Cumhurbaşkanlığı seçiminde 40+1 önerisi!

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turda tamamlanması için adaylardan birinin geçerli oyların yüzde 50’sinden bir oy fazlasını almasını zorunlu kılan uygulama önceki gün yapılan seçimlerde ortaya çıkan tablo ile yeniden siyaset gündeminin tartışma başlıkları arasına girdi.

Ekleme: 16.05.2023 09:14:16 / Güncelleme: 16.05.2023 09:14:16 / Güncel
Destek için 

Kural nedeniyle kıl payı ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 50+1 düzenlemesi yeniden siyaset gündeminin tartışma başlıkları arasına girdi. Düzenleme, getirildiği günden bu yana AK Parti içinde de tartışılıyor. 2018 seçimleri sonrası kurala ilişkin itirazlar yüksek sesle dillendirilmiş, AK Parti içinden bazı isimler barajın yüzde 40+1 şeklinde değiştirilmesi önerisini gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda partisinden gelen itirazlara ilişkin sorular üzerine “Bu durum bir Anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” açıklamasını yapmıştı. Ancak daha sonra partisinin yetkili kurullarında konu gündeme gelince, “Daha 2023 seçimlerinde çok var, şu anda bu iş gündemimizde yok” görüşünü dile getirdiği kamuoyuna yansımıştı.

Erdoğan’ın son açıklaması sonrası gözler bu kuralı savunan MHP’ye çevrilirken, Cumhurbaşkanlığı politika kurullarının faaliyetleri ve hedeflerini içeren son çalışmada “yüzde 50+1’e devam” vurgusu yapılmıştı. Çalışmada, “Buna yönelik itirazlar toplumsal ve siyasi meşruiyete karşıtlık anlamına gelmektedir ve demokrasiyle bağdaşmamaktadır. Yüzde 50+1, sosyolojik ve siyasi istikrarın güvencesidir; ülkesel birliğin demokrasi açısından temel ilkesidir” görüşüne yer verilmişti.