Çin artan cenazelerle baş edemiyor! İlginç çözüm...

Çin'de mezar yerlerinin kalabalık ve pahalı olması nedeniyle, yakınlarından kalanları suya gömmek isteyenlerin sayısında ciddi bir artış yaşandı. Yerel yönetimler, ücretsiz toplu deniz cenazesi hizmeti sunuyor.

Ekleme: 25.04.2023 22:50:07 / Güncelleme: 25.04.2023 23:24:34 / Dünya
Destek için 

Popülerleşen deniz cenazeleri Çin'deki hızlı şehirleşme ve yaşlanan nüfusun doğal bir sonucu olarak görülüyor.

Şehir bölgelerinde mezar yerlerinin fiyatları 14 bin 500 dolara kadar çıktığı belirtilirken, Şanghay yetkilileri şehirdeki mezar yerlerinin 15 yıl içinde tamamen tükeneceği tahmininde bulunuyor.

Çin'deki mezarlıklarda yaşanan yer sıkıntısının ardından harekete geçen hükümet yetkilileri de, aileleri alternatif yöntemleri değerlendirmeleri konusunda teşvik etmeye başlamıştı. Bu çabalar neticesinde, 2015'te yüzde 47 olan cenazelerin yakılması oranı 2021'de yüzde 59'a kadar yükselmişti. Ancak yakılma işleminin ardından kalan küllerin de mezarlıklara gömülmesi, alan sıkıntısını bir kez daha gündeme taşıdı. 

Mart 2022'deki turistlere bot turu yaptıran aile şirketini terk ederek, deniz cenazeleri düzenleyen bir şirket kuran Şiao Hu, normal zamanlarda haftada iki ya da üç kez denize açıldığını, yoğun zamanlardaysa sayısı ayda 30'a varan cenaze hizmeti verdiğini söyledi.

Ancak aralıkta hayatını kaybeden eski Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin'in küllerinin Yangtze nehrine savrulmasını istemesi Şiao'ya gelen cenaze taleplerini de üçe katladı.

Şiao, deniz cenazelerinin kara cenazelerinden yaklaşık 10 kat ucuz olduğunu söyledi.

Çin'in denize kıyısı olmayan bazı bölgelerinde yerel yönetimler, ücretsiz toplu deniz cenazesi hizmeti sunuyor.

Etiketler: