Sahte motor yağlarına dikkat! Satışında artış var

Son zamanlarda sahte motor yağlarında ciddi bir artışın olduğunu belirten sektör temsilcileri, araç kullanıcılarına önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 01.05.2023 12:15:16 / Güncelleme: 01.05.2023 12:16:38 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Özellikle internet üzerinden satışa konulan ve fiyatı uygun diye alınan motor yağlarının sahte olma ihtimalinin çok yüksek olabileceğine işaret eden sektör temsilcileri, sahte motor yağlarının araca ciddi zarar verebileceğine dikkat çekti.

Motor yağlarının kesinlikle bilindik ve güvenilir yerlerden alınması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, araç sahiplerine uyarılarda bulundu.

Motor yağlarının bölge distribütörü olan Süleyman Işık, İLKHA muhabirine, piyasada sahte motor yağlarının bayağı çoğaldığını söyledi.

Süleyman Işık

"Sahte motor yağı araç motoruna zarar verir"

Bu nedenle satıcıların ve araç kullanıcılarının güvendikleri yerlerden motor yağlarını temin etmesi gerektiğini belirten Işık, "Motor yağları güvenli yerlerden alındığında en azından bir sahte olayı olduğunda muhatap bulunacaktır. Sahte motor yağlarında geri dönüşümde bir koku oluşur, daha koyumsu bir yağ olur. Motor yağlarının rengi şeffaftır. Sahte motor yağları kullanırsak araç motoruna zarar verir ve bir motorun tamiri günümüz şartlarda 50 bin civarındadır. Onun için bildiğimiz yerlerden bakım yapmamız lazım. Yoksa doğacak zararda muhatap bulunamayacak." dedi.

Halit Bayuk

"İnternet üzerinden satılan yağlara itibar edilmemeli"

Sahte motor yağlarının araca ciddi zarar verebileceğini ifade eden oto tamir ustası Halit Bayuk, "Sahte motor yağlar, motor içerisinde erken aşınmalara sebep olur. Aynı zamanda turbomuza zarar verir. Şu an yeni nesil araçlarda egzoz üzerinde bir fitremiz var, partiküllerimizi erken tıkatır. EGR sistemimizi tıkatır. İnternet üzerinden alınan yağlara hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerekiyor. Dolum yağı dediğimiz olay var. Aynı bidonda farklı yağlarla satışı olabiliyor. O yağı ayırt etmek biz tamirciler, yağcılar için bile güç olabilirken araç sahipleri bunu anlamayabilir. Araç sürücüleri sertifikalı, bilindik yerlerden motor yağlarını temin etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Cihat Oğur

"Motor yağları güvenli yerlerden alınmalıdır"

Ucuza satılan motor yağlarına kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini belirten oto bakım ustası Cihat Oğur ise şunları söyledi:

"Yıllardır Batman'da motor yağı işiyle uğraşıyorum. İnsanlara diyeceğim tek şey, motor yağı alırken veya araç bakımını yaparken güvenilir yerlere gitmek olacak. İnternette ucuza motor yağları satıldığı için insanlar buralara yöneliyor. 100-200 lira kâr edeyim derken on binlerce lira zarara mal olabiliyor bu yağlar. Sahte yağ konulduğu için araç motoru çabuk ısınıyor. Bu sefer performans alamıyorsun. Fazla yakıt tüketiyorsun. Bir sürü şey sayabiliriz ama güvenli yerlerden motor yağı alınması en mantıklısıdır."(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler