Dargeçit Engelliler Derneği Başkanı Baran: Engelli maaşları 6 kilogram et değerinde

Mardin'in Midyat ilçesinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle Engelliler için etkinlik düzenlendi

Ekleme: 15.05.2023 18:35:05 / Güncelleme: 15.05.2023 18:38:45 / Röportaj / Mardin Haberleri
Destek için 

Her yıl 10 -16 Mayıs tarihleri arası kutlanan Engelliler haftası engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi, kaynaşma gibi etkinliklerle engelli bireyler hatırlanıyor. 

Midyat Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Dargeçit Engelliler Derneği Başkanı Kadri Baran, Midyat'taki programda dernek üye ve gönülleri ile bir araya geldi.

Programda çeşitli ikramlarda bulunuldu, hediye takdim edildi ve derneğin merhum Başkanı Şükrü Baran adına dua edildi, Fatiha okundu. 

Programa dernek yönetim kurulu üyeleri, Midyat Turabdin Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Süleyman İş ve engelliler katıldı.  
 
Engellilerin sorunlarıyla ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Dernek Başkanı Kadri Baran, engelli maaşlarının yetersiz ve düşük bir meblağ olduğunu ifade ederek, hayat pahalılığı karşısında bu miktarın da eridiğini söyledi. 

"3-4 nüfuslu bir aile sadece engelli maaşıyla nasıl geçinsin?"

Dargeçit Engelliler Derneği Başkanı Kadri Baran

Baran, "Çok mutluyuz bugün. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle üyelerimizle, yönetimimizle bir toplantı yaptık. Toplantıda, engelli kardeşlerimizle kaynaşma programı yaptık. Hediye ve tatlı ikramı yaptık. Sohbetlerle bugünü böyle bitirdik. Bir sürü engelli sorunlarımız var. Mesela şöyle söyleyeyim, bizim şu an ihtiyacımız olan akülü engelli sandalye, normal manuel tekerlekli sandalye işte kulak cihazları, protez ayakları. Yani bizim engelli sıkıntılarımız bu aralar çok fazla oldu. Elimizden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyoruz, ama bir yerden sonra bütçemiz olmadığı için bizim herhangi bir gelirimiz herhangi bir kazancımız olmadığı için biz zorlanıyoruz. Başkan olarak yönetim olarak çok sıkışıyoruz. Biz bazı kurumlara gittiğimizde ya da herhangi bir iş adamı arkadaşlarının yanına gittiğimizde, sorunlarımızı anlattığımızda bize dedikleri sadece şu var, diyorlar ki engellilerin maaşı var. Zaten devlet karşılıyor ve veriyor. Ama bilmedikleri şey şudur; bir engellinin maaşı şu an 6 kilo ettir. Yani düşünün 3-4 nüfuslu bir aile ayda 6 kilo etle nasıl geçinir? Maaşlar zaten yok. Var da yok. Şunu istiyoruz, herkese zam verildiği gibi engelli kardeşlerimize, ailelerine, bireylerine yardımcı olmaları için maaşlarına zam istiyoruz. Tabii böyle bir milyar 530 değil. Yani en azından onlar da emekli kadar da olmasa emeklinin yarısı kadar alması lazım. Çünkü zaten engelli kardeşlerimiz, Doğuştan beri engelli." ifadelerini kullandı.  

Öte yandan Dargeçit Engelliler Derneği Başkanlığını da yürüten Baran, burada da engellilere sahip çıktıklarını ifade etti.   

"İşsiz engellilerimizin elinden tutun" 

Abdusselam Üzümcü

Engelli Abdusselam Üzümcü ise, "Bütün engellilerin haftasını kutluyorum. Sağ olsun başkanımız bizi unutmadı. Bizi onurlandırdı, bizi buraya çağırdı, bir araya geldik. Sağ olsun hediyeler yönünden olsun. Bizi unutmuyor, başkana teşekkür ederim. İsterim ki, mesela bütün herkes engellilerin elini tutsun. Özellikle mesela bazı kişiler  içimizde olan kişiler ben dahil olmak üzere  işsiz insanlar var. Mesela buralarda bir sürü kurumlar var. Mesela hükümet konağı olsun, belediye olsun ve aile sosyal politikalar kurumu olsun. Yani her biri mesela 5-6 engelliyi toplayıp ta bir işe koyarsa seviniriz. Yani bizim isteğimiz budur. Engelli maaşıyla geçinmek  zor oluyor .Her şey pahallanmış." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler