Emlak Uzmanı Topal: Kiraya dönük konutların yapılmasıyla fahiş kiraların önüne geçilebilir

Fahiş kira artışına yönelik para ve hapis cezası yaptırım getireceği konusunda konuşan Emlak Uzmanı Fatih Topal, fahiş kira fiyatlarının kiraya yönelik konutların yapılmasıyla önüne geçilebileceğini ifade etti.

Ekleme: 04.05.2023 15:35:05 / Güncelleme: 04.05.2023 15:39:14 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Fahiş kira artışına yönelik yeni dönemde para ve hapis cezası dahil yaptırım getirmenin söz konusu olduğu" açıklamasıyla ilgili İLKHA'ya açıklamada bulunan Emlak Uzmanı Fatih Topal, cezai işlemlerle, evini kiraya verenleri yargılamakla sadece kiralık konut sıkıntısı yaşanmasına sebep olacağını aktardı.

TOKİ'de kiraya dönük konutlar yapılmasını sağlayarak kiralık konut sıkıntısını giderilebileceğini söyleyen Topal, konut fiyatlarının arz-talep dengesine eşitleyerek kira fiyatlarını düşürebileceğine inandıklarını belirtti.

Topal, bir taraftan kiracıyı düşünürken diğer taraftan mülk yüzde 25'te kalmasını haksızlık olduğuna dikkat çekti.

"Evini kiraya verenleri yargılamak sadece kiralık konut sıkıntısı yaşanmasına sebep olur"

Fatih Topal

Yüzde 25 limit konulsa bile fahiş kira artışlarının önüne geçilemediğini vurgulayan Topal, "Son 1 buçuk-2 yıldır hem gayrimenkul fiyatlarında hem de kira fiyatlarında fahiş fiyatlar ortaya çıktı. Bunların ne kadar devlet önüne geçse de yüzde 25 gibi bir limit koysa da maalesef artışların önüne geçilemiyor. Devlet vatandaşını, kiracıyı düşünmek amacıyla tasarı çalışması içinde yer almaktadır. Biz emlak danışmanları olarak yaptığımız istişarelerle görüyoruz ki bu önlem ve caydırıcılık değildir. Kira fiyatlarının düşürülmesi kiraya dönük konutların yapılmasıyla ancak önüne geçilebilir. Aksi takdirde cezai işlemlerle, evini kiraya verenleri yargılamakla sadece kiralık konut sıkıntısı yaşanmasına sebep olmaktadır. Bunun haricinde alınacak bütün önlemler, evlerin kiraya verilmesi ile karşılaşılabilir. Elimizde 10 kiralık ev varsa 5'e düşer." dedi.

"Mal sahipleri ister istemez gelirin artırılması için kira artışlarına gidiyor"

TOKİ'de satışa değil kiraya yönelik konutlar yapılması gerektiğini ifade eden Topal, "Bir an önce devletin müteahhitleri gerekirse TOKİ kartını kullanarak kiraya dönük konutlar yapılmasını sağlayarak kiralık konut sıkıntısını giderip konut fiyatlarının arz-talep dengesine eşitleyerek kira fiyatlarını düşürebileceğine inanıyoruz. Ev ve konut fiyatlarının diğer fiyatlar bazında yükseliş göstermesi örneğin 1 milyonun kira getirisiyle gelir gruplarının kıyaslaması yapıldığında bugün gerçekten kira getirisi çok düşük seviyelerde kalmaktadır. Dolayısıyla mal sahipleri ister istemez bunu dengelemek için gelirin artırılması için kira artışlarına gidiyor. Buna da kiracı haliyle yanaşmıyor. Bir memurun yüzde 50-70 yıllık maaşında artış olursa kira fiyatları yüzde yüz artınca dengesizlik söz konusu… Bundan kaynaklı olarak da arz-talep dengesi bozuluyor. Dolayısıyla ev sahipleri de kendi çapında haklı olduğunu görüyoruz. Bunların gerçekten yargılanmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Yüzde 25 değil de enflasyon oranında artış olursa ev sahiplerini korumuş oluruz"

Memurun maaşının artırılırken kira fiyatlarının yüzde 25'te tutulmasını doğru bulmayan Topal, "Bir taraftan kiracıyı düşünürken öbür taraftan mal sahiplerinin artış yapmamasını ve yüzde 25'te kalmasını istemek konutları kiraya verenler için de bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Memurun maaşı yüzde 50 artarken ev sahiplerinin de yüzde 25 artış yapmasını beklemek haksızlık gibi görünüyor. En azından bunu yüzde 25 değil de enflasyon oranında artış olursa ev sahiplerini de korumuş oluruz." ifadelerini kullandı.

"Konut kiralarına devlet desteği sağlanabilir"

Meydana gelen depremlerden dolayı konutların yıkıldığını söyleyen Topal, "Özellikle 6 Şubat'ta deprem sonrası sadece Urfa'da 2600' a yakın konutun yıkılması hanemize eksi olarak yazılıyor. Buna bağlı kira talepleri de artıyor. Bu artış bu sefer arzı arttırıyor. Arz da fazla olunca ister istemez fiyat artışlarına gidiliyor. Kira fiyatlarının düşürülmesi için gerekirse konut kiralarına devlet desteği sağlanabilir. TOKİ konutlarını sadece satış olarak değil de kira bazlı konutlar teşvik edilmesi olabilir." dedi. (İLKHA)