Belge, Üniversitenin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bayram Yurt’un "Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal" isimli çalışmasına istinaden Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verildi.
"Dünya’da krem balın kullanımı oldukça yaygındır"
Dr. Öğr. Üyesi Bayram Yurt, ‘Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal’ çalışması ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
"Yapılan buluş ile piyasada bulunmayan ve daha önce yapılmamış yeni bir ürün olan Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal elde edildi. Bal içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı ve düşük glisemik indeksli gıdalar gurubuna girmediği için çokça tüketilememektedir. Aynı şekilde kayısı çekirdeği de sahip olduğu yağ ve protein miktarı oranından dolayı fazla tüketilememektedir. Fakat bunların belli miktarlarda kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan yeni ürün kendine has tat-aroması, rengi ve düşürülmüş glisemik indeks değeri sayesinde beğeni ile ve güvenli bir şekilde tüketilecektir. Ayrıca kullanılan kayısı çekirdeğinin 150 °C de 10 dakika kavrulması ile antioksidan etkisi artırılarak nihai ürünün de raf ömrü de artırılmıştır. Dünya’da krem balın kullanımı oldukça yaygındır. Kayısı çekirdekli ve kakaolu krem balın belirtilen buluşlar doğrultusunda sanayide üretimi yapılmamaktadır. Bu ürün iç piyasa ve dış piyasada çok beğeni ile tüketilmektedir. Gerekli ekipmanlar ve düzenek sağlanarak bu ürünün sanayide seri bir şekilde üretimi yapılarak, bölge ve ülke kalkınmasına katkı sağlanacaktır." (İLKHA)