Gaziantep'te kiralık daire bulunamıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Gaziantep'te kiralık daire sıkıntısı baş gösterirken kiralara fahiş fiyatlar biçiliyor. Kentte 2 odalı konutların aylık kirası 4-5 bin lira civarıyken 3 odalı konutların kirası 6-8 bin lira olarak gerçekleşti.

Ekleme: 11.04.2023 17:05:04 / Güncelleme: 11.04.2023 17:05:25 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden sonra birçok ilde yaşanan kiralık ev ve fahiş fiyat sıkıntısı Gaziantep'te de yaşanıyor. Kentte depremzede vatandaşların bazıları Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına, bazıları ise çadırlara yerleştirilirken birçoğu da kiralık ev arayışına girdi. Bu süreçte fahiş kiralara rağmen Gaziantep'te kiralık daire kalmadı.

Özellikle deprem sonrası büyük bir göç alan Gaziantep'te depremzedeler kiralık ev ve dairelere yerleşince kent genelinde kiralık daire sıkıntısı baş gösterdi.

Emlakçıların bile kiralık daire arayışı içerisinde olduğu Gaziantep'te evlerini kiraya vermek isteyen insanların ise yüksek fiyatlar uyguladığı gözlemlenirken Gaziantepli emlakçılar yüksek fiyatlara rağmen birçok vatandaşın bu evleri tutarak yerleştiklerini söylediler.

"Ev sahiplerini kiracılarına yardımcı olmaya davet ediyoruz"

İdris Kılıç

Gaziantep'te kiralık daire bulmanın çok zor olduğunu belirten Emlakçı İdris Kılıç, "Depremden sonra Gaziantep'te kiralık daire sıkıntımız mevcut. Kiralık dairelerde yüksek fiyatlar daha önce de vardı. Depremden sonra daha da arttı. Fırsatçılar da ortaya çıkınca bu durum daha da içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Bizler emlakçılar olarak fahiş kira artışları yapan ev sahiplerini kendi odalarımıza şikâyet ediyoruz. İlgili birimlere aktarma yapıyoruz. Gaziantep'te kiralık daire bulmak çok zor. Olan daireler de neredeyse asgari ücret seviyesinde oluyor. Dairelere talebin çokluğu, evlerin belli bir kısmının yıkılmış olması, ağır hasarlı olması, Gaziantep'in gelişen sanayi şehri olması ve dışarıdan sürekli göç alan bir şehir olmasından kaynaklı kiralar artıyor. Kira artışlarının durdurulması öncelikle ahlaki bir durumdur. Hükümetin almış olduğu kararlar yerindeydi. Yüzde 25'in üzerinde bir artış yapılamayacaktı bunun uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca bugünler zor günler hep beraber aşılacak günler bütün ev sahiplerini kiracılarına yardımcı olmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Her gün onlarca kişi kiralık daire soruyor"

Mehmet Karakuş

Devletin kira fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini belirten Emlakçı Mehmet Karakuş, "Gaziantep'te kira fiyatları depremden önce de yüksekti depremden sonra biraz daha arttı. Depremden önce de kiralık ev talebi çoktu ancak şu anda daha çok talep var. Her gün onlarca kişi gelip kiralık daire soruyor. Normal şartlarda kiralık daire sıkıntısı vardı. Depremden dolayı inşaatların durdurulması, ağır hasarlı ve yıkılacak evlerin olması bu talebi arttırdı. Şu anda talep çok ev yok. İlerleyen zamanlarda fiyatlar had safhaya çıkacak. Belediyenin parselleri açması gerekiyor. Yer olmadığından dolayı inşaatlar çok ağır işliyor. Büyük bir talep var ve talep karşılanmıyor. Kira fiyatları en düşük 4 bin liradan başlıyor. Zaten asgari ücretin oranı belli. Kiraya bu kadar verilince insanlar zor durumda kalıyor. Devletin bir müdahalesi gerekli diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Devletin el atmasını bekliyoruz"

İsa Türkmen

Ev sahiplerinin kiracıları zor durumda bıraktıklarını belirten Emlakçı İsa Türkmen, "Gaziantep'te kiralara güç yetmiyor. Ev sahiplerinden kiracılara yardımcı olmalarını bekliyoruz. 2+1 evin fiyatı 5 bin lira. Ayrıca memur şartı isteyenler, peşin isteyenler, keyfi şartlar isteyenler kiracıları zor durumda bırakıyorlar. Depremden sonra düşmesini bekledik ancak daha da yükselişe geçiyor. Bu fiyatlar asgari ücret alan insanlar için çok fazla. Gaziantep'te şu anda kiralık daire bulunamıyor bulunsa da anında doluyor. Devletin kiralık ev fiyatlarına bir el atması gerektiğini düşünüyoruz." dedi. (İLKHA)