İnsan sağlığına birçok faydası bulunan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.
Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen meyan bitkisi, toplandıktan sonra dev kazanlarda kaynatılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan ve soğuk tüketilen şerbet vatandaşların ilgisini görüyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların serinletici etkisi nedeniyle sıkça tercih ettiği ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan şerbeti, böbreklere iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan şerbeti doğal yollarla elde edilmesi, koyu rengi nedeniyle bölge halkı arasında "doğal kola" olarak da biliniyor.
Gaziantep'te 1632 yılından bu yana 6 kuşaktır aynı yöntemle meyan şerbeti hazırlayan Gezer ailesi de bu yılda yoğun mesai harcıyor.
400 yıl önce Dede İmam Gezer tarafından üretimine başlanan, günümüzde de aynı yöntem ve lezzetle meyan kökü şerbetini hazırlayan Halil Gezer (63), meyan kökü şerbetinin yapılışının çok meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.
"Cuma günleri daha çok rağbet oluyor"
Meyan şerbetinin sağlığa birçok faydasının olduğunu belirten Gezer, "Gaziantep'te 6 kuşaktan beri meyan şerbeti yapıyoruz. Meyan kökü Karkamış'tan ham olarak gelir. Biz bunların iyisini kötüsünü seçeriz. Ondan sonra taşın altında ezerek hazır hale getiririz. Günlük ne kadar yapacaksak o kadarını basarız. Ramazan'da daha çok yapıyoruz. Cuma günleri daha çok rağbet oluyor. Meyan kökü Karkamış'ta tarlalardan çıkar. Ekilmez ve biçilmez. Çiftçilerimiz tarlayı sürerken meyan kökünü toplarlar. Biriktirip bize getirirler." ifadelerini kullandı.
"Meyan şerbeti yüzde yüz doğaldır"
Bir tondan 350-400 kilo elde ettiklerini belirten Gezer, "Kadınlarımız onu temizleyip kırarlar. İyisini seçerler. Değirmende taşın altında ezilir. Biz sahur vakti kalkar kökü ıslatırız. Bir saat kadar bekledikten sonra teknelerimize alırız. Ondan sonra saat 9'a kadar bekler yoğun bir emekle hazırlanır. 3 saatte hazır olur. Ondan sonra çay gibi demlenmesini bekleriz. Sonra kadınlarımız paketleme işlemini yapar ve satışa sunarız. Gaziantep'in çeşitli bölgelerinde satıyoruz. Meyan şerbeti yüzde 100 doğaldır. Yabancı madde olarak içinde sadece tarçın var. Ramazan'da iftardan sonra mideyi rahatlatır, balgamı söker, bağırsakları temizler, böbrek taşlarına, mideye, idrar yollarına iyi gelir. Ramazan'da Gaziantep'teki bütün evlere şerbetimiz girer." şeklinde konuştu. (İLKHA)