Deprem bölgesinde SEL FELAKETİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan bölgede şiddetli yağışlar sele dönüştü. Şanlıurfa ve Adıyaman’da büyük bir felaket yaşanırken, Malatya’da depremzedelerin kaldığı bazı çadırlarda, ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı. Şanlıurfa'da 13, Adıyaman'da 2 olmak üzere felakette 15 can kaybı yaşandı. Kayıp vatandaşları arama çalışmaları ise devam ediyor. Yaşanan sel felaketi altyapıdaki yetersizliği de bir kez daha gündeme getirdi.

Ekleme: 17.03.2023 06:00:00 / Güncelleme: 17.03.2023 06:01:02 / manşetler
Destek için 

On binlerce insanımızın hayatını kaybettiği depremin yaraları sarılmaya devam edilirken, bölgeyi şimdi de sel vurdu. Büyük bir yıkımın olduğu sel felaketinde Şanlıurfa'da 13, Adıyaman'da 2 olmak üzere 15 kişi hayatını kaybederken, Malatya’da ise depremzedelerin kaldığı bazı çadırlarda, ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı. Kayıp ihbarı gelen vatandaşları arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yaşanan felakette, onlarca araç akıntıya kapıldı, alt geçitler, ev ve işyerlerini su bastı.

SUYUN BASTIĞI ALT GEÇİTTE BİR KİŞİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI

Selin etkili olduğu Şanlıurfa'da su basan Abide Köprülü Kavşağı ve alt geçidinde bir kişinin daha cesedi bulundu. Kentte önceki gün etkili olan sağanağın ardından yaşanan selin etkili olduğu noktalarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Arama kurtarma ekipleri, Abide Köprülü Kavşağı'nda yürütülen çalışmalarda bir kişinin daha cesedine ulaştı.

BAKANLAR İNCELEMELERDE BULUNDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de bölgede incelemelerde bulundu.

KARAKOYUN DERESİ CİVARI TEMİZLENİYOR

Selden etkilenen Şanlıurfa'da temizlik çalışmaları da sürüyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, DSİ, AFAD, karayolları, jandarma ve polis ekipleri, dün geceden bu yana taşan Karakoyun deresi bölgesinde çalışma yürüttü. Suların tamamen çekilmesiyle ortaya çıkan çamur yığıntısı, ekipler tarafından temizlenirken, çamurlar taşan Karakoyun Deresi'ne tahliye amaçlı açılan bazı giderlerden akıtılıyor. Selin tahrip ettiği evlerin giriş ve bodrum katında yaşayanlar ise eşyalarını kurtarmaya, evlerini temizlemeye çalışıyor. Suların tamamen çekilmesiyle ortaya çıkan ve üst üste çıkarak zarar gören araç ise felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

ADIYAMAN'DA 2 KİŞİYİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Adıyaman'ın Tut ilçesinde sağanak sonrası meydana gelen selde kaybolan anne ile kızını arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Tut ilçesinde etkili olan sağanak sonrası önceki gün ilçe merkezinden geçen derenin taşması sonucu kaybolan kişilerin bulunması için aralarında polis dalgıç, jandarma arama kurtarma, AFAD, UMKE ve itfaiye ekiplerinin bulunduğu yaklaşık 500 kişilik ekip, çalışma yürütüyor. İş makinelerinin da destek verdiği çalışmalarda kayıp olduğu belirtilen anne Fatma ile 1,5 yaşındaki kızı Zeynep Zümra Tekdal'a ulaşılmaya çalışılıyor.

