Çin'e rağmen, Tayvan-ABD ziyaretleri devam ediyor!

Çin, Tayvan'a giden yolun önce kendisinden geçtiğini iddia ederken, Tayvan ve ABD arasında ziyaretleşme devam etmekte.

Ekleme: 06.04.2023 18:18:26 / Güncelleme: 06.04.2023 19:04:05 / Dünya
Destek için 

Fethullah Beyazçiçek

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'nin, Çin'in uyarılarına ve protestolarına rağmen Tsai'nin "transit ziyaretine" olanak sağlayıp Temsilciler Meclisi Başkanıyla ve Kongre üyeleriyle görüşmesine izin vererek, ona "Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı görüşlerini dile getirmesi için zemin sağladığı" ileri sürüldü.

Washington yönetiminin, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçıların kendi topraklarında siyasi etkinlikte bulunmasına izin vererek Tayvan otoriteleri ile suç birliği yaptığı kaydedilen açıklamada, ziyaretin, ABD ile Tayvan arasında resmi temas niteliğinde olduğu, böylelikle ilişkilerin düzeyini yükselttiği savunuldu.

Açıklamada, ziyaretin ve görüşmenin, "tek Çin" ilkesini ve Çin-ABD ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'nin hükümlerini ihlal ettiği, Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tehdit oluşturduğu ve Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçılara yanlış mesaj verdiği vurgulandı.

ABD yönetiminin, Tayvan sorununu "Çin'i çevrelemek amacıyla" kullandığı görüşüne yer verilen açıklamada, Washington'a "tek Çin ilkesine bağlı kalma" ve "hatalı ve tehlikeli yolda daha fazla ilerlememe" çağrısı yapıldı.

Çin'in yasama organı Ulusal Halk Kongresi, ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisinin bölge ile ilişkilerden sorumlu Tayvan Çalışma Ofisi ve Savunma Bakanlığı da benzer ifadeler içeren kınama mesajları yayımladı.

Etiketler: