Bakan Dönmez, Karadeniz Gazı için tarih verdi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Plana uygun olarak ilerliyorduk ama deprem dolayısıyla biraz gecikme yaşandı. Nisan sonu gibi vermeyi düşünüyoruz. Nisan sonunda bu gazı karada yakacağız. Vatandaşımızla söz verdiğimiz gibi buluşturacağız" dedi.

Ekleme: 18.03.2023 21:10:03 / Güncelleme: 18.03.2023 22:17:22 / Güncel
Destek için 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber canlı yayınında merak edilen soruları yanıtladı.

Bakan Fatih Dönmez'in konuşmasından satır başları; 

Depremin ilk anından itibaren deprem bölgesine intikal ettik. 11 ilimizde altyapılarda ve üstyapılarda ciddi hasarlar vardı. Orada ilk müdahaleyi yapacak insanlar da enkaz altındaydı, o yüzden çevre illerden ekipler geldi. 1 hafta 10 gün içerisinde enerji verme işlemleri tamamlanmıştı. İlk günlerde hatta sokak lambaları aydınlatılmıştı. İlk olarak sokak aydınlatmalarına önem verdik. Doğal gazı ise kontrolsüz vermek istemedik.

Doğal gazda ise ikincil bir afet yaşamamak için ağırdan aldık. Gazı kontrolsüz vermiş olsaydık, hasarlı binalardaki gaz kaçakları, patlamaları olabilirdi. Depreme karşı daha dirençli olmak için önceden bunları planlamıştık.

"Hasarsız ve az hasarlı binalara tamamen elektrik verildi"

Hasarsız ve az hasarlı binaların tümüne elektrik verilmiş durumda, doğal gazda da yüzde 98 seviyesinde. Dünyanın hiçbir yerinde enerji şebekesini bu kadar hızlı harekekte geçiren bir ülke olduğunu düşünmüyoruz.

"Karadeniz gazını nisan sonunda karada yakacağız"

Plana uygun olarak ilerliyorduk ama deprem dolayısıyla biraz gecikme yaşandı. Nisan sonu gibi vermeyi düşünüyoruz. Personelimizin bir kısmı da deprem bölgemizde yaşayan insanlardı. Yakınları olan personellere izin verdik, iş makinelerimizi de bölgeye gönderdik.

Şimdi yavaş yavaş düzene girmeyi başardık. Nisan sonunda bu gazı karada yakacağız. Kontrollerin sağlıklı bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Vatandaşımızla söz verdiğimiz gibi buluşturacağız.

Türkiye sadece bir transit ülke gibi görülmesin bir ticaret merkezi olsun hedefimizi bir yıl içerisinde hayata geçireceğiz. Ülke olarak yıllık 55-60 metreküp doğal gaz tüketimine sahibiz. Ama daha fazla üretme kabiliyetimiz var. Bu kalan gazı talep eden ülkelere ihraç etme imkanımız var.