ZMO Batman Şube Başkanı Doğan: Bölgede kuraklık riski kalmadı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, son yağışlarla birlikte bölge genelinde kuraklık riskinin kalmadığını söyledi.

Ekleme: 17.03.2023 14:45:05 / Güncelleme: 17.03.2023 14:47:33 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Bu yıl tarımsal ekim dönemi için senenin başlangıcı sayılan ekim, kasım döneminden beri kendini hissettiren kuraklıktan sonra, Türkiye genelinde önemli derecede yağışın yağmış olmasının burukta olsa çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Doğan, son birkaç gündür iyi yağış alan bölgede kuraklık riskinin kalmadığını vurguladı.

Doğan, kışlık tarımsal üretimin mevsim itibariyle son yağış ihtiyacı olan nisan ve sonrasında mayıs ayının sonu için önümüzdeki günlerde de meteorolojik hava tahminlerinin yağmurlu görünüyor olmasının, tarımsal üretimde rekolte artışı beklentisini yükselttiğini kaydetti.

"Yağışı aldığımız için sevinçliyiz ve umutluyuz"

Batman genelinde toplamda bir milyon dekarın üzerinde tarımsal üretimin yapıldığını aktaran Doğan, şöyle devam etti:

"Özellikle kuru şartlarda tarımsal üretimi yapılan hububat ürünlerinden buğday, arpa ve mercimek bitkileri için yağışlar son derce önemliydi. Beklediğimiz yağışı aldığımız için sevinçliyiz ve umutluyuz. Yağışların yağması ile insan gıdasının besin zincirinin temelini oluşturan son derece stratejik öneme sahip olan hububat bitkileri olan buğday, arpa ve kırmızı mercimek bitkiler bölgemizde tarımı yaygın olan ve yetişme döneminde yüzde doksan oranında yağmur sularına ihtiyaç duyan ürünlerdir.

Özelikle bölgemizde hayvansal üretiminde kaba yem kaynağını oluşturan buğday, arpa ve mercimek samanı yanı sıra arpa danesi ve bu bitkilerin yetişmesine bağlı olarak hayvansal üretimin temel yem ihtiyacının da kaynağıdır. Dolayısı ile bu yağışların zaman ve mevsim olarak zamanında yağması da bizim için son derce önemli yağışlardır."

"Barajlardaki doluluk oranı ve yeraltı su kaynaklarımız halen gerekli seviyede değil"

Tarımsal üretim için gerekli olan yağışların, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının da beslenmesinin yegâne su kaynağı durumunda olduğunu vurgulayan Doğan, "Son yıllarda dünya genelinde yaşanan su kaynağı eksikliği halen kendini su kaynağı açısından kuraklık riski olarak göstermeye devam etmektedir. Barajlardaki doluluk oranı ve yeraltı su kaynaklarımız halen gerekli seviyede değildirler. Dolayısı ile su kaynaklarımızın gerekli seviyede olması için yağışlara ihtiyaç duyulmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)