Hatay Valiliğinden kültür varlıklarına zarar verildiği iddialarına ilişkin açıklama

Hatay Valiliği, "tescilli kültür varlıklarına enkaz kaldırma çalışmaları sırasında zarar verildiği" iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Ekleme: 17.04.2023 05:15:04 / Güncelleme: 17.04.2023 06:48:51 / Güncel / Hatay Haberleri
Destek için 

Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Eski Antakya bölgesi olarak bilinen ve tescilli kültür varlıklarının yoğunlukla bulunduğu bölgeye ilişkin "mahallelerin taşınacağı" veya "tescilli kültür varlıklarına enkaz kaldırma çalışmaları sırasında zarar verildiği" gibi asılsız iddialarla oluşturulmaya çalışılan bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamanın yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Bilindiği üzere 6 Şubat ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen depremlerden en fazla etkilenen yerleşim yeri olan Antakya ilçemizde bulunan taşınmaz kültür varlıklarında da ciddi hasarlar oluşmuştur.

Başta Antakya olmak üzere Hatay il genelinde deprem afetinden etkilenen taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli malzemenin ayıklanarak envanterlenmesi ve restorasyona altlık oluşturması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulan Hatay Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı 27 Şubat 2023 tarihinden bu yana çalışmalarını sürdürmektedir.

Bugüne kadar Habib-i Neccar Camii, Ulu Camii ve Rum Ortodoks Kilisesi başta olmak üzere cami, mescit, kilise, medrese, han, hamam, kamu binası, türbe, çeşme, sabunhane ve konutlardan oluşan 180 tescilli kültür varlığındaki çalışmalar tamamlanmıştır.

Yapılan çalışmalar neticesinde; kitabe, litürjik malzeme, ikona, süslemeli mimari parça, seramik, kandil, Osmanlı arması, haç, mukaddes kitap, mihrap ve minber parçaları, ahşap kapı kanatları, kapı tokmakları ve mezar taşları olmak üzere toplamda 450 eser enkazlardan çıkarılmıştır. Eserler gerekli belgeleme çalışmaları yapılarak temizlendikten sonra envanter kayıtları ile birlikte Hatay Arkeoloji Müzesi’ne nakledilmiştir.

Öte yandan tescilli sivil mimarlık örnekleri ile geleneksel dokuya sahip konutların yoğunluğu nedeniyle enkaz kaldırma çalışmalarında özellik arz eden Antakya ilçesi İzmir Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve İstiklal-İnönü Caddeleri arasında kalan bölgede enkaz ayrıştırma faaliyetleri titizlikle sürdürülmektedir." (İLKHA)