Bir Müslüman'ın günlük yaşamının her alanında dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Ticaret konusu gündelik yaşamın en önemli hususlarından biridir. Peki, Müslüman'ın ticarette dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir? Peygamber Aleyhisselam’ın ticarette öne çıkan en önemli vasfı neydi?
Konuya ilişkin İLKHA muhabirine konuşan molla Sinan Ünel, 'Çocuklarımızın ve aile efradının bizim üzerimizdeki en büyük haklarından birisi de onlara helal lokma yedirmek.' olduğunu vurguladı.
Ticaretle meşgul olan bir Müslüman'ın ticaretini Allah ve Resulünün istediği şekilde olması gerektiğini. Ancak bu şekilde olan ticarette elde edilen kazanç helal bir kazanç olacağını söyledi.
"Dürüst olan tüccarlar mahşerde Peygamberler, Sıddıklar ve Şehitlerle beraber haşr olacak"
Hayatın her alanında Müslümanların uyması gereken kural olduğunu belirten Molla Sinan Ünal, "Allah-u Teâlâ bu kâinatı yaratırken canlı cansız ne kadar varlık varsa hepsi için bir kanun, bir düzen ve sistem belirledi. Hayatı sürdürme noktasında insanoğlu için bazı kaide ve kurallar belirledi. Yaratıcı ibadetlerde ve diğer alanlarda kaide ve kurallarını belirttiği gibi insanın geçimini ve iaşesini karşıladığı ticarette de bazı kurallar ve kaideler belirledi. Dolayısıyla hayatının her alanında Müslümanların uyması gereken kural ve kaideler vardır, bu kurallardan bir tanesi de ticarettir. Allah Resulü dürüst olan tüccarın yarın mahşer alanında Peygamberler, Sıdıklar ve Şehitlerle beraber haşr olacağını ifade ediyor. Ticaretteki dürüstlüğün o kaide ve kurala biat etmenin kişiye dünyadan daha ziyade ahirette nasıl bir mükâfata ulaştığının bize kanıtıdır. Peygamberler, şehitler ve sıddıklarla beraber haşr olmak ne kadar güzel bir duygu." diye konuştu.
Peygamberimizin ticaret yapma konusunda Müslümanları teşvik ettiğini ifade eden Molla Sinan," Ticarette helal kazancın birinci kaynağı dürüstlüktür. Ticarette asıl olan helal kazançtır. Allah Resulü'nün ifade ettiği gibi 'Rızkın onda dokuzu ticarettedir.' Müslümanları ticaret yapmaları konusunda teşvik etmiş ama bu teşvikle beraber rızkın helal ve bereketli olması için yapılan ticaretin düzgün olması lazım, helal olması lazım, sağlam olması lazım ve bu ticaretin Allah ve Resulü'nün istediği şekilde olması lazım. Ancak bu şekilde olan ticaret Allah'ın razı olacağı bir ticaret olacak ki bu ticarette elde edilen kazanç helal bir kazanç olsun. Helal kazanç olunca bereket olur huzur olur. bu konuda tüm müminlerin dikkat etmesi gerekiyor." ifadelerine yer verdi.
"İnsanları kandıran bizden değildir"
Molla Sinan Ünel
Kişinin malının kusurlarını örtmemesi gerektiğine dikkat çeken molla Sinan, "Allah Resulü'nün bir pazar ziyaretinden örnek verebiliriz. Peygamberimiz bir gün Müslümanların Pazar yerlerini ziyaret ediyor, bir hurma tezgâhına uğruyor. Hurmaların üstü kuru fakat Allah Resulü elini alt tarafa atınca alt tarafın yaş olduğunu fark ediyor. Sahabeye bunun sebebini sorunca sahabe mahcup bir şekilde ya Resulallah yağmur yağdı su değdi şeklinde kendini savunmaya başlıyor. Allah Resulü sahabeye 'Gelen insanlara hurmanın alt tarafının yaş olduğunu söyleyebilirdin.' diyor ve orada şu hadisi beyan ediyor: 'İnsanları kandıran bizden değildir.' burada dikkat edilmesi gereken şey şudur; kişinin malı neyse onu ortaya koymalı kusurlarını, ayıplarını ve eksikliklerini mutlaka söylemeli. Araba satmak istiyorsa o araba boyalı mı değil mi veya bir kusuru, bir aksaması var mı hepsini söylemesi gerekiyor. Bizim sattığımız malın bütün kusurlarını mutlaka alıcıya söylememiz lazım. Satılan malların eksiklik ve kusurları gerektiği gibi anlatılmıyor bu sebeple daha sonra alıcı ve satıcı arasında ciddi bir sorun çıkıyor." dedi.
"Bizden önceki kavimlerden bazıları ticarette yaptıkları ahlaksızlıklardan dolayı Allah onları helak etti"
Helal kazancın en güzel yönünün helal ticaret olduğuna değinen molla Sinan, "Son olarak şunları söyleyeyim biz çocuklarımıza helal lokma yedirmekle mükellefiz. Çocuklarımızın ve aile efradının bizim üzerimizdeki en büyük haklarından birisi de onlara helal lokma yedirmektir. Helal lokmanın en güzel yönü helal ticarettir. Bizim de kazancımızın helal olması için elimizden geleni yapmamız gerekir. Bizden önceki kavimlerden bazıları ticarette yaptıkları ahlaksızlıklardan dolayı Allah onları helak etti. Hazreti Şuayp'ın (Aleyhisselam) kavmi bizim için büyük bir örnek. Tartıda hile yaptıkları için, faize başvurdukları için ve stokçuluk yaptıkları için Allah-u Teâlâ onları helak etti. Üç-beş kuruş fazla kazanmak için gayretullaha dokunacak şeyler yapmayalım. Ticarette hataya düşmemek için bizim güçlü bir inancımız olması lazım dünyanın fani olduğunu bilmemiz lazım. Mülkün sahibinin Allah olduğunu unutmamamız lazım ancak bu şeklide bir anlayışla ticaret alanında Allah'ın istediği şekilde bir kul olmayı kendimize düstur edineceğiz." diye ekledi. (İLKHA)