Bölgede koordinatör olarak görev yapan Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, AA muhabirine, önceki gün gece boyu devam eden çalışmalarda geniş bir alanda dere içi ve yatağında sondaj ve balçık kaldırma çalışması yürütüldüğünü belirtti. En kısa zamanda neticeye ulaşmak için gayret gösterdiklerini dile getiren Özkan, "İlk ihbardan bu yana yaklaşık 500 kişilik arama kurtarma ekibi ve 150'ye yakın iş makinesi, bir o kadar da destek personeliyle sahadayız, inşallah kısa sürede netice alırız, inşallah sağ olarak buluruz." dedi. Sağanağın aralıklarla etkisini sürdürdüğü bölgede DSİ ve belediyenin iş makineleri, arama kurtarma çalışmasının yanı sıra ilçe merkezindeki sokaklara sürüklenen kaya ve balçığın temizlenmesi ve dere yatağının genişletilmesine de çalışıyor.

DEPREM NEDENİYLE KONTEYNERDE KALIYORLARDI

Öte yandan kızıyla birlikte aranan Fatma Tekdal'ın Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hemşire olarak görev yaptığı ve iki aylık hamile olduğu, Adıyaman merkezindeki evlerinin depremde yıkılması sonrası konteyner alarak ilçede kendilerine ait bahçelerine yerleştirdikleri, önceki gün cesetlerine ulaşılan annesi Selma Sarıkaya ve kız kardeşi Emine Sarıkaya ile burada geçici olarak barınmaya çalıştıkları belirtildi. Konteynerin selle sürüklenme anları ise ilçede yaşayan bir vatandaş tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Görüntülerde arazide kurulu 2 konteynerden birinin sele kapıldığı anlar yer alıyor. Tut ilçesinde önceki gün yaşanan selde konteynerin sele kapılması sonrası 2 kişinin cansız bedenine ulaşılmış, kayıp ihbarı yapılan 2 kişi için de arama kurtarma çalışması başlatılmıştı.

MALATYA DA ETKİLENDİ

Malatya'da etkili olan yağış da hayatı olumsuz etkiledi. Depremzedelerin kaldığı bazı çadırlarda, ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı. Battalgazi, Yeşilyurt, Doğanşehir, Kale ve Pütürge ilçeleri ile kent merkezinde sağanak kısmi sele dönüştü. Depremzedelerin kaldığı bazı çadırları, ev ve iş yerlerini su bastı. Göle dönen cadde ve sokaklarda trafik aksadı, mahsur kalan vatandaşlar belediye ekiplerince tahliye edildi. Şehirde bazı ekili tarım arazileri de su altında kaldı.

DEPREM BÖLGESİNDE YENİDEN KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Şahin Şahbaz, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde cuma ve cumartesi günü tekrar kuvvetli yağış beklendiğini bildirdi. Şahbaz, AA muhabirine, deprem bölgesinin yağış durumu ile aşırı yağışların neden olduğu selden etkilenen Adıyaman ve Şanlıurfa'daki duruma ilişkin bilgi verdi. Genel Müdürlük olarak bölgedeki yağışlara ilişkin bir gün önce turuncu kodla uyarıda bulunduklarını hatırlatan Şahbaz, akşam saatlerinden itibaren beklentileri doğrultusunda yağışların başladığını söyledi.

Şahbaz, bölgede metrekareye düşen yağış miktarlarına ilişkin şöyle bilgi verdi: "14 Mart saat 12.00 ve 15 Mart 12.00 arasındaki 24 saatlik periyotta Adıyaman'da en yüksek yağış metrekareye 145,4 kilogramla Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki Çat Barajı'ndaki istasyonumuz ölçmüş. Şanlıurfa'da ölçülen en yüksek yağış ise Karaköprü'de metrekareye 113,7 kilogram olarak kaydedilmiş. Kahramanmaraş'ta Nurhak'ta metrekareye 67,4 kilogram, Gaziantep'te Araban'da metrekareye 40,3 kilogram, Kilis'in Elbeyli ilçesinde metrekareye 22,5 kilogram, Hatay İskenderun'da metrekareye 29,6 kilogram, Adana'da metrekareye 24,6, Diyarbakır Çermik'te metrekareye 35,8 kilogram, Elazığ Sivrice Hazarbaba köyünde bir ölçüm istasyonumuz var orada metrekareye 86,1 kilogram, Osmaniye Düziçi ilçesinde metrekareye 17,4, Malatya'nın Doğanşehir'de ise metrekareye 175,9 kilogram ölçüldü."

