Mahalle halkı 7 yıldır çözülemeyen kanalizasyon sorunlarının çözümünü talep ediyor

Mardin'in Nusaybin ilçesinin Bahçebaşı Mahallesi'nde alt yapının olmaması nedeniyle lağım suları taşarken ilçe halkı ise sağlından endişe ediyor. Halk, 7 yıldır çözüme kavuşamayan alt yapı sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyor. 

Ekleme: 06.04.2023 12:50:04 / Güncelleme: 06.04.2023 12:56:18 / Röportaj / Mardin Haberleri
Destek için 

Nusaybin İlçesinin Bahçebaşı Küme Evleri mahalle sakinleri, yıllardır yetkili mercilere başvurmalarıyla sonuçlanamayan gider alt yapısının bir an önce çözüme kavuşmasını talep ederek, lağım suların yol açtığı hastalıklardan şikayet etti.

Yaklaşık 15 bin nüfuslu mahalleli, halkın kendi kazdıkları kuyularla birtakım sorunları çözmek için ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini, ilgili kurumlara başvurularının ve taleplerin sonuçsuz kaldığını belirtti.

Mahalle sakinleri, ilgi kurumlara başvuru sonucunda mahallenin imara müsait olduğunu ancak buna rağmen çalışmalara başlanılmadığını ifade ediyor.

Mahalle sakinlerinden Metin Coşkun, yıllardır çözüm için başvurdukları alt yapı sorunun halen devam ettiğini belirterek, "2016'dan beri Bahçebaşı mahallesinde ikamet etmekteyiz. Yaklaşık 7 yıldır alt yapı yetersizliği sorununu yaşıyoruz. Bu 7 yıl süreç içerisinde Nusaybin Kaymakamlığına, Mardin yetkililerine, CİMER'e çeşitli başvuru ve şikayetlerde bulunduk ancak istenileni elde edemedik. Alt yapının olmadığından kanalizasyon suları açık alanda akmakta ve insanlar hastalanmakta. İlk baharın ilk günleri gelmesiyle koku daha da kötü kokmaya başlıyor. Bununla beraber sineklerden insanlar sıtma hastalığına yakalanıyorlar." şeklinde konuştu. 

"7 yıldır imarda var olduğunu, projenin uygun olduğunu belirtiyorlar ama icraat yok" 

Metin Coşkun

Alt yapı sorunu için başvurmadıkları kurum bırakmadıklarını ancak netice alamadıklarını ifade eden Coşkun, "Bahçebaşı mahallesi Türkiye devletinin bir parçasıdır. Bu ülkeden ayrı, özerk bir yer de değildir. İnsanlar burada huzurlu bir şeklide yaşamaya çalışıyorlar. Bütün başvurularımız acaba geçersiz mi kılındı. Alt yapı imarda var deniliyor, bir ara çalışma için kazmaya başladılar bir müddet sonra tekrar durdular. Kazdıkları yerleri de tekrar kapattılar. 7 yıldır imarda var olduğunu projenin uygun olduğunu belirtiyorlar ama icraat yok. Vergiye gelince vergimizi ödüyoruz ama bu soruna değindiğimizde herhangi bir netice alamıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Coşkun, yetkililere çözüm için çağrıda bulunarak, "Hemen mahallenin yukarı tarafında ana okulu inşaatı yapılıyor. Yarın öbür gün okul açılacak çocuklar sıtma hastalığı ile karşı karşıya kalacaklar. 4 yaşındaki yeğenimin gözüne sivrisinek girdi gözünden durmadan yaş akıyordu. Sonunda da hastalandı, keza aynı şekilde babamda hastalandı. Yetkililerden ricamız artık bu sorunun giderilmesi son bulmasıdır. Komşu komşusunun külüne muhtaçtır kanalizasyon suyuna değil. Bazı evlerin kanalizasyon suları diğer komşularına taştığında aralarında tartışma çıkabiliyor." şeklinde dile getirdi. 

"Atık sular ve giderler açık alanda olduğundan hastalıklar oluşuyor" 

Abdullah Ergin

Resmi evraklarının olmasına rağmen alt yapı sorunlarının sürdüğüne dikkat çeken mahalle sakinlerinden Abdullah Ergin, "3 yıl önce Bahçebaşı mahallesine taşındık. Buraya taşındığımızda kanalizasyon alt yapının olmadığını gördük. Burada imar izni, tapumuz gerekli resmi evraklarımız olduğu halde yapılmıyor. Burası eski bir mahalle de değil. Yeni yerleşim ve yeni mahalledir. Alt yapının olması lazım. Atık suları giderleri açık alanda olduğundan hastalıklar oluşturuyor. Yaz aylarında sivrisineklerden ve kokudan geçilemiyor. Banyo suları olsun, mutfak suları olsun tuvalet suları olsun burada kötü şartlar altındayız. Yazları yatamıyoruz." ifadelerine yer verdi. 

