TRT Afrika yayın hayatına başladı

İstanbul'da düzenlenen törenle yayın hayatına başlayan TRT Afrika dijital platformu, İngilizce ve Fransızcanın yanı sıra Hausa ve Swahili dillerindeki yayınlarıyla tüm Afrika'ya hitap etmeyi hedefliyor.

Ekleme: 01.04.2023 12:39:46 / Güncelleme: 01.04.2023 12:42:07 / Dünya
Destek için 

TRT'nin yabancı dillerdeki yayınlarını arttırma ve uluslararası etki yaratma hedefleri kapsamında kurulan yeni dijital haber platformu TRT Afrika'nın mottosu "Olduğu gibi Afrika" olarak belirlendi.

Sudanlı diplomat Abuaagla Khalid,  Afrika'nın daha doğru tanınması için yerel dildeki yayınların önemini anlattı.

Khalid, "Afrika'nın batısında Hausa dili konuşulurken kıtanın doğusunda ve orta bölgelerinde ise milyonlarca Afrikalı Swahilice konuşuyor. Öte yandan Afrika'nın önemli bir kısmında İngilizce, Fransızca ya da Arapça dillerinden biri konuşuluyor. Bu nedenle bu dillerde yayın yapılması, aslında tüm Afrika kıtasına hitap etmek anlamına geliyor." dedi.

Khalid, Türkiye ile Afrika ülkelerinin daha fazla yakınlaşması, Afrika'nın dünya genelinde daha iyi ve doğru anlaşılması için TRT Afrika'ya büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

"Afrika ile ilgili çok fazla yanlış bilgi var"

Basın ve medya alanında çalışmalar yürüten Nijeryalı Muhammed Ebubekir, Afrika ile ilgili çok fazla yanlış bilginin olduğuna dikkati çekerek, Afrika kıtasının çoğunlukla olumsuz haberlerle gündeme geldiğini kaydetti.

Ebubekir, "Afrika'ya dair olumsuz haberlerin bir kısmı doğru olsa da tamamı gerçeği yansıtmıyor çünkü Afrika'da her zaman olumsuz şeyler olmuyor. Yakından takip edildiğinde haber değeri taşıyan çok güzel örnekleri görebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Afrika Vakfı araştırmacılarından Latife Reyhan Başer de Afrika'nın Batı medyası ile tanındığını ama TRT Afrika ile kıtayı daha net şekilde görme fırsatının olacağını ve bu açıdan atılan adımın çok kıymetli olduğunu vurguladı.

Başer, "TRT Afrika'da kıtanın zengin kültürel ve medeniyet tarihini tanıtıcı belgesellerin yanı sıra seçim gibi güncel gelişmeleri takip edebilmek ve yerelin sesini duyabilmek bizim için önemli." dedi.

TRT Afrika yayın hayatına girdi

Uluslararası yayın kuruluşlarıyla Türkiye'nin sesinin dünyaya duyurulmasını hedefleyen TRT, Afrika'nın nabzını tutmayı ve gerçek Afrika imajını dünyaya göstermeyi hedefleyen TRT Afrika'yı hayata geçirdi.

 

Etiketler: