BM'den Haiti çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Karayipler'in güvenliğini tehlikeye atan" Haiti'deki artan çete şiddetine karşı uluslararası toplumu göreve çağırdı.

Ekleme: 17.05.2023 01:25:04 / Güncelleme: 17.05.2023 07:10:19 / Dünya
Destek için 

Jamaika Başbakanı Andrew Holness ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Guterres, Haiti hükümetinin talebine rağmen ülkedeki çete şiddetiyle mücadele için Jamaika dışında başka bir ülkeden destek açıklaması gelmediğini belirtti.

Guterres, Haiti'nin, artan çete şiddeti ve "felçli politik sistemi"nden ötürü acil insani desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Uluslararası toplumdan, Haiti ile etkili bir dayanışmanın sadece cömertlik meselesi olmadığını bir kez daha anlamalarını istiyorum." ifadelerine yer verdi.

Haiti'deki "dramatik durumun" yalnızca bu ülkeyi tehdit etmediğine işaret eden Guterres, "Bu konu, esasında bir kişisel çıkar meselesi olarak ele alınmalıdır. Çünkü Haiti'deki mevcut durum, tüm bölgenin güvenliği ve hatta onun ötesi için tehdit oluşturacak nitelikte." dedi.

Guterres, Haiti'de artan çete şiddetiyle mücadele konusunda çıkmazda olduklarını kaydetti.

Ülkede silahlı grupların çatışması nedeniyle Nisan 2022'den bu yana yüzlerce kişi hayatını kaybetti, 3 bini aşkın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. (İLKHA)