nükleer Santrali'nin radyoaktif maddeler içeren atık suyuna ne olacağına dair Japonya'nın planı, tepkilere neden oldu.

Güney Kore'nin muhalefetinden Kore Demokratik Partisi lideri Lee Jae-myung, Japon yetkililerden radyoaktif suyun filtrelendiği ve denize salınmasının güvenli olduğu yönündeki iddialarını kanıtlamasını istedi.

Suyun denize salınmasının doğuracağı sonuçlara ilişkin endişeler nedeniyle yerel balıkçı topluluklarının yanı sıra Güney Kore, Çin ve Pasifik Ada ülkeleri gibi komşu ülkelerden de şiddetli protestolar yükseliyor.

Geçen hafta toplantı yapan Japon ve Güney Koreli yetkililer, Seul'den bir heyetin tsunaminin yıktığı Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki suyu incelemek üzere Fukuşima Nükleer Santrali'ne 4 günlük bir ziyaret gerçekleştirmesine karar vermişti.

Güney Kore Devlet Başkan Yoon Suk-yeol'ün önceki haftalarda Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida'yla Seul'de, nadir yapılan bir zirve düzenlemesinin ardından iki lider planları incelemek üzere gelecek hafta uzman ziyareti yapılmasında anlaşmıştı.

Lee, "Japonya, Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kirli suyun arıtıldığı takdirde içilebilecek kadar güvenli olduğu iddiasını ortaya atıyor" dedi.

Lee, denize boşaltılan milyonlarca ton suyu halk kullanacağı için suyun en azından tarımsal ve endüstriyel kullanıma uygun olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

2011'de meydana gelen deprem ve tsunami sonucu Fukuşima Dai-içi Santrali'nin soğutma sistemleri hasar görmüş, reaktörler büyük miktarda radyasyon salınımına neden olmuştu. (İLKHA)