Yetkili mercilere birçok kez başvuru yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Ergin, "3 sefer kaymakamlığa gittim, belediyeye gittim ancak elde edilir bir sonuç alamdık. Yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulması gerekiyor." dedi. 

Atık suların kokusundan ve sivrisineklerden yatamadıklarına dikkat çeken Şükrü Voltuş, "Biz de 3 yıldır bu mahallede ikamet ediyoruz. Kanalizasyon alt yapımız yoktur. Lağım kokularında çok rahatsız oluyoruz. Yaz aylarında dama çıkınca sivrisinekler lağım sulara üşüştüklerinden bizler de yatamıyoruz. Hastalıklar da meydana geliyor. Lütfen yetkililerin bu sorunu çözüme kavuşturması talebindeyiz." şeklinde belirtti.  

Murat Coşkun

Atık sulardan ve sivrisineklerden çocuğunun hastalandığını belirten Murat Çoşkun, "Bizler de bahçebaşı mahallesinde uzun yıllardır ikamet ediyoruz. En büyük sorunumuz kanalizasyon alt yapı sorunudur. Bu mağduriyet sonucunda çocuklarımız hep hastalanıyor. Herhangi bir netice alamadık şu ana kadar. Çocuğum bu lağım kokularından ve sivrisineklerden hastalandı. 4 tane serum taktılar. Doktorlar çocukların bu yönde hastalanma sebebini ilettiklerinde atık suların gideceği kanalizasyon alt yapımızın olmadığını söyledik. Daha önce belediye tarafından bir çalışma başlatılmıştı ama gene durduruldu. Çalışma sürecinde bizim mahalleye birkaç metre kalmıştı ki çalışma durduruldu. Yetkililer in çalışmayı devam etmesini ve alt yapının bir an önce yapılmasını istiyoruz. Bazı evlerin giderleri diğer komşulara gidiyor ve hiç iyi olmuyor. Yeter yani kaç yıldır yapmıyorlar. Vergilere gelince ödüyoruz ama işe gelince yapılmıyor. Mahallenin yukarısında okul da yapılıyor çocuklar için çok daha tehlikeli olacak. Yetkililerden ricamız alt yapı sorununu çözmesidir." ifadelerini aktardı. 

"Evimize misafirimiz gelince rahatsız oluyorlar bizler de evden soğumaya başladık" 

Abdullah Gölge

Abdullah Gölge, daha huzurlu bir ortam için bu mahalleye yerleştiklerini ama bu tür sorunlardan huzurlarının kaçtığını ifade ederek, "5 senedir bu mahallede ikamet ediyoruz. Daha huzurlu bir ortam için şehirden buraya yerleştik. Ama maalesef kanalizasyonların açık olmasından olayı çocuklarımız rahatsızlanıyor. Sürekli çocuklarımız hastalanıyor. Komşular da bu sorundan birbirini rahatsız etmeye başladı. Komşuluk kardeşlikten daha güzeldir ama bu sorunlardan dolayı birbirimizin kalbini kırıyoruz. İmara açık bir şekilde tapularımız da var ama yapılmıyor. Evimize misafirimiz gelince rahatsız oluyorlar bizler de evden soğumaya başladık. MARSU'dan belediyeden, kaymakamlıklardan ricamız yıllardır suren bu sıkıntının çözülmesidir." şeklinde konuştu. 

Ayşe Gölge de alt yapının yapılmadığı müddetçe oy atmayacaklarına dikkat çekerek, "Kanalizasyon giderlerinin yapılmasını istiyoruz. Lağım kokusunda artık dayanamıyoruz. Seçim yaklaşınca Bizlerden oy istemeyi biliyorlar ama işe gelince icraat yok. Alt yapı sorunumuz yapılmazsa oylarımızı kullanmayıp yakacağız. Caddelerimizin temiz olmasını sivrisineklerden kurtulmak istiyoruz. Çocuklar sürekli pis sulara girip ondan etkileniyor. Ne kadar temizlesek de nafile. İlgili kurumların bu soruna müdahale etmesini istiyoruz." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler