O alçak saldırının 4. yılında mağdurlar yaralarını sarmaya devam ediyor!

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen saldırılarının üzerinden geçen 4 yılda, kurbanların aileleri ve mağdurlar yaralarını sarmayı sürdürüyor.

Ekleme: 15.03.2023 20:37:22 / Güncelleme: 15.03.2023 20:37:22 / Dünya
Destek için 

Saldırının hedeflerinden biri olan Linwood Camisi'nin imamı Abdul Lateef, saldırının 4. yıl dönümünde  cemaatin geçen 4 yılda hala iyileşmeye çalıştığını, toplumun bu saldırılardan ciddi şekilde etkilendiğini ancak hayatlarına devam etmeye çalıştıklarını belirtti.

Lateef, insanların daha kapsayıcı ve barışçıl bir toplum inşa etmeye çalıştıklarını vurguladı.

Terör saldırılarının mağdurlarından Nathan Smith, saldırıda birçok arkadaşını kaybettiğini ve saldırganın kendisi gibi "beyaz ırktan" olmasından dolayı utanç ve suçluluk duyduğunu söyledi.

Saldırıda ölen neredeyse herkesi tanıdığını kaydeden Smith, yaşadığı travmaya rağmen hayatına devam etmeye çalıştığını ifade etti.

Maori dilinde "sevgiyi benimse" anlamına gelen "Mahia te Aroha" isimli bir girişimin kurucularından Ben Gresham ise saldırıdan sağ kurtulan biri olarak bu deneyimi, kurduğu girişimle beraber toplumda barışı teşvik etmeye yönelik kullanacağını söyledi.

Yeni Zelanda'da İslam karşıtı terör saldırısının üzerinden 4 yıl geçti
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da Brenton Tarrant adlı saldırgan tarafından cuma namazında otomatik silahlarla saldırı düzenlendi.

Saldırının gerçekleştirmek için Yeni Zelanda’nın Dunedin kentinde kiraladığı eve yerleşen ve buradaki poligonlarda atış talimi yaptığı ortaya çıkan Avustralyalı katil Tarrant, Christchurch şehrindeki iki camide namaz kılan Müslümanlara otomatik silahlarla saldırmıştı.

Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 51 kişi hayatını kaybetmiş, 2'si Türkiye vatandaşı 49 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı sosyal medya hesabından canlı yayınlayan ve "beyaz ırkın üstünlüğünü" savunan aşırı sağcı , saldırıdan hemen sonra polis tarafından yakalanmıştı.

Tarrant, 2020'de çıktığı Christchurch Yüksek Mahkemesinde, 51 cinayet, 40 ayrı cinayete teşebbüs ve bir terör suçundan hüküm giyerek şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.​​​​​​​

Saldırıda sert tepki veren ve katilin ismini hiç kullanmayan eski Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırıyı "Bugün Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri" sözleriyle tanımlamıştı.