İşgal altındaki topraklarda Netenyanu'nun yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar

İşgal altındaki Filistin topraklarında, işgal rejiminin sözde başbakanı siyonist Netanyahu rejiminin tartışmalı yargı reformuna karşı protestolar devam ediyor.

Ekleme: 27.03.2023 22:05:03 / Güncelleme: 27.03.2023 22:05:03 / Dünya
Destek için 

Binyamin Netanyahu, yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yapan, kendi partisi Likud’dan sözde Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı dün görevden almıştı.

Netanyahu’nun Gallant'ı görevden alarak yargı düzenlemesi konusunda geri adım atmayacağı mesajını vermesi, yüz binlerce siyonist işgalciyi sokaklara döktü ve siyasi krizi derinleştirdi.

Sözde Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.

İşgal altındaki Filistin topraklarında, 13 haftadır yüz binlerce siyonist işgalci, işgal rejiminin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştiriyor.

Netanyahu, protestolar sonrası yasa tasarısını sözde Parlamento'ya sunmayı erteledi

Siyonist işgal rejiminin sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu, protestolar sonrası, hükümetinin "yargı reformu", muhaliflerinin "yargı bağımsızlığına darbe" olarak nitelendirdiği tartışmalı yasal düzenlemeyi sözde Parlamento'ya (Knesset) sunmayı erteledi. Daha önce, düzenlemeyi içeren yasa tasarısının bu hafta Knesset'te görüşülmesi ve oylanması bekleniyordu. Knesset'in tasarıyı önümüzdeki ay görüşeceği açıklandı.

Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada, "Sağdan ve soldan Kudüs'teki tüm göstericileri sorumlu davranmaya ve şiddet kullanmamaya çağırıyorum. Biz kardeş insanlarız" demişti.

İşgal rejiminin sözde Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise Twitter mesajında "İsrail halkının birliği için sizi derhal, yeni düzenlemeyle ilgili yasama sürecini durdurmaya çağırıyorum. Tüm İsrail halkının gözleri sizin üzerinizde" demişti.

Netanyahu'nun dün tartışmalı yargı düzenlemesine karşı çıkan sözde Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden almasının ardından Tel Aviv'de protestolar büyüdü ve gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.

Kudüs'te askerler ve polisler, Netanyahu'nun evi yakınlarında eylem yapan protestoculara basınçlı suyla müdahale etti.

Histadrut İşçi Sendikası Başkanı Arnon Bar-David, hükümetin geri adım atmaması halinde, genel greve gidilmesi çağrısında bulundu, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda uçuşlar iptal edildi.

İşgal altındaki topraklarda haftalardır protestro edilen yeni yasal düzenleme, yargıçları atayan komisyonun tamamen hükümetin kontrolüne geçmesini öngörüyor. Ayrıca görev için uygun olmadığı düşünülen makam sahiplerinin görevden alınması zorlaştırılıyor. Birçok kişi, halen yolsuzluktan yargılanan Netanyahu’nun tasarıyı kendisi için hazırladığını söylüyor.

Protestocular Netanyahu’yu "bir diktatör gibi davranmakla" ve "güvenliğe zarar vermekle" suçluyor.

Netanyahu ise yasal düzenlemelerin" mahkemelerin yetkilerini aşmasını engellemek için yapıldığını" ve hükümetin son seçimlerde halk tarafından seçildiğini iddia ediyor. (İLKHA)