Sudan'da sağlık tesislerinin yüzde 61'i kapalı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'daki çatışmalar nedeniyle sağlık tesislerinin yüzde 61'inin kapalı olduğunu açıkladı.

Ekleme: 26.04.2023 21:50:04 / Güncelleme: 26.04.2023 21:51:48 / Güncel
Destek için 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, başkenti Hartum’da sağlık tesislerinin yüzde 61'inin kapalı olduğunu bildirdi.

Sudan'daki durumun içler acısı olduğunu belirten Ghebreyesus, "DSÖ, taraflar arasında kabul edilen ateşkesi memnuniyetle karşılamaktadır. Tüm tarafları buna tamamen saygı duymaya davet ediyoruz. Şiddet şimdiden sağlık üzerinde korkunç bir etki oluşturdu. DSÖ, çatışmanın kendisinin neden olduğu ölüm ve yaralanmalara ek olarak, salgınlar, yiyecek ve suya erişim eksikliği ve aşılama da dahil olmak üzere temel sağlık hizmetlerindeki aksamalar nedeniyle çok daha fazla ölüm olacağını tahmin etmektedir" dedi.

Can kayıplarının 4'de 1'i kurtarılabilirdi

Bugüne kadar yaşanan can kayıplarının 4’de 1’inin temel kanama kontrolüne erişimle kurtarılabileceğini tahmin edildiğini aktaran Ghebreyesus, "Ancak sağlık görevlileri, hemşireler ve doktorlar yaralı sivillere, siviller de hizmetlere erişemiyor. Başkent Hartum'daki sağlık tesislerinin yüzde 61'i kapalı ve sadece yüzde 16'sı normal şekilde çalışıyor. Böbrek, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkları olan birçok hasta, ihtiyaç duydukları sağlık tesislerine veya ilaçlara erişemiyor." dedi. (İLKHA)