Yağışların bölgenin bazı kesimlerinde yerel kuvvetli devam ettiğini belirten Şahbaz, "Özellikle deprem bölgesinin batı kesimlerinde yağış oldukça azalmış durumda, doğusunda ve kuzeyinde yağışlar yerel kuvvetli devam ediyor. Yağışların gece saatlerine kadar da yerel kuvvetli olarak devam etmesini bekliyoruz. Gece yarısından sonra ise yağışların zayıflayarak aralıklı ve hafif sağanak şeklinde devam edeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Şahbaz deprem bölgesindeki gelecek haftanın yağış durumuna ilişkin şunları kaydetti: "Bölgenin batısından itibaren yeniden bir yağışın geleceğini tahmin ediyoruz. Cuma ve cumartesi günü kuvvetli yağışları göreceğiz. Elimizdeki verilere göre yağışlar cuma günü Adana civarında kuvvetli olacak. Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş ve Adıyaman'ın güneybatısında da yağışların kuvvetli olmasını, diğer yerlerde hafif sağanak şeklinde görülmesini bekliyoruz. Cumartesi günü ise deprem bölgesinin tamamında kuvvetli yağış bekliyoruz." Şahbaz hava tahminlerinin "www.mgm.gov.tr" ve telefon uygulamalarından takip edilerek buradaki uyarılara riayet edilmesini istedi.

HÜDA PAR Sel Felaketi bölgesinde

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Mustafa Yetiş, Şırnak İl Başkanı Emcet Yalçın ve beraberlerindeki heyetle birlikte, sel felaketinin yaşandığı Adıyaman’ın Tut ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına katıldılar.

Adıyaman

Şanlıurfa ve Adıyaman'da aşırı yağışın neden olduğu sel felaketinde şu ana kadar 15 kişi hayatını kaybederken, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Adıyaman'ın Tut ilçesinde sele kapılarak vefat eden vatandaşların arama çalışmalarına katılan HÜDA PAR heyeti, selde kaybolan vatandaşlara bir an önce sağ ulaşılması temennisinde bulundular. Çalışmalar hakkında bilgi veren Adıyaman İl Başkanı Mustafa Yetiş, depremin ardından sel felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını, acı üzerine acı yaşadıklarını söyledi. Aşırı yağışlar nedeniyle sel felaketinin yaşandığını belirten Yetiş, arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiği bilgisini paylaştı.

 

Yetiş, “37 gün önce yaşanan deprem felaketinin ardından Adıyaman bir felaket daha yaşadı. Dünden beri yoğun bir yağış vardı. Gece boyunca devam eden şiddetli yağışlar sel felaketine dönüştü. Adıyaman merkez ve özellikle kırsal köy ve ilçelerinde olduğu gibi Tut ilçemizde de bir felaket yaşandı. Şu anda bulunduğumuz noktada heyelan ve sel oluşmuş. Sabah saatlerinden itibaren burayla irtibat kurmaya çalıştık. Edindiğimiz bilgilere göre 4 kişinin kaybolduğu bunlardan Emine Sarıkaya ile 60 yaşındaki bayanın cenazelerine ulaşıldı. Zeynep Tekdal isimli bir hemşire ile 2 yaşındaki kızı Zeynep Tekdal’ın arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.”

 

Hem deprem hem de sel felaketiyle Adıyaman halkının acı üzerine acı yaşandığını belirten Yetiş, depremden kurtulduktan sonra Tekirdağ’a giden ve yeniden Adıyaman’a gelerek konteynırda kalan hemşire ve kızının şu anda sel felaketinde arandığını söyledi. (İLKHA)