Köprüsü yıkılan mahalleli ve esnaf çözüm bekliyor

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde köprülerinin yıkık olmasından dolayı mağdur olan sanayi esnafı ve mahalle halkı, demir boru üzerinde tehlikeli bir şekilde işe gidip geliyor.

Ekleme: 06.05.2023 12:35:04 / Güncelleme: 06.05.2023 12:36:36 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Şanlıurfa'da Eyyübiye ile Haliliye ilçelerini birbirine bağlayan Karakoyun Deresi selden zarar görmesinden dolayı yıkıldı.

Dere üstündeki köprülerin yıkılarak başlatılan dere yatağı genişletme çalışması henüz bitirilmedi.

Eski Sanayi bölgesi civarındaki Şani Efendi Caddesindeki esnaf ve Sancaktar Mahallesi sakinleri, köprünün onarılmamasından dolayı demir boru üzerinden tehlikeli bir şekilde karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor.

Yine mahalle içerisinden geçen Karakoyun Deresi’nin pislik içerisinde bulunduğunu belirten esnaf ve mahalleli yetkililerden çözüm bekliyor.

Köprünün yıkılmasından dolayı başlatılan çalışmanın yaklaşık 2 aydır bitirilemediğini söyleyen esnaf, köprünün yıkık olmasından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini ifade etti.

Yetkililerin kendilerini görmezden geldiğini vurgulayan esnaf, şehri birbirine bağlayan köprünün tehlikeye davetiye çıkardığını belirtti.

Yetkililerin sadece oy zamanı ziyarete geldiğini söyleyen esnaf, köprünün onarımı için muhatap bulamadıklarını dile getirdi.

Mahalle halkı ise köprüden geçerken bazı vatandaşların dereye düştüğünü söyleyerek, köprünün pislik içerisinde olmasından dolayı hastalık yayabileceğine dikkat çekti.

"Bu köprü neden yıkıldı?"

Esnaf Murat

Köprünün yıkılıp onarılmadığına sitem eden sanayi esnaflarından esnaf Murat, "Bulunduğumuz mevki Oduncu Pazarının sanayi girişidir. Daha doğrusu şehir girişi köprüsü, önemli bir yerdir. Köprü 2 aydan beri kapalıdır. Bütün esnaf bitmiş, eve ekmek götüremeyenler var. Valiliğe kadar gittik ama 2 aydır can alıcı köprü yapılmıyor. Ne yapılabileceği de belli değil. Bize alçaltıp yükseltileceği söyleniyor. O zaman şehrin de komple yükselmesi mi gerekir? Aşağıdan ise yerden kazı yapaydılar. Bu köprü neden yıkıldı? Yıkıp yapmaya alışmışız. Bunun sonunu da bir şekilde getiremiyorlar. Burayı görmemezlikten gelmek kötüdür. Köprü yaklaşık 2 aydır bu şekildedir. Esnaf eve ekmek götüremiyor. Can alıcı bir köprüdür. Diğer mahalleler gibi olsaydı araba girip çıkmayacağı için olabilirdi ama burası şehri birbirine bağlayan köprüdür." dedi.

"Batıda olsaydı bu köprü 3 günde yapılırdı"

Arif Kaplan

Yetkililerin kendilerini göz ardı ettiğini belirten esnaf Arif Kaplan, "Bir an önce bu köprünün bitirilmesi gerekiyor. Valimize ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sesleniyorum. Valiliğe kadar da çıktık, DSİ'ye ve belediyeye gittik ama boştur. Burada 100 esnaf var, hepimiz kan ağlıyoruz. Çocuklarımıza bayram harçlığı veremedik, kıyafet alamadık. Oy zamanında tanıyorlar, başka zaman bizi tanımıyorlar. Yarın seçimde bizden oy isteyecekler. Biz nasıl oy verelim? Köprümüze, halimize baksanıza, 2 aydır bu durumdayız. Gelen arabalar geri dönüyor. Sözde ihaleye vermişler, ihale nasıl olacak? Bunlar rantın peşindedirler. Batıda olsaydı bu köprü 3 günde yapılırdı. Urfa sahipsizdir." diye konuştu.

"Bu yolu yapacak kimse yok mu?"

Hacı Oruç

Köprünün yıkık olmasından dolayı iş yapamadıklarını dile getiren esnaf Hacı Oruç, "Yaşanan afetten ve yağmurun yağdığı günden bu yana köprüyü yıktılar, öyle de bıraktılar. 2 aydır 1 lira siftah etmeden eve gidiyoruz. Cadde bomboş, gelen geri gidiyor. Köprüyü bir an önce yapmalarını istiyoruz. Dükkânlarımız kira, ödemelerimiz var. Ne gelen var ne de giden var. Bu köprüyü ne diye bu halde bıraktılar, pisliğe bakar mısınız? Yaz oldu, sivrisineğe zaten alışkınız. Siftah edemeden eve gidiyoruz. Bu yolu yapacak kimse yok mu? Muhatap bulamıyoruz, kimse yok. Gelen arabalar geri gidiyor. Yıllardır belediye bir gün bile burayı sulamadı. 5 yıldır bir su bile vuramadılar. Toz toprağın içindeyiz. Bu kadar esnaf mağdur ediliyor, yazık günahtır. Hiç mi kimse burayı görmüyor?" ifadelerini kullandı.

"Burayı yapmayacaklarsa bu hale getirmeselerdi"

Ali Modanlı

Demir borudan geçerken düşme tehlikeleri olduğunu söyleyen Ali Modanlı, "Selden beri burası yıkılmış. İş yapamıyoruz. İnsanların buradan geçerken düşme ihtimali var. Araçlar gelip geri dönüyor. 600 lira haftalık alıyorken, köprü yıkıldığından beri 300 lira alıyorum. Eve para götüremiyorum. Burayı yapmayacaklarsa bu hale getirmeselerdi. Kimse sanayi esnafının halini sormuyor." şeklinde konuştu.

"Buraya geniş bir demir köprü yapsalardı geçerdik"

Halil Demir

Mahalle halkından Halil Demir ise "Köprü 2 aydır bu haldedir. İnsanlar buradan geçemiyor. Köprüdeki demir yuvarlaktır, geçen düşüyor. 'Ha bugün ha yarın yapacağız' diyorlar ama yapmadılar. Köprüyü bu halde bırakıp gittiler. O zaman yıkmasalardı. Aşağıda iki köprü daha var, onları da yıktılar. Mahalleliler zorlukla karşıya geçiyor. Buraya geniş bir demir köprü yapsalardı geçerdik